Fan van Brabant

Wat maakt Brabant tot was het is?

En waarom moet je precies gaan kiezen?

We vroegen het bekende en onbekende Brabanders.

In dit artikel bosman Erik de Jonge en comédienne Christel de Laat.

"Recht uit mijn hart"


Comédienne Christel de Laat ís Brabant

Ze noemt zichzelf een bourgondische Brabantse comédienne, werd een ‘Bekende Brabander’ als het typetje Betty en is een graag geziene gast op feesten en partijen. Ook voor de provincie Noord-Brabant. “Ik ben trots op Brabant en draag dat graag uit tot boven de rivieren”, aldus Christel de Laat uit Schijndel. “Dat komt recht uit mijn hart.”

Bea en Betty

Sinds een jaar of 9 vormt de goedlachse comédienne samen met collegaLissette Remery het duo Bea & Betty. In die rol treden ze op als gastvrouwen van de provincie tijdens de open dagen, nieuwjaarsbijeenkomsten en Brabantse Prinsjesdagborrel in Den Haag. Onberispelijk gekapt, gekleed in een rood-wit geblokte jurk en bovenal servicegericht. “Tijdens die borrel ontvangen we de Haagse en Brabantse gasten met een Brabants worstenbroodje”, vertelt De Laat. “En ik introduceer de commissaris van de Koning voordat hij met zijn speech begint. Wim van de Donk is fan van mij, zegt hij altijd, en ik van hem. Hij is een open, aardige, warme man en een goede ambassadeur voor Brabant.”

‘Geen complexe wereldproblemen’

Zelf is Christel de Laat als comédienne ook een ambassadeur, realiseert ze zich. “Maar dan wel op een ander niveau”, zegt ze. “In mijn voorstellingen overheerst Brabant altijd. Ik toer nu met mijn show ‘Zijn daar nog vragen over?’ door het land. Ik praat niet anders, doe niet anders en pas mijn show niet aan als ik de grens overga. En waar ik ook kom, de Brabantse vlag hangt overal op het podium. Die hoort gewoon bij mijn identiteit. Brabant is mijn veilige haven, hier kom ik thuis. Het is het gevoel van omarmd worden door rust en ruimte, en gezelligheid natuurlijk. Brabant is gewoon pretentieloos en tegelijkertijd komen wel heel veel prestaties hier vandaan.”

Ambassadeur

Met haar optredens wil de Schijndelse comédienne haar publiek vooral een ontspannen, gezellige avond bezorgen. Geen complexe wereldproblemen, maar alledaagse zaken passeren bij haar de revue. “Ik ben niet politiek geëngageerd, maar ik heb wel iets met het feit dat ik mag stemmen. Dat doe ik dan ook altijd, of het nou voor een referendum is of voor Provinciale Staten, zoals nu. Ook al heb ik er altijd een stemwijzer bij nodig, ik vind dat ik recht moet doen aan het recht dat ik heb.”

Erik de Jonge


‘Boswachter word je niet, dat ben je’

Op de kleuterschool noemde de juf hem al een boswachter. Vanaf zijn tiende struinde hij zo vaak hij kon met zijn fotocamera door het bos. Zestien jaar geleden ging zijn jongensdroom eindelijk in vervulling. “Boswachter word je niet, dat ben je”, zegt Erik de Jonge van Brabants Landschap.

Echte bosman

Het werkgebied van De Jonge is de Brabantse Wal in West-Brabant. Het toezichthouden en handhaven van de regels in het gebied is slechts een van zijn taken. “Ik geef ook voorlichting en rondleidingen, stuur vrijwilligers aan en inventariseer de flora en fauna in het allermooiste gebied van Brabant. Ondanks dat ik een geboren Zeeuw ben, ben ik een echte bosman. De Brabantse Wal is het meest vogelrijke gebied van Nederland en je vindt er alle soorten natuur die ons land kent. Van heide tot moerasgebied en loofbossen. Die afwisseling vind je echt niet in Zeeland.”

Klimaatverandering

In zijn jaren als boswachter zag De Jonge het landschap behoorlijk veranderen, mede door de klimaatverandering. “In de Brabantse Wal hebben we door de drinkwaterwinning sowieso al last van verdroging. En dat neemt alleen maar toe”, vertelt hij. “De extreme schommelingen in het weer hebben een enorme invloed op alle platen en dieren, op de biodiversiteit dus. Door extra te zorgen voor bepaalde soorten proberen we het tij te keren. Gelukkig lukt dat regelmatig. Dat biedt hoop, want de situatie is echt zorgelijk.”

Afval- en drugsdumpingen

Een heel ander probleem in het buitengebied zijn de afval- en drugsdumpingen. In november ging De Jonge met minister Grapperhaus op pad door ‘zijn’ Brabantse Wal. De minister vond het schokkend om te zien hoeveel (drugs)afval er wordt gedumpt. “Hij was heel belangstellend en nam er ruimschoots de tijd voor. De nieuwe maatregel om toezichthouders zelf te laten betalen voor hun portofoon heeft hij daarna ingetrokken. Ik heb gezegd dat als we stappen vooruit willen maken, hij dit absoluut niet moet doen. Mooi om te zien, dat zo’n werkbezoek ook echt effect heeft.”

Stemmen

Alle reden volgens De Jonge om tijdens de Provinciale Statenverkiezingen te gaan stemmen. “Er spelen in Brabant op natuurgebied veel zaken waarop de provincie invloed heeft: de veranderende biodiversiteit, de afvaldumpingen, maar ook het landbouwbeleid bijvoorbeeld. Met de goede mensen aan het roer worden er goede keuzes gemaakt.”