Succesfactor 5
Vertraag om te versnellen
Een bewoner heeft tijd nodig om alles op zich in te laten werken. Om na te denken wat hij/zij met de woning wil, om dit aan de keukentafel met het gezin te bespreken en om dit te vertalen in een plan. Van niks naar aardgasvrij is een stap die voor veel gezinnen veel te groot is om in één keer te zetten.
Nieuwe inzichten
Door plannen even te laten liggen, krijgen bewoners ook nieuwe inzichten en kan het plan rijpen: hoe gedraagt de woning zich bijvoorbeeld in de verschillende jaargetijden. Ondertussen kunnen ze kleine maatregelen (laten) uitvoeren, zoals kierdichten, ventilatie, waterzijdig inregelen van de verwarming. Als mensen eenmaal inzicht hebben in de oorzaak van tocht, slechte lucht, koudeval of hittestress gaan ze er vroeg of laat mee aan de slag. Als je het eenmaal gezien hebt, kun je het niet meer ont-zien.
Tip: houd contact met bewoners
Geef de bewoner de ruimte om stapsgewijs zijn woning te verbeteren, maar houd wel contact. Bewoners waarderen het als ze na een advies nog af en toe door een onafhankelijk iemand gebeld worden, aan wie ze nog wat vragen kunnen stellen. Zo blijft het proces gaande, waar het anders wellicht tot stilstand komt. Af en toe afstemmen in combinatie met een natuurlijk moment kan juist tot een versnelling leiden.
Inspiratie
Volg voor inspiratie en voorbeelden de volgende links:
- Gezinsspraak - magazine over hoe gezinnen besluiten over energiebesparing, gezamenlijk onderzoek van twee universiteiten, Enpuls, Hoom en Alliander
- “Ik leer mijn huis nu pas kennen” - artikel in Energie+ over de pilot Thuis Energie besparen doe je zo (deel 1)
- “Wat leerden de huisfluisteraars van 1000 keukentafelgesprekken?” - artikel in Energie+ over de pilot Thuis Energie besparen doe je zo (deel 2)