HAGAR ROIJACKERS

Het afgelopen anderhalf jaar hebben we de natuur herontdekt

Massaal installeerden we wandelapps, gaven zoveel natuurwaarnemingen door dat waarnemingen.nl een absoluut record vestigde, en waardeerden we onze mooie groene gebieden. Gelukkig maar. Onze natuur is essentieel voor ons bestaan.

Hagar Roijackers

Gedeputeerde Natuur & Gebiedsgerichte aanpak

Biodiversiteit is het sleutelwoord

Wandelaars weten: geen dag in de natuur is hetzelfde en elk gebied is uniek. Verschillende bodems trekken verschillende planten aan, die plantensoorten trekken een variëteit aan insecten aan, en die voeden weer voor een rijkdom aan vogels en zoogdieren. Dat is in een notendop de kracht van biodiversiteit. Hoe diverser, hoe gezonder, robuuster en mooier onze natuur. Onze Natura2000-gebieden in Noord-Brabant zijn prachtige voorbeelden van die unieke verscheidenheid aan soorten en landschappen.

De kracht aan verscheidenheid hebben we nodig in onze samenwerking om onze natuurgebieden te herstellen, verbinden en beschermen. De wensen en belangen van mensen die wonen, werken en recreëren in een gebied zijn niet altijd gelijk. Het is nodig om elkaar daarin te begrijpen en samen te zoeken naar oplossingen. Om samen te zorgen voor een vruchtbare bodem, letterlijk en figuurlijk, die Brabant toekomstbestendig maakt. Dat het herontdekken van de natuur afgelopen anderhalf jaar mogelijk was, is mede mogelijk gemaakt door de natuurherstelkoers die we met onze partners zes jaar geleden inzette. Zes jaar lang werkten we samen noest aan biodiversiteitsherstel om onze Brabantse natuurgebieden nog robuuster en mooier te maken.

Daarom vieren we in deze nazomerspecial zes jaar succes in natuurherstel

In deze special blikken we terug én kijken we vooruit. Om daarbij het zomervakantiegevoel nog even vast te houden doen we dit met gesprekken met collega’s en partners, een quiz, video’s, infographics en audiofragmenten zodat u weer op de hoogte bent wat we doen, waarom we het doen en waarvoor we het doen. Geniet even van het prachtresultaat tot nu toe. Daarbij nodig ik u graag uit om ook in de komende jaren onze natuur voorrang te geven. Voor de vele opgaven die er nog liggen. Maar vooral voor onszelf en onze toekomst! Laten we voorkomen dat we straks zeggen: “hadden we maar iets meer gedaan”. Veel lees-, luister- en quizplezier gewenst.