In grote getalen kwamen ze op 12 november naar Congrescentrum 1931 in

’s-Hertogenbosch: initiatiefnemers van maatschappelijke projecten, sociaal ondernemers en mensen van de gemeente, provincie, kennisinstellingen, cliënten- en patiëntenorganisaties. Het doel van de dag: elkaar ontmoeten en van en met elkaar leren. Maar ook: de Stérk.Brabant-community groter maken.Want impact creëer je samen.


“Lange tijd hebben we beleid gemaakt met de gemiddelde Brabander voor ogen”, zegt gedeputeerde Henri Swinkels tijdens het welkom. “Met die gemiddelde Brabander gaat het goed. Maar je kunt pas echt van een samenleving spreken als ook de mensen met wie het minder goed gaat kunnen meedoen.” En daar zetten de vele initiatiefnemers die vandaag aanwezig zijn zich voor in - ieder op zijn eigen manier en met verschillende doelgroepen. Zoals kwetsbare ouderen, eenzame jongeren of mensen met een psychische kwetsbaarheid. Voor Stérk.Brabant, dat de initiatieven ondersteunt en voor verbinding zorgt, is die grote diversiteit best lastig, geeft Henri Swinkels toe. “Maar we merken wel dat élk initiatief ertoe doet, dat we elkaar verder brengen en samen écht het verschil kunnen maken.” Sluit je daarom aan bij de Stérk.Brabant-community, luidt dan ook zijn oproep.

“Zóveel mensen willen zich inzetten voor de medemens”
Dan is het podium voor de tien maatschappelijke initiatieven die de hele dag aanwezig zullen zijn om vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. Onder hen Camping Koffietent, de Zusters Franciscanessen en Stoute Schoenen. Ze krijgen ieder één minuut de tijd om uit te leggen wat de bezoekers van hen kunnen leren én een oproep te doen. “Kom kletsen!” zegt Jolanda van Gerwe van Join Us. “Want misschien kennen jullie jongeren die wij nog niet kennen, maar die wij wel zouden kunnen helpen.” Van deze mogelijkheid om verbindingen te leggen en te leren wordt enthousiast gebruikgemaakt. “Wat had ik het de zusters gegund om dit mee te maken”, zegt Marieke van Grinsven, coördinator van de kloostergemeenschap na afloop. “Zóveel mensen waren oprecht geïnteresseerd en willen zich net als de zusters inzetten voor de medemens.”

De wil om samen te veranderen

Erg populair bij de meer dan 400 bezoekers van deze derde Sociale Veerkracht/Stérk.Brabantdag zijn de één op één sessies met deskundigen. Hier kunnen ze hun concrete, vaak praktische vragen voorleggen. Bijvoorbeeld: Hoe maak je je communicatie krachtig? Wat is er nodig voor succesvolle fondsenwerving? En hoe meet je de impact van je initiatief? Veel animo is er ook voor de uiteenlopende workshops die in twee rondes worden aangeboden. Wat opvalt vandaag: de wil om samen te veranderen is er. En mooie ideeën zijn er ook volop. Maar hoe maak je van dat mooie idee een succes? En hoe borg je de continuïteit? Dát zijn de vragen waar nog menig initiatiefnemer mee worstelt. Het is ook waarom – zoals tijdens de gezamenlijke afsluiting blijkt – mensen zo enthousiast zijn over een workshop als die van Groene Bouwhekken: Sociaal ondernemen met impact. “Sociaal ondernemen is óók gewoon ondernemen”, zegt workshopleider Hugo Ward. Nog genoeg te leren en te doen dus, voor de nieuwe community. Maar wat zijn we goed op weg!

Benieuwd naar de reactie van bezoekers van deze dag? Lees ze hier.