Sint Jozefkerk in Geldrop

"De rol van zorgaanbieders op de vastgoedmarkt verandert"

De Sint Jozefkerk in Geldrop is een voormalige Rooms-Katholieke kerk. Als gevolg van teruglopend kerkbezoek is de kerk in 2010 aan de eredienst onttrokken. Het kerkgebouw is verkocht aan Patrick Houtakkers en Mayke Tielemans, de huidige eigenaren. Zij hebben vanaf het begin geprobeerd de kerk te transformeren ten behoeve van een maatschappelijke functie. Vanwege de slechtere economische tijden was het moeilijk om partners te vinden. De plannen werden daarom lange tijd uitgesteld.

In Nederland staan ongeveer 6900 kerkgebouwen. Hiervan hebben er zo’n 1400 al een andere bestemming gekregen. In de toekomst sluit nog 30% tot 80% van de overgebleven kerkgebouwen. Het sluiten van een kerk betekent niet per definitie het verlies van het gebouw.

De Sint Jozefkerk heeft inmiddels een nieuwe huurder gevonden. Futuris Zorg en Werk gaat de kerk voor minimaal 10 jaar huren. Futuris is een Eindhovense zorginstelling die jongeren met een ontwikkelstoornis helpt om zelfstandig te wonen en te werken. In de kerk komen 30 (zorg)woningen met centrale voorzieningen en een (buurt)restaurant. De meeste woningen zijn bedoeld voor mensen met beginnende dementie, een aantal wordt gereserveerd voor jongeren met een ontwikkelingsstoornis. Deze jongeren krijgen een opleiding om daarna werkzaamheden in de kerk te doen: in de schoonmaak, het restaurant of het onderhoud.

Inmiddels is het huurcontract getekend en komende maand wordt de vergunningaanvraag gedaan. De verwachting is dat komend voorjaar begonnen wordt met de bouw.

Logeerhuis Frits

Het voormalige kloosterterrein landgoed Cruyshof in Baarle-Nassau is op initiatief van Fameus (onderdeel van GGZ Breburg) getransformeerd tot een respijthuis. Mensen met een ontwrichtende ervaring komen er even tot rust en werken aan hun herstel, om zo weer gesterkt terug te keren in de maatschappij. Het Landgoed is 12 hectare groot en er bevinden zich verschillende gebouwen op het terrein. Op dit moment zijn er twee gebouwen opgeknapt en in gebruik. Het oude woongebouw van de broeders Franciscanen moet nog worden op geknapt, hieraan kunnen de gasten ook een bijdrage leveren.

Lessen en uitdagingen voor de toekomst

Patrick Houtakkers en Cees van Pagée vertellen over de plannen voor transformatie van de kerk tot woningen voor ouderen met dementie en jongeren met autisme. Jeroen Kwak van Zorgbelang Brabant geeft een presentatie over Logeerhuis Frits op het voormalig kloosterterrein Cruyshof.


Onder leiding van Jeroen Kwak gaan we in gesprek over de veranderende rol van zorgaanbieders op de vastgoedmarkt.

Deel op social media