Annelies Cuijpers


“Openheid. Betrouwbaar en betrokken.”

Waarom vind je de OR belangrijk?

Ik vind de OR belangrijk omdat we samen de organisatie ‘provincie Noord-Brabant’ zijn. Dat betekent dat we samen de beslissingen nemen die voor de organisatie belangrijk zijn. Mijn thema ligt dan ook op samenwerking en openheid. Daar wil ik graag nadruk op leggen. Je kunt pas goede, afgewogen besluiten nemen als je alle afwegingen kent, als je in openheid en onderling vertrouwen kunt spreken. Dat betekent voor mij ook dat negatieve kritiek eigenlijk niet bestaat, maar wel betrokkenheid van waaruit kritisch wordt gedacht en gesproken. En waarmee besluiten alleen maar beter kunnen worden.

Als ik word gekozen in de OR zal ik me op deze thema’s richten, door te zorgen dat de communicatielijnen zo open en vloeiend mogelijk zijn. Dat er gesproken wordt over de thema’s die ons als organisatie aangaan, omdat we samen de organisatie vormen en beter willen maken.

Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor de OR?

Ik ben alleen niet de meest geschikte kandidaat omdat je in je uppie geen OR kunt vormen. De vijftien leden van de OR zijn straks gezamenlijk de meest geschikte kandidaten van de OR, omdat zij samen een raad vormen waar de organisatie beter van zal worden. Mijn nadruk zal liggen op luisteren, verbinden en binden, enthousiasmeren en zichtbaar maken waar de OR voor staat.

Wat is het belangrijkste dat je wilt bereiken het komende drie jaar?

Het belangrijkste dat ik wil bereiken, is dat de organisatie op een positieve manier mensen bindt. Dat we op alle gebieden een afspiegeling van de samenleving zijn, waar open gesproken wordt en waar we met respect voor iedereen samen mooie dingen maken voor Brabant.

Wat is jouw favoriete bezigheid in het weekend?

Sinds we in het coronatijdperk leven, ben ik in het weekend in de tuin, fiets een rondje, app me suf met vrienden en familie, en eindig met het schrijven van mijn vaste column voor de plaatselijke krant. Afgelopen weekend heb ik tot diep in de nacht CNN gekeken, om de eerste speech van de eerste vrouwelijke, gekleurde vice-president-elect van de USA te horen.

Welk land zou je het liefst gaan bezoeken zodra het weer kan?

Het liefst zou ik vandaag nog mijn koffers pakken en afreizen naar Egypte. In Sakkara worden fantastische vondsten gedaan van vrijwel ongeschonden graven. Zoveel mummies en belangrijke parafernalia! Geweldig. Ze vonden er onlangs voor het eerst een gemummificeerde leeuw, eigenlijk een welpje. Op Netflix kan je er een documentaire over zien. Waar nu gegraven wordt, komt binnenkort een autosnelweg. Dat zou in Brabant ondenkbaar zijn.

Welk gerecht komt bij jou het vaakst op tafel?

Als Limburgse bak ik natuurlijk regelmatig een vlaai. Oorspronkelijk werden vlaaien gebakken om het fruit dat allemaal tegelijk rijp is, te kunnen conserveren. Zuid-Limburg had ooit net zoveel hoogstam-fruitbomen als de Betuwe. Ik bak steevast een vlaai als er iets te vieren valt, het liefst met greumelkes, de kruimels bovenop de laag vruchten. Mijn favoriete recept is dus een greumelkesvlaai.

Als ik weinig tijd heb, maak ik van het recept een apple-crumble-variant. Dat is greumelkesvlaai in een vuurvaste schotel, zonder de vlaaibodem. Met een beetje vanille-ijs het lekkerste toetje dat er bestaat!