Ambitieweb
Een belangrijk instrument binnen onze aanpak is het ambitieweb. Het ambitieweb is een visuele weergave van twaalf duurzaamheidthema’s. Het ambitieweb en de ambitiewebsessie vormen een hulpmiddel voor het gestructureerd vastleggen en vasthouden van de ambities gedurende het hele project. Voorbeelden van thema’s zijn circulariteit, klimaatadaptie en biodiversiteit.
Zowel de interne opdrachtgever als de IPM-teams maken gebruik van het ‘generiek ambitieweb en ambitiewebteksten’ zoals deze zijn vastgesteld door de assetowner. Het ‘generieke ambitieweb’ is een uitwerking van de duurzaamheidsdoelstellingen in KOPI (en het Strategisch AssetManagementplan: SAMP). De interne opdrachtgever geeft tenminste het generiek ambitieweb mee in de projectopdracht, maar kan ook op basis van een eigen analyse deze al projectspecifiek(er) maken. Het IPM-team werkt vervolgens met behulp van ambitiewebsessies toe naar projectspecifieke maatregelen op gebied van duurzaamheid.
In sommige gevallen wordt al een eerste ambitiewebsessie door de interne opdrachtgever uitgevoerd. De resultaten van deze sessie worden dan vertaald naar het opdrachtformulier. Door het projectteam, dat werkt volgens de IPM-methodiek, wordt vervolgens tenminste één keer in de planfase en één keer in de voorbereiding-contractfase een ambitiewebsessie uitgevoerd. Naast inbreng van collega’s zoals thema- of objectbeheerders, zoeken we hier de samenwerking met externe partijen. Tijdens de ambitiewebsessie wordt toegewerkt naar projectspecifieke ideeën en maatregelen om invulling te geven aan de provinciale ambities. Aandachtspunt is om de focus te houden op onderdelen die (nog) niet standaard geregeld zijn in onze aanpak.
Het organiseren en begeleiden van de ambitiewebsessie en het verwerken van de uitkomsten in bijvoorbeeld aanvullende contracteisen staat als werkpakket opgenomen in de 'Nadere opdracht (ingenieursdiensten)’. Aanvullend is een ‘handreiking ambitieweb binnen infrastructurele projecten’ beschikbaar voor de organisator van de ambitiewebsessie. Deze is te vinden onder 'documenten'.
Het ambitieweb wordt al sinds 2017 toegepast binnen het programma Infrastructurele Projecten en komt voort uit de Aanpak Duurzaam GWW. Op dat moment stonden er nog geen concrete duurzaamheidsambities in de beleidsplannen van de interne opdrachtgever. Als tussenoplossing werd daarom per project een ambitieniveau uitgewerkt door de projectteams.
In 2022 hebben Gedeputeerde Staten KOPI 2022-2026 vastgesteld en en daarin zijn duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen. Deze zijn verder uitgewerkt in een generiek ambitieweb. Dit generiek ambitieweb is nu leidend voor de organisatie, zowel binnen het programma Infrastructurele Projecten als voor Provinciale Wegen.
Afweging van varianten
Het reduceren van bijvoorbeeld de MKI-waarde of CO₂-footprint of andere kansen op het gebied van duurzaamheid worden bij het maken van ontwerpkeuzes en de afweging van varianten nog niet altijd meegenomen. Terwijl juist in die keuze en de verdere uitwerking daarvan veel winst te behalen valt. Binnen het programma Infrastructurele Projecten willen we hier (eerste) stappen in gaan zetten. Dit doen we door bijvoorbeeld in de planfase de MKI-waarde van verschillende varianten of ontwerpoplossingen door te (laten) rekenen. Dit is zeker belangrijk bij reconstructies en aanleg van nieuwe wegen.