BOF LAAT SOCIALE ONDERNEMERS GROEIEN


Brabant kent honderden sociale ondernemers die de wereld aangenamer, schoner en eerlijker willen maken. Vaak hebben ze moeite investeerders te vinden om hun onderneming te laten groeien. De provincie heeft daarom het Brabant Outcomes Fonds (BOF) opgericht.


Het BOF, een pilot van het programma Sociale Veerkracht, is bedoeld om initiatieven van sociale ondernemers naar een hoger plan te tillen. Afgelopen maanden hebben zich 82 sociale ondernemers gemeld bij het BOF. Vijf zijn geselecteerd. Ze krijgen ondersteuning bij het omschrijven van hun maatschappelijke resultaat en ontvangen een geldbedrag van één van de geldverstrekkers die meewerken. De provincie betaalt de geldverstrekker terug als de onderneming het resultaat heeft behaald. De overige 77 ondernemers krijgen op een andere manier hulp, bijvoorbeeld in de vorm van masterclasses, verzekert projectleider Kim Kiszelnik.

Het resultatenfonds is ontstaan na onderzoek naar de stand van zaken van sociaal ondernemerschap in Noord-Brabant. Daarin stond dat sociale ondernemers belangrijk zijn voor het versterken van sociale veerkracht maar dat zij moeite hebben een succesvol initiatief uit te breiden. Het BOF is een leertraject, benadrukt Kiszelnik. “We onderzoeken of er een grotere beweging op gang komt door deze manier van financieren en of het lukt iets wat moeilijk op waarde te schatten is, tóch op waarde te schatten.”

Bij de proef is Social Finance NL betrokken. Deze organisatie bemiddelt tussen overheden die maatschappelijke issues wil aanpakken, sociale ondernemingen en maatschappelijke investeerders. Social Finance NL begeleidt diverse Social Impact Bonds. Het Brabants Outcomes Fund gaat een stap verder, vertelt oprichter Ruben Koekoek: “We willen met deze pilot de methodiek verankeren. Dat vraagt om een andere overheid. Nu controleert de overheid achteraf of je het geld besteed hebt zoals tevoren is afgesproken. Betalen op resultaat is een enorme verandering.” Ook het meten van resultaat is volgens Koekoek een uitdaging: “Dat is heel lastig. Je hebt meer jongeren aan het werk geholpen, maar komt dat door jouw interventie of omdat de economie is aangetrokken? En je kan aantonen dat je bespaart op uitkeringen, maar hoe bewijs je minder hardere criteria zoals meer gezondheid, veerkracht en geluk?” Social Finance NL heeft methodieken om zulke resultaten te meten. “Het BOF wil financiële stromen op gang krijgen en die verankeren zodat het voor andere organisaties ook een goed middel wordt.”

Het Oranje Fonds is één van de partners die vooraf geld verstrekken. Volgens Freek Mekkink van het Oranjefonds is het BOF een succes als er uiteindelijk meer mensen mee kunnen doen door de ondersteunde initiatieven. “Het mee kunnen doen naar vermogen zit in het hart van het beleid van het Oranje Fonds.” Als sociale ondernemingen erin bovendien in slagen dit op een vernieuwende en kosteneffectieve manier te doen, is dat volgens Mekkink een win-win-win situatie voor iedereen.


Klik hier als je meer wil weten over het BOF en welke initiatieven geselecteerd zijn voor de volgende ronde.

Vorige artikel:

Impactmonitoring

Volgende artikel:

Colofon