Op deze pagina vindt u de volgende instrumenten:
Deelkwaliteitsplan Duurzaamheid
Aan opdrachtnemers wordt gevraagd om een deelkwaliteitsplan Duurzaamheid (DKP Duurzaamheid) op te stellen en actueel te houden. Hierin geeft de opdrachtnemer aan op welke wijze hij invulling wil geven aan duurzaamheid en hoe de beoogde doelen bereikt gaat worden. Dit doen we omdat we in de aanbestedingsfase fors inzetten op duurzaamheid. Het DKP Duurzaamheid geeft de provincie vervolgens in de realisatiefase beter inzicht hoe de opdrachtnemer zijn aangeboden duurzaamheidsmaatregelen ook daadwerkelijk gaat realiseren. In het DKP Duurzaamheid wordt onder andere een overzicht gegeven van de duurzame maatregelen die worden toegepast in het project inclusief een onderbouwing van (bijvoorbeeld) de MKI-waarde van dergelijke maatregelen.
Ook wordt in het plan toegelicht op welke manier aantoonbaar wordt gemaakt welke resultaten uiteindelijk zijn gehaald. Wanneer gebruik wordt gemaakt van duurzame innovaties wordt er in het plan nadrukkelijk een link gelegd met de daarmee samenhangende risico's.
De eisen die we stellen aan het DKP-duurzaamheid zijn terug te vinden in het provinciaal contractenbuffet. We streven ernaar om met deze eisen dicht bij de eisen in het protocol berekenen en aantonen MKI van RWS te blijven en daarmee meer uniform te werken.
Voortgangsrapportages Duurzaamheid
Aan de opdrachtnemers vragen we vierwekelijks en eens per kwartaal een (voortgangs)rapportage uit. We vinden het belangrijk dat het thema duurzaamheid een nadrukkelijke plek krijgt in deze rapportages en dat er meer eenduidig door opdrachtnemers over dit thema wordt gerapporteerd. Er zijn daarom eisen opgesteld over wat opgenomen moet worden in de rapportages op gebied van Duurzaamheid. Denk aan berekeningen van MKI-waarden en een beschrijving van de voortgang en eventuele afwijkingen ten opzichte van de inschrijving of het DKP Duurzaamheid.
De eisen met betrekking tot de voortgangsrapportages zijn ook terug te vinden in het provinciaal contractenbuffet. Ook hier streven we aansluiting op het protocol van Rijkswaterstaat na.
Opleverdossier Duurzaamheid
Aan het einde van het project vindt de oplevering en eindcontrole van het projectresultaat plaats. Hiervoor stelt de opdrachtnemer een opleverdossier op. In dit dossier wordt ook gerapporteerd over de behaalde eindresultaten op gebied van duurzaamheid, waarbij aangetoond (geverifieerd en gevalideerd) moet worden dat de beloofde resultaten ook daadwerkelijk zijn gehaald. Mochten de behaalde resultaten op gebied van duurzaamheid negatief afwijken, dan kan de opdrachtnemer in gebreke worden gesteld en een boete worden opgelegd.
Risicodossier Innovaties
In 2017 is de provincie structureel gestart met uitdagen van de markt om duurzame innovaties aan te bieden. Om dergelijke innovaties op een beheerste manier toe te staan op ons wegennet maken we gebruik van het “Risicodossier (Duurzame) innovaties”. In het risicodossier beschrijft de inschrijver hoe de risico’s omtrent de aangeboden innovaties worden beheerst. Innovaties moeten bijdragen aan de duurzaamheidsambities van de organisatie: het maakt daarbij niet uit of ze bijdragen aan één of meerdere duurzaamheidsthema’s zoals bijvoorbeeld het verlagen van de MKI-waarde of biodiversiteit. Het risicodossier wordt opgevraagd na het voornemen van gunning en bij Best Value als document in de concretiseringsfase. De eisen die we stellen aan het risicodossier staan vermeld in de inschrijfleidraad.
Tot medio 2023 was het risicodossier Innovaties een BPKV-criterium. Hierbij werd een innovatie gewaardeerd afhankelijk van het TRL-niveau (Technology Readiness Levels) in combinatie met beheersing van de risico’s. Enkel innovaties op gebied van CO₂-reductie mochten aangeboden worden.
Dit (sub)criterium bleek bij de laatste aanbestedingen echter nog te weinig toegevoegde waarde te hebben. Tijdens interviews met ingenieursbureaus en met aannemers werd dit beeld bevestigd.
Daarom is besloten om het risicodossier innovaties niet langer als BPKV-criterium uit te vragen. Wel worden inschrijvers gevraagd een risicodossier aan te leveren als bewijsmiddel/ verificatiemiddel. Het beheerst toepassen van innovaties op onze assets blijft immers van belang.