KORT GEZEGD


Altena deelt ervaringen met samenspel burgers en overheid


Wat hebben de kersverse gemeente Altena en het programma Versterken Sociale Veerkracht met elkaar gemeen? Ze zijn er allebei van overtuigd dat de beste oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken van burgers komen. En dat je gebruik moet maken van de kracht en energie die in de samenleving aanwezig zijn. Maar hoe doe je dat? Aalburg, Werkendam en Woudrichem gingen het experiment aan. Ze betrokken hun inwoners bij de ontwikkeling van een visie op hun nieuwe gemeente en probeerden nieuwe manieren van samenwerken uit in een aantal concrete projecten. Zet begeleidde het proces vanuit Sociale Veerkracht en Veerkrachtig bestuur.

De hierbij opgedane ervaringen – gekoppeld aan een aantal theoretische modellen – staan nu in een nuttig ‘reisverslag’: het Kompas. Want ook daarover zijn Altena en Sociale Veerkracht het eens: opgedane kennis en inzichten deel je. Ben jij ook bezig met burgerparticipatie en cocreatie? Laat je inspireren door de ervaringen van Altena en bestel het Kompas via info@wijzijnzet.nl

Bekijk hier wat Annemarie de Stigter van de gemeente Altena over dit project zegt.

Save the date:

13 juni 2019 – Conferentie ‘Samen Langdurig Impact Maken=SLIM’


Op 13 juni organiseert de provincie/het programma Versterken Sociale Veerkracht de Conferentie ‘Samen Langdurig Impact Maken=SLIM!’. Op een inspirerende plek buigen we ons dan met bestuurders en maatschappelijk middenveld over de vraag: Hoe kunnen we samen de belangrijkste maatschappelijke opgaven in onze provincie aanpakken?

De afgelopen jaren heeft de provincie op dit gebied veel samengewerkt met maatschappelijke initiatieven, gemeenten, andere overheden en kennisinstellingen. Dat heeft in verschillende producten en diensten geresulteerd die breed inzetbaar zijn, ook buiten de provincie. Denk aan impactmonitoring, resultaatfinanciering (BOF), Stérk.Brabant en de aanpak van de crossovers.


Op deze dag geven we onze samenwerkingspartners de ruimte om hun ervaringen en kennis te delen. Dat doen ze op een interactieve manier, in workshops en masterclasses. Ook ervaringen en ideeën van de provincie Antwerpen komen aan bod. Het definitieve programma en de locatie maken we in maart bekend. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op onze sociale media kanalen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wie zeker wil zijn van een plek of nu al vragen heeft, kan contact opnemen met socialeveerkracht@brabant.nl.

Veerkrachtvloggers geven sociale veerkracht een gezicht


De sociale veerkracht versterken: veel mensen blijven het lastig vinden om zich daar een voorstelling van te maken. De veerkrachtvloggers geven sociale veerkracht een gezicht. Zij brengen een bezoek aan mooie initiatieven in Brabant en maken er een filmpje van dat wij op verschillende manieren delen. Zodat mensen ervan kunnen leren, initiatieven elkaar leren kennen en nóg meer Brabanders geïnspireerd raken om bij te dragen aan een Brabant waarin iedereen kan meedoen. Hun meest recente vlogs:

Op Kinderrechtendag 2018 komen meer dan 300 kinderen, leerkrachten, jongerenwerkers en beleidsmakers bij elkaar in Tilburg. Doel: bedenken hoe kinderen écht kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen.


Zelf voor hun eten zorgen houdt ouderen fysiek, mentaal én sociaal actief. We Are Food brengt het in de praktijk bij Hoeve Kakelbont in Dinteloord.


Stichting Vier Het Leven neemt ouderen mee op culturele uitstapjes. In de Week van de Eenzaamheid gaan ze naar Vincentre in Nuenen.


In Borkel en Schaft bedenken inwoners samen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun dorp een fijne plek blijft om te wonen.


Inwoners, organisaties en bedrijven crëerden in Overloon een speeltuin voor álle kinderen - dus ook voor kinderen met een beperking.


Stichting Circulo ondersteunt initiatieven die in de Eindhovense wijk Drents Dorp voor verbinding zorgen. De vloggers nemen er een kijkje op Burendag.


Brugwachtershuisje werd koffietentje. De Camping Koffietent in Den Bosch is een ontmoetingsplek voor de wijk en een broedplaats voor mooie initiatieven.

Impact maken met sociaal inkopen: iets voor jouw organisatie?


Voor sociale ondernemingen is geld verdienen niet het hoofddoel. Sociale ondernemingen willen een maatschappelijk probleem oplossen. Impact creëeren. Op uiteenlopende manieren en voor uiteenlopende doelgroepen. De provincie Noord-Brabant wil sociaal ondernemerschap een belangrijke plek geven binnen de Brabantse economie. En er samen met gemeenten en organisaties voor zorgen dat méér bedrijven en organisaties sociaal gaan inkopen. Want (grote) klanten vinden is voor sociale ondernemingen lastig, zo blijkt uit onderzoek.

Proeftuin Buy Social

In de Proeftuin Buy Social bieden we organisaties de kans om te onderzoeken welke mogelijkheden tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en sociaal inkopen er voor hen zijn. En proberen we eventuele belemmingen te overwinnen door er gewoon samen mee aan de slag te gaan. Er hebben zich al meerdere (middel)grote gemeenten, regionale inkooporganisaties en een waterschap aangemeld. Maar er zijn nog plekken beschikbaar!

Nieuwsgierig geworden? Kom dan op 27 februari naar de informatiebijeenkomst. Deze duurt van 14.00 tot 17.30 uur en vindt plaats in THREE-SIXTY in Veghel. Je kunt je aanmelden bij Silvia Schensema, sschensema@brabant.nl. Ook met vragen kun je bij haar terecht.