Podcast
De club van 30
Een podcast over onze
voedseltoekomst van dichtbij
Hoe ziet de Brabantse landbouw- en voedselketen er uit in 2030? In deze serie van vier afleveringen geven de hoofdrolspelers daar zelf antwoord op door met elkaar in gesprek te gaan. Of het nu gaat om een vader die zijn melkveebedrijf de komende jaren overdraagt aan zijn dochter die wil innoveren of de supermarktbaas met 700 winkels die met iedereen in de keten een goede relatie nodig heeft. Deze ‘Club van 30’ gaat met elkaar aan tafel over hoe zij een bijdrage leveren aan een duurzame landbouw- en voedselketen in 2030.
Verleden, heden en toekomst
De "Club van 30" kijkt terug, vooruit, maar staat ook stil bij het heden. Bij succes, bij fouten om van te leren. Om te inspireren, om elkaar te helpen. Twee gasten, één gezamenlijk doel: Samen op weg naar 2030.
AFLEVERING 1: SNAPPEN
Maak kennis met de eerste leden van de "Club van 30"! Vader Jack en dochter Maartje Verhulst van de Hillekens Hoeve. Al zeven generaties boeren ze in het buitengebied van Etten-Leur en Maartje, die generatie acht vertegenwoordigt, staat te trappelen om het over te nemen.
Om deze verandering tot een succes te maken zullen zij een aantal dingen goed moeten begrijpen. Wat betekent het voor het gezinsleven, voor de economische toekomst van de boerderij, voor hun omgeving? Vader Jack deelt met zijn dochter wat hij heeft geleerd van de transitie die hij doormaakte. Jan Buys van de provincie Noord-Brabant luistert mee en geeft tips waar je direct wat aan hebt als je door zo’n proces heen gaat.
Deze aflevering komt ook visionair Jaap Korteweg aan het woord. Als dé man achter de Vegetarische Slager geeft hij een blik op een bijzondere toekomst waarin hij de oppervlakte van Brabant drie keer zo groot wil maken.
AFLEVERING 2: SLIM
Hoe kun je data het beste inzetten? In de 2e podcast van #Declubvan30 hierover 2 topondernemers Frits van Eerd (runt 700 Jumbo supermarkten), Simone Koekkoek (werkt met Pixelfarming in Almkerk). Verder Stijn Markusse (Boerschappen) over zijn voedselvisie op 2030.
Wat doe je met data en hoe zet je het op de best mogelijke manier in? Of je nu voor de massa werkt of voor het individu. Data kan antwoorden geven op kwesties die op het oog moeilijk op te lossen zijn. Frits van Eerd staat aan het hoofd van de Jumbo supermarkten in Veghel en heeft inmiddels ruim 700 winkels waar wekelijks meer dan 10 miljoen pintransacties worden gedaan. Simone Koekkoek heeft in Almkerk Pixelfarming opgericht, een concept waarbij een stuk land in kleine vierkantjes wordt opgedeeld. Iedereen die dat wil kan vanuit huis zo’n stukje land door een robot laten bewerken en er vervolgens van oogsten.
In deze aflevering horen we de visie op 2030 van Stijn Markusse van Boerschappen. Hij heeft een belangrijke waarschuwing; generatie Z kun je niet meer aan het lijntje houden met mooie marketingpraatjes, het wordt tijd voor bedrijven om de daad bij het woord te voegen en data biedt daarvoor oneindig veel kansen. Of zoals hij het zegt: “Data wordt de bewijslast van deugen.”
AFLEVERING 3: SCHOON
Student Nina bedacht een restaurantconcept voor de korte keten. Zij gaat in gesprek met boerin Josien van De Hoeve, die waarde toevoegt door schoon, duurzaam en circulair te werken. De CEO van Agrifirm geeft dé ingrediënten voor een ideaal evenwicht in 2030 tussen boeren, maatschappij en overheid.
Termen als circulair, duurzaam en schoon werken vliegen je om je oren. Maar wat betekent het toepassen ervan nu eigenlijk? "Als álles klopt heb je het beste verhaal. Richting je zelf, richting de consument en richting de omgeving. Dat wordt beloond, elke dag weer", zegt Josien Boll van De Hoeve in Wijk een Aalburg. Hoe je dat doet vertelt ze in deze aflevering. Zij won de Agrifoodpluim met haar bijzondere bedrijf waar circulair, duurzaam en schoon werken dagelijkse kost is. Josien neemt Nina mee in wat het écht betekent en zo horen we dat er achter die termen een wereld van hard, maar mooi werk schuil gaat. Student Nina Hogeveen bedacht een ijzersterk, prijswinnend restaurantconcept voor de korte keten en ontdekt dat ze waarde kan toevoegen door ook vanuit dit perspectief naar haar concept te kijken. Het levert concrete tips op voor startups.
De CEO van Royal Agrifirm Group Dick Hordijk geeft dé ingrediënten voor een ideaal evenwicht in 2030 tussen boeren, maatschappij en overheid. Wat je daarvoor nodig hebt schetst hij in zijn visie op 2030.
AFLEVERING 4: SLIM
Een gezonde leefomgeving is in het belang van ons allemaal. Maar hoe maak je dat inzichtelijk voor alle partijen? En hoe kun je samen in gesprek gaan en blijven, ook als standpunten haaks op elkaar staan. Geert Verstegen van het Burgerplatform en burgerwetenschapper Ad de Jong laten horen dat je elkaar juist nodig hebt om elkaars standpunten inzichtelijk en bespreekbaar te maken.
Geert Verstegen is sinds begin jaren 80 actief in de milieubeweging in Brabant, nu als voorzitter van het Brabants Burgerplatform. Ad de Jong uit Sint Anthonis heeft een zelfde missie*, maar voor hem zijn vooral de cijfers leidend; om vanuit de statistiek met elkaar in gesprek te gaan. Als secretaris van de Stichting Burgerwetenschappers Land van Cuijk probeert hij de betrouwbaarheid van die cijfers elke dag weer te verbeteren door op zoek te gaan naar de beste techniek. Geert kan die cijfers goed gebruiken en realiseert zich dat hiermee een belangrijke bijdrage kan worden geleverd aan het debat waarin je soms lijnrecht tegenover elkaar komt te staan.
Aglaia Fischer is lid van de Raad van Toezicht van Herenboeren en PhD candidate Circular Economy aan Wageningen University and Research. Zij geeft deze aflevering haar visie op 2030 en ziet vooral veel grote bedrijven hun best doen het hoofd boven water te houden, het huidige systeem is niet houdbaar stelt zij. De oplossing ligt volgens haar onder meer in kleinschaligere manieren van boeren.
*Ad de Jong is kort na het opnemen van deze podcast onverwacht overleden op 68-jarige leeftijd. Zijn familie wil graag dat zijn werk voortleeft en hoopt dat anderen geïnspireerd raken door het luisteren naar zijn verhaal.