VvE-aanpak: het succes van ‘de Brabantse school’
Case:
Aanpak VvE’s
Gemeenten:
Tilburg & Den Bosch (Eindhoven, Oosterhout, Oss, Roosendaal en Waalwijk)
Wist jij dat een derde van alle particuliere woningen een Vereniging van Eigenaars (VvE) heeft? Nederland kent in totaal 160.000 VvE’s, die samen goed zijn voor 1,4 miljoen woningen. ‘Dit is echt geen niche’, verzekert directeur Kees Oomen van de koepelorganisatie VvE Belang. Alleen Den Bosch telt al zo’n 1.400 VvE’s, met in totaal meer dan 10.000 adressen. ‘We mogen de impact van VvE’s op de conditie van onze totale woningvoorraad niet onderschatten’, benadrukt projectleider Thomas Verbeek bij de gemeente Den Bosch. Het goede nieuws: met geld van Europa (React-EU) en de provincie (SP3) is het Brabantse gemeenten samen met de belangenbehartiger gelukt om een geslaagde gezamenlijke aanpak te ontwikkelen voor het verduurzamen van VvE-complexen: het VvE-transitiecentrum Brabant (VTCB).
Geld, kennis, organisatie en draagvlak van een meerderheid van bewoners; er zijn veel factoren die het bemoeilijken om een VvE ‘aan te zetten’ om te verduurzamen. “Vergelijk het met een straat waarin buren het samen eens moeten worden; dat is de dynamiek van een VvE”, verduidelijkt Kees. “Er is veel geprobeerd en mislukt. Vaak grootschalige aanpakken van gelijksoortige gebouwen. Bouwfysisch klopt het verhaal dan wel. Maar VvE’s bestaan uit mensen. Niet uit gebouwen. De ene flat loopt als een zonnetje, de andere is wat chaotischer.”
‘De Brabantse school’
Ook VvE-beheerders blijken niet de ideale startmotor voor verduurzaming. Kees: “Als je een VvE financieel en/of technisch beheert, heb je andere belangen. Bovendien woon je er niet zelf. Wat het VTCB anders maakt? Wij draaien het om. We gaan uit van VvE’s die zich eerst in verduurzaming verdiepen en dan een advies willen. Beginnen bij die wensen, dat is het hart van onze aanpak.” Hoe werkt dat precies? Kees: “Onze aanpak kent een stappenplan voor VvE-besturen. Bestaande uit voorlichtingsavonden, een driedaagse cursus, de campagnebox en een ‘oriëntatiescan’ die VvE’s als praatplaat voor leden gebruiken. Maar ook een bewonersenquête. Voelen ze zich veilig en comfortabel in het complex? Welke ingrepen aan het gebouwen willen ze?’ Betrokkenheid en commitment van bewoners is onmisbaar. En daarom is het volgens Kees cruciaal dat je als VvE-bestuur alle stappen heel ‘schools’ doorloopt: “Sla je een stap over, dan sneuvelt je voorstel meestal op de algemene ledenvergadering. Je kunt bijvoorbeeld drie offertes opvragen voor zonnepanelen en de goedkoopste aan je leden voorleggen, maar dan betrek je hen niet echt. Los van de vraag of je überhaupt de beste oplossing hebt bedacht.”
VvE 013
Den Bosch, die het SP3 geld voor deze aanpak benutte, had aanvankelijk een andere aanpak. Thomas: “VvE’s kregen na een schouw of scan gratis energieadvies. Maar die schrokken soms zo van de kostprijs van maatregelen dat het rapport meestal in een la verdween. Dan ontstaat het imago: verduurzaming is duur en ingewikkeld.” Maar in de provinciehoofdstad raakten ze gecharmeerd van de aanpak van SP3-partner Tilburg: “Een echte koploper”, vindt Thomas. “Deskundig, enthousiast en bereid om andere gemeenten te adviseren. SP3 is de oorzaak van het goede contact met mijn collega’s in andere gemeenten. En ik durf ook wel te zeggen dat onze aanpak daarom succes heeft. Uiteindelijk hebben we de aanpak van Tilburg gekopieerd en ons ook bij het VTCB aangesloten. Ook al was Tilburg wat verder richting uitvoering; toch hebben we SP3 volgens de voorwaarden gezamenlijk aangevraagd.” En dan blijkt ook ‘live’ de kracht van samenwerking: Kees appt ‘Team Tilburg’ even en krijgt vrijwel direct een reactie: “Zij antwoorden dat ze het SP3-geld gebruikt hebben voor het ontwikkelen van een masterclass, procesbegeleiding en een aanpak voor kleine VvE’s. In Tilburg is trouwens zelfs een platform voor VvE’s ontstaan: VvE 013. Daar worden wij als VvE Belang natuurlijk ontzettend enthousiast van.”
aangesloten VvE’s en een besparing op papier van 6.000 ton CO2'
Kees Oomen
Thomas Verbeek
Kees Oomen en Thomas Verbeek
Razend enthousiast en ‘razend realistisch’
Volgens Thomas en Kees zijn de VvE-bestuurders ‘razend enthousiast’: “We horen van ervaren VvE-bestuurders dat ze het na aanvankelijke scepsis ‘ongelooflijk vinden wat ze op de cursus leren.’ Onderdeel van de cursus is een bezoek aan de Rotterdamse Woonwijzerwinkel. Als ze de energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen en warmtepompen daar met eigen ogen zien, gaat het echt leven.” Waar Kees ook enthousiast van wordt, zijn de eindresultaten van React-EU: “Alle ambities zijn gehaald. Concreet: we wilden ruim 100 VvE’s aansluiten. Dat zijn er 133 geworden. En de besparing van ruim 5.000 ton CO2 wordt 6.000 ton CO2. Dat is wel een grofmazige berekening in de planfase. De praktijk moet uitwijzen of we dat daadwerkelijk bereiken. Die claim durf ik nu nog niet te maken.” Thomas is ‘heel optimistisch’ over het aantal VvE’s dat straks aan de slag gaat: “De berekeningen stemmen hoopvol. Maatregelen voor ‘zeer energiezuinig’ blijken vaak nog voordeliger dan alleen basisonderhoud. Lagere maandlasten is natuurlijk een sterk argument om bewoners mee te krijgen. Maar ik ben ook realistisch. Het duurt echt even voor je de aanpak in concrete maatregelen terugziet. De daadwerkelijke uitvoering gaat altijd minder snel dan je zou willen. De aanpak van VvE’s vraagt gewoon een lange adem.”
De eerste en de enige gezamenlijke aanpak in Nederland
‘Heb geduld’, is dan ook vaak de laatste sheet van de presentaties van Kees. Dat neemt volgens de directeur en voorman van VvE Belang niet weg dat ‘Team VTCB’ op stoom begint te komen: “De koplopers nemen dit jaar de eerste maatregelen. Het voordeel van VvE’s is dat het dan al snel over een groot aantal woningen gaat. Wat dat betreft hopen we op een vervolg of opvolger van SP3 en is het jammer dat het React-EU-programma is geëindigd. Net nu we groeien en Den Bosch en Roosendaal zijn aangesloten. Maar hoewel ze tegen de financiën aan hikken, raken we ook in gesprek met kleinere gemeenten als Dongen, Best, Veldhoven, Zundert, Mierlo en Etten-Leur. En met andere provincies en hun gemeenten. Toch is Brabant de eerste en vooralsnog enige provincie met deze gezamenlijke aanpak en een community waar we van elkaar leren. We hebben echt met zijn allen aangetoond dat onze aanpak werkt. En daar mogen we als Brabant best wat meer trots op zijn.”
De lessen en kansen
- Gemeenten blijken voor bewoners de meest vertrouwde afzender van de aanpak van het VCTB.
- Verduurzaming heeft meer winst dan alleen een lagere energierekening. Denk aan een betere staat en aanzicht van een complex en een sterkere sociale cohesie.
- Een schoolse aanpak zorgt ervoor dat de stappen wel gemaakt worden en is effectiever dan een rapport met kosten die afschrikken.
- Een VvE is van nature toekomstgericht en gewend om duurzaam vooruit te denken.
- De aanpak VTCB is schaalbaar en wordt landelijk al in 25 gemeenten toegepast. Daarnaast adopteert de overheid de aanpak in de versnellingsagenda. De website verbeterjehuis.nl is aangepast met VvE-informatie.
- Veel belangstelling van kleinere gemeenten.
De uitdagingen
- VvE’s die (ook los van verduurzaming) onvoldoende reserveren voor toekomstig groot onderhoud.
- Een lange adem en geduld zijn onmisbaar bij VvE’s.
- Kleine VvE’s van twee of drie panden en eigenaren, maar ook VvE’s in buurten met een bijvoorbeeld een zwakke sociale cohesie en taalachterstanden, hebben eigen uitdagingen die ook de VTCB-aanpak in meer of mindere mate kunnen bemoeilijken.
- Alle lagen van de bevolking en inkomensklassen meekrijgen.
- Het samen op peil houden van financiële, juridische en organisatorische ondersteuning van VvE’s.
De adviezen van Kees en Thomas
Kees
Thomas
- “Brabant is de enige provincie met zo’n mooi transitiecentrum op een heel ingewikkeld thema binnen het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Omarm het en enthousiasmeer andere gemeenten om deel te nemen aan de VTCB. En draag de geslaagde aanpak ook buiten de provincie uit.”
- “Gemeenten uit onze groep met goede ervaringen kunnen diezelfde ambassadeursrol vervullen in (de duurzaamheidsgroepen van) de RES-regio’s.”
- “Confronteer als VvE-bestuur je medebewoners niet met een concreet eindvoorstel. Drie offertes opvragen en de goedkoopste in stemming brengen zonder eerdere inventarisatie bij bewoners leidt geheid tot kritische vragen en waarschijnlijk ook weerstand.”
- Houd voor meer informatie over de aanpak en resultaten de sites van het VTCB en VvE Belang in de gaten.