IMPACTMONITORING MAAKT INITIATIEVEN STERKER


Bereiken we de doelen die we bereiken willen? Om die vraag te beantwoorden doen zowel het programma Versterken Sociale Veerkracht van de provincie als een aantal maatschappelijke initiatieven aan impactmonitoring. Avance Impact biedt ondersteuning.Jacoline Plomp

“Vooral als je met vernieuwende dingen bezig bent, is het belangrijk om je impact te volgen”, zegt impact expert Jacoline Plomp. Het kan namelijk gebeuren dat je inspanningen een ander effect hebben dan verwacht, of dat er onbedoelde neveneffecten optreden. Wie aan impactmonitoring doet, heeft hier snel zicht op. En kan bij een negatief effect meteen bijsturen. Jacoline omschrijft het volgen van impact als “constant je ogen en oren open hebben: creëren we daadwerkelijk het door ons beoogde effect? Het zorgt ervoor dat je begrijpt wat wel en niet werkt. En dat helpt je om het beter te doen.”

Hoe denk je dat je verandering brengt?
Precies dat is wat de provincie voor ogen heeft: maatschappelijke initiatieven sterker en toekomstbestendig maken. Het meten van impact draagt daaraan bij. Hoe het werkt? Stap één is het opstellen van een Theory of Change: hoe denken we dat we verandering brengen? Wat investeren we, wat doen we, welke korte- en langetermijneffecten verwachten we, en wat is naar verwachting onze uiteindelijke maatschappelijke impact? Die effecten breng je voor verschillende stakeholders in kaart. Stap twee is onderzoek doen: kloppen onze verwachtingen wel? En als ze niet kloppen: wat kunnen we anders doen?

"Het is absoluut waar dat impactmonitoring je helpt om je verhaal te vertellen"

Jacoline Plomp

Je maatschappelijke waarde ‘hardmaken’
Bij het programma Versterken Sociale Veerkracht is al veel geleerd door de impactmonitoring. Reden om het – via Stérk.Brabant – ook aan te bieden aan initiatieven. Eén van de eerste initiatieven die met ondersteuning van Avance Impact met impactmonitoring aan de slag gingen was Lokaal+, het wijkleerbedrijf van het Eindhovense Summa College. “Impactmonitoring maakt je scherp”, zei Hilde Meijs, directeur Summa Zorg hier eerder over. Het wijkleerbedrijf liep er telkens tegenaan dat het “zijn maatschappelijke waarde niet hard kon maken”. Dankzij impactmeting heeft het nu “een glashelder verhaal”. Waar Lokaal+ een eigen traject doorliep, gaan andere initiatieven samen aan de slag, zodat ze van elkaar kunnen leren en kennis kunnen uitwisselen.

Onder hen Animo, dat kwetsbare inwoners van de gemeente Oosterhout helpt om zo lang mogelijk de regie over het eigen leven te blijven voeren.

En Respijthuis Cruyshof in Baarle-Nassau, waar mensen met een sociaal maatschappelijke kwetsbaarheid aan hun herstel kunnen werken. Beide initiatieven volgden onlangs hun eerste workshop impactmonitoring. Nu werken ze met ondersteuning van Stérk.Brabant aan hun eigen verandertheorie. Met wat ze tijdens de workshops leren, gaan ze straks zelf verder.

Leren is het belangrijkst
Animo hoopt met behulp van impactmonitoring op dat ‘glasheldere verhaal’, onder meer om - aldus projectleider Thomas van der Vange - “partijen die we er graag bij willen hebben te overtuigen van de effectiviteit van onze aanpak”. Respijthuis Cruyshof wil onder andere onderzoeken of een verblijf in het voormalige klooster kan voorkomen dat mensen een beroep op zorg moeten doen. “Het is absoluut waar dat impactmonitoring je helpt om je verhaal te vertellen, zowel extern als intern”, zegt Jacoline Plomp. Ook je eigen medewerkers en vrijwilligers begrijpen dan beter waar ze aan bijdragen. En dat motiveert en maakt mensen tot echte ambassadeurs voor je initiatief of organisatie.” Maar volgens de impact expert is leren het allerbelangrijkst: doe je de goede dingen en doe je die goed? “Zo bereik je uiteindelijk maximale positieve impact.


Meer weten over impactmonitoring?
Lees Impact First: waarom meten moet en hoe je dat doet van Avance Impact.

Vorige artikel:

De Veerkracht

Vlogger

Volgende artikel:

Partners in

beeld