Succesfactor 7

Goed voorbeeld doet volgen

Verbouwen is besmettelijk. Vaak is het de enthousiaste buurvrouw of -man, het familielid of die kennis die andere woningeigenaren inspireert om aan de slag te gaan. Zo is het moment dat een buurtgenoot met de woning aan de slag gaat een logisch moment om in gesprek te komen: Wat ben je aan het doen? Waarom? Oh, dat hebben wij ook!

De combinatie buurt- en bondgenoot is goud waard. Als je die kunt koppelen aan de juiste technische en financiële kennis, kun je meters maken. Dan wordt het ineens mogelijk om van vijf naar tien, naar honderd en naar duizend woningen te gaan in de gemeente.

Bewonersreis

Dit vraagt om duidelijke communicatie bij elke stap die bewoners zetten (ook wel de bewonersreis genoemd). Bied ze inzicht en handelingsperspectief. Faciliteer het gesprek tussen bewoners en zorg dat er ondersteuning paraat staat. Zo help je bewoners verder, die op hun beurt ook weer andere bewoners aansteken en ze als echte ambassadeurs gaan inspireren.

Tip: maak voorbeelden zichtbaar

Maak goede voorbeelden extra zichtbaar in de buurt of straat. Bijvoorbeeld met een duurzame huizenroute. Ook hier geldt: houd het klein. Mensen kijken liever bij een vergelijkbare woning in de buurt dan ‘zomaar’ in een andere wijk.

Inspiratie

Volg voor inspiratie en voorbeelden de volgende links:

Deel deze pagina.