Bij Vencomatic Group
start het verhaal b
ij
de kipVencomatic Group


Eigenaren: Cor en Han van de Ven

Plaats: Eersel

Opgericht: 1983

Stalsysteem: ECO-zero stal

Productmanager: Victor van Wagenberg

Diercategorie: Leghennen en vleeskuikens

Eerste ECO-zero stal: 2018

Geplaatst bij: Pluimveebedrijf Familie Verbeek


De Brabantse Vencomatic Group werkt in Eersel aan een betere klimaatbeheersing in pluimveestallen, zodat de dieren een

voortdurend aangename temperatuur en schone lucht ervaren. We bekeken de nieuwste ontwikkeling van Vencomatic Group: de

ECO-zero-stal voor leghennen en vleeskuikens. Bij het pluimveebedrijf van familie Verbeek in Lunteren wordt getest of het

systeem werkt. Drie grote ECO Units staan naast zijn kippenstal en behandelen sinds oktober 2018 alle stallucht. Dat reduceert

ammoniak en fijnstof, bespaart energie én zorgt voor gezonde dieren en een fijn werkklimaat.
Victor van Wagenberg werkt als productmanager bij Vencomatic Group. Via zijn studie Landbouw Techniek in Wageningen is hij in aanraking gekomen met de veehouderij. “Hier ontstond mijn interesse in de pluimveesector. Dat je met technologie problemen kunt oplossen in bijvoorbeeld een kippenstal, vind ik razend interessant!” Inmiddels werkt hij al zo’n 13 jaar aan innovatieve stalsystemen – zoals de ECO-zero-stal – bij Vencomatic Group.Vencomatic Group


Het in 1983 opgerichte familiebedrijf startte ooit met een baanbrekende innovatie van Cor van de Ven. Hij ontwikkelde in zijn eigen werkplaats een geautomatiseerd legnest, welke hij vervolgens testte bij zijn buurman. Toen de innovatie bleek te werken, richtte hij Vencomatic Group op. Inmiddels is het bedrijf wereldwijd actief in de pluimvee-industrie met duurzame en diervriendelijke oplossingen voor huisvesting, eierverzameling en klimaatregeling. Kennis van het gedrag van de dieren ligt bij Vencomatic Group altijd ten grondslag aan de innovaties. “We beginnen bij het goed verzorgen van de kip, en we zijn er van overtuigd dat dan de rest ook komt,” vertelt Victor.

De ECO-zero stal


Een jaar of drie geleden kwam Cor van de Ven al met dit idee van een ECO-zero stal bij zijn werknemers. “Toen had ik zelf nog wel mijn twijfels,” vertelt Victor. Maar nadat een pluimveebedrijf Vencomatic Group twee jaar geleden uitdaagde om met iets bijzonders te komen, ontstonden toch de eerste concrete ideeën. Samen met onder andere deze opdrachtgever en de familie Verbeek keek Vencomatic Group naar de behoeften van pluimveehouders. Victor vindt dat een gesprek met een klant helpt bij de ontwikkeling van een idee. “Het is belangrijk dat je een systeem ontwikkelt dat nodig is. Emissievermindering is natuurlijk geweldig, maar er moeten meer voordelen aan zitten zodat het ook daadwerkelijk gebruikt wordt door de pluimveehouder.”


De ECO Unit in een ECO-zero stal is een verbeterd type warmtewisselaar. “De units zorgen voor de reiniging van de uitgaande lucht en conditionering van de inkomende lucht,” laat Victor weten. Dat wil zeggen dat de units er in de winter voor zorgen dat het in de stallen warm blijft en in de zomer juist koel. “Om het de kip zo comfortabel mogelijk te maken, wil je de stal in de winter boven de 21 graden houden en in de zomer onder de 25 graden.” Naast het behouden van een optimaal stalklimaat zorgen de units ook voor een emissiereductie van 80% fijnstof.

En dat is precies waar het voor het milieu om te doen is. “Zo is het niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf goed,” vertelt Victor enthousiast. De ammoniakemissie van de ECO-zero stal moet nog gemeten worden, maar Victor verwacht dat dit rond de 11 gram voor vleeskuikens zal komen. Dat is flink lager dan de huidige provinciale norm. Inmiddels zijn er twee pluimveebedrijven die werken met ECO-zero stallen voor leghennen en start komende zomer een vleeskuikenbedrijf in Brabant met de aanbouw er van.

Kippenbedrijf Verbeek ging ECO-zero


De familie Verbeek heeft meerdere pluimveebedrijven, waaronder de boerderij in Lunteren. Hier opende Bertus Verbeek in oktober 2018 een splinternieuwe ECO-zero-stal voor legkippen. Het Beter Leven 2-sterren pluimveebedrijf is een officiële proefstal met een bijzondere emissiefactor. Het aangename stalklimaat is goed voor de gezondheid van de kippen. “En dat zorgt weer voor betere eieren en een hogere productie,” vertel Bertus Verbeek. Tot nu toe zijn de resultaten goed. Naast een betere gezondheid van de dieren zorgt het aangename klimaat er ook voor dat de kippen minder voer nodig hebben. Bovendien is een goede stalconditie van belang wanneer je kippen langer ‘aan’ wilt houden. “Waar de kippen eerst zo’n 60 weken op de boerderij verbleven, zijn ze er momenteel zo’n 90 tot 100 weken.” Bedrijfseconomisch gezien verdient de ECO-zero-stal zich dus zeker terug.


Terugverdientijd


Qua investering is het ECO-zero systeem vergelijkbaar met een stal met een luchtwasser. Omdat het binnenklimaat in zowel winter als zomer verbetert, verwacht Vencomatic Group ook verbeteringen in dierresultaten. Zoals bijvoorbeeld in uitval en voederconversie; deze verbeteringen ziet Victor ook al in het pilot project bij de familie Verbeek. Op deze manier brengt het ECO-zero systeem veel rendement en verdient het zich op termijn terug. De exacte terugverdientijd is bedrijfsspecifiek en hangt af van de behaalde diertechnische verbeteringen. Volgens Victor is deze is elk geval zeer gunstig in vergelijking met andere technieken die vergelijkbare verregaande emissiereductie bewerkstelligen.


Zomer 2019: de finale


De afgelopen maanden hebben Victor en Bertus elkaar veel gezien. Iedere week is er wel iemand van Vencomatic Group aanwezig bij de boerderij in Lunteren. “Het heeft mij echt verbaasd hoeveel werk Vencomatic Group er in gestoken heeft,” laat Bertus weten. Een logisch proces, zo vindt Victor: “Dat kost Vencomatic Group wel geld, maar dat is nodig om het product over een jaar klaar te hebben.” De zomer van 2019 is de laatste finale voor het systeem. Houden de ECO Units de stallen ook koel als het drie tot vier weken achter elkaar droog en heet is? “Ik heb er alle vertrouwen in. Tijdens het warme Paasweekend verliep het soepel,” laat Victor weten. Ook kort na het interview was er een langdurige periode van zomerhitte. Met buitentemperaturen boven de 36 graden koelden de ECO units de ingaande lucht ruim 12 graden af. De temperatuur in de stal kwam daardoor niet boven de 30 graden. “Als de rest van de zomer ook goed verloopt, dan kan dit systeem de markt op!”

Toekomstplannen


Zodra de ECO Units bewezen hebben succesvol te zijn, wil Vencomatic Group het systeem op de RAV-lijst krijgen. Hiervoor zijn uitgebreide metingen (op meerdere proefstallen) nodig. Tot die tijd vermarkt Vencomatic Group het ECO zero systeem als een innovatief stalsysteem dat fijnstof reduceert en klimaat verbetert.


Geïnteresseerd in de ECO-zero stal?
Ga voor meer informatie naar de website van Vencomatic Group
Of neem contact op met productmanager Victor van Wagenberg:
Email: victor.vanwagenberg@vencomaticgroup.com
Telefoon: 06 - 22 40 92 10