5/13
  • Pages

Feiten & Cijfers

Alles wat op ons bord ligt komt van de landbouw- en voedselketen. Van melkveehouder en suikerfabriek tot supermarkt en groenteman. De Brabantse landbouw- en voedselsector blinkt uit in innovatie en kennis, productiviteit en samenwerking.

Agrifoodmonitor: ‘’hoe kijken consumenten tegen de agri & foodsector aan’’

Vanaf 2012 is in dit kader elke 2 jaar in Nederland een peiling gedaan om inzicht te geven hoe consumenten tegen de agri & foodsector aankijken en waar de waardering vandaan komt.

De Agri & Food-sector in zijn geheel scoort bovengemiddeld (5,01) t.o.v.

referentiesectoren (bijvoorbeeld informatietechnologie industrie 4,97 en auto-industrie 4,38) op een score van 1 - 7. De Tuinbouw en akkerbouw scoren het meest positief. De Pluimvee- en varkenshouderij worden slechter gewaardeerd. De waardering van de Agri & Food-sector in het algemeen is in 2020 positiever dan alle voorgaande jaren.

De Agri & Food-sector in zijn geheel scoort bovengemiddeld (5,01) t.o.v.

wordt door meerdere factoren verklaard. De belangrijkste voorspellers zijn: economische reputatie, betrokkenheid, vertrouwen in voedselveiligheid en samenwerking tussen schakels in de keten. Er is een stijgende trend voor vertrouwen in voedselveiligheid en samenwerking tussen schakels in de keten voor de varkenshouderij en melkveehouderij.

Aantal bedrijven, Areaal cultuurgrond (in ha.),

Veestapel (stuks), Werkgelegenheid (aje’s) en Opbrengst (euro’s) in Noord Brabant.

Economische betekenis Brabants landbouw en voedselsysteem

Wat gaan we eten in de toekomst (future foods)?

Gezonde voeding op maat

Personalized food of gezonde voeding op maat zal in de tijden van individualisering een steeds hogere vlucht nemen. Voor de fitte ouderen, gamende jongeren en drukke zzp’ers zal voeding beschikbaar zijn, aangepast aan hun behoefte en levensstijl. Dit alles leidt in de toekomst tot een gezondere generatie Nederlanders. De verwachting is dat de ‘Personalized NutritionMarket’ per jaar met 16% groeit tot 2030. Bron: Quince Market Insights, juli 2021.

3D-geprint voedsel

Vandaag de dag zijn de eerste 3D-geprinte voedingsproducten al commercieel beschikbaar, van pasta tot ingewikkelde chocoladecreaties. De combinatie van beleving (textuur), genot en gezondheid biedt ongekende mogelijkheden voor deze producten. Denk hierbij aan mensen met slikproblemen die aangewezen zijn op vloeibaar voedsel of ruimtevaarders richting Mars die astronautenvoeding eten.

Gezonde voeding op maat

In de supermarkt van de toekomst zien we steeds meer kweekvlees in het schap liggen. Dat is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt en afkomstig is uit de stamcellen van dieren. Kweekvlees kan uitkomst bieden voor het dierenwelzijn, de groeiende vraag naar vlees en de hoge grondstofkosten die de vleesproductie met zich meebrengt. Het slachten van dieren zal steeds minder gebeuren. Volgens een rapport van het Amerikaanse consultancybureau A.T. Kearney bestaat in 2030 al ongeveer 10 procent van de vleesconsumptie uit kweekvlees. De verwachting is dat het in 2040 zo’n 35 procent van onze mondiale vleesconsumptie omvat (zie figuur).

Productievolumes in 2030 en doorkijk naar 2040

(autonome ontwikkelingen) in Noord-Brabant

De facts:

  • 46% van het grondgebruik in Brabant is in gebruik voor de landbouw.
  • In Brabant zijn ongeveer 4400 veehouderijbedrijven.
  • Varkensvlees en groenten zijn de grootste exportproducten van Brabant
  • Sterke sectoren in Noord-Brabant zijn de gespecialiseerde melkveehouderij, maar vooral de varkenshouderij. Eén op de acht landbouwbedrijven in Brabant is een varkensbedrijf.
  • 17,3% van de werkgelegenheid en 20,2% van de Nederlandse export komt van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Het gaat daarbij niet alleen om export van voedsel maar ook om slimme productiesystemen.