Gedeputeerde Elies Lemkes - Straver
Landbouw, Voedsel , Bodem en Brede welvaart
'Wie landbouw en voedsel zegt, zegt Brabant.'
De landbouw- en voedselketen zit in het Brabants DNA. Het is dé basis voor de Brabantse economie en gemeenschappen. Om die reden vinden we het onze verantwoordelijkheid om de toon te zetten voor het landbouw- en voedselsysteem van de toekomst. We willen daarbij voorop lopen in kwaliteit én in duurzaamheid. In het beleidskader Landbouw en Voedsel hebben we geschetst wat voor voedselprovincie we willen, kunnen en moeten zijn.


Economisch, ecologisch en maatschappelijk in balans
Ons landbouw en voedselsysteem begon (lang geleden) met het ontginnen van de woeste gronden. Na de oorlog begon de tweede fase: efficiënte hoogproductieve landbouw, we wilden nooit meer honger. Dat systeem heeft ons veel opgeleverd, maar heeft ook een keerzijde. Daarom moeten we nu koers zetten naar een landbouw- en voedselsysteem 3.0 met een evenwichtiger economische, ecologische en maatschappelijke balans.
Voedselzekerheid
Voedselzekerheid blijft daarbij prioriteit. In tijden van crisis blijkt maar eens te meer hoe belangrijk het is lokaal in onze voedselvoorziening te kunnen blijven voorzien. Een essentiële voorwaarde voor de landbouw is een sterke natuur, deze twee zijn bondgenoten en hebben beiden baat bij een sterke bodem, goede waterkwaliteit en biodiversiteit. Daarom moeten we, juist om onze voedselproductie zeker te stellen, investeren in verduurzaming. Alles draait om evenwicht: tussen productie, landschap en natuur, water en bodem, mens en dier.


Gezonde toekomst
Dat kunnen we niet alleen, de transitie van de landbouw is een opgave voor de hele keten, van producent tot consument. Maar dat is nou het unieke van Brabant: alle onderdelen van die voedselketen zijn in de provincie vertegenwoordigd: van zaadveredelaar tot voedselverwerker, van distributeur tot retailer. Daarbij hebben we enorme kennis en ervaring, vakmanschap en innovatiekracht. Samen kunnen we dit inzetten om de gehele voedselketen structureel te verduurzamen. Zodat we ook in de toekomst kunnen genieten van voldoende gezond eten uit een gezonde sector in een gezonde leefomgeving.