Kloostervelden Sterksel

" Hier leven mensen met en zonder een beperking zij aan zij in de wijk."

Precies honderd jaar geleden, in 1919, kochten de Broeders van de Heilige Joseph in Sterksel een terrein aan om een nieuw verpleeghuis voor epileptici te stichten: Huize Providentia. In 1964 fuseerde Huize Providentia met Stichting Kempenhaeghe en groeide het terrein uit tot een beschermde woonomgeving. Op het terrein waren voorzieningen als een boerderij, kapel en een winkel.

Tegen het einde van de twintigste eeuw ontstond het idee dat mensen met een beperking recht hebben op een eigen plek in de maatschappij. Niet langer op een besloten instellingsterrein, maar ‘gewoon’ in woonwijken. Een groot gedeelte van de cliënten zijn in de loop der jaren verhuisd naar woningen in Sterksel en omliggende kernen. Bewoners met de zwaarste zorgindicatie bleven wonen op Providentia, waardoor het steeds rustiger en stiller op het terrein werd.

Kloostervelden

Eind jaren ‘90 is het idee opgevat om Providentia nieuw leven in te blazen. Er werden plannen gemaakt om een nieuwe, toegankelijke woonwijk te laten verrijzen op het oude instellingsterrein. Een plek waar cliënten en wijkbewoners samen bouwen aan hun wijk en hun toekomst. Het oorspronkelijke klooster Providentia en de aangrenzende monumentale kapel vormen het hart met de centrale voorzieningen van Kloostervelden.

In deze nieuwe wijk is sprake van ‘omgekeerde integratie’: cliënten van Kempenhaeghe en nieuwe bewoners wonen naast elkaar. Onder begeleiding van een wijkcoach worden initiatieven opgezet om het sociale karakter van Kloostervelden en de onderlinge banden te versterken, zonder dat het voor nieuwe bewoners een verplichting is om hieraan deel te nemen. In totaal komen er 180 à 200 nieuwe woningen, waarvan een deel al gerealiseerd is.

Lessen en uitdagingen voor de toekomst

Onder leiding van Hilke Huysinga gaan we in gesprek over de integratie van zorg en wonen. Onder andere de wijkcoach en een vastgoedmedewerker komen ook aan het woord.


We sluiten af met een rondleiding over het terrein in groepen. Elke groep heeft een eigen thema zoals sociale innovatie en vastgoed.

image

Deel op social media