VEERKRACHTVLOGGER GEEFT SOCIALE VEERKRACHT EEN GEZICHT


Ze rijden kriskras door de provincie en maken filmpjes van drie minuten: veerkrachtvlogger Freek de Bruijn, cameraman en editor Mark Kwikkers en coördinator Nathalie van Eijndhoven. Hun doel: zoveel mogelijk mensen inspireren en motiveren met aansprekende praktijkvoorbeelden van sociale veerkracht in Brabant.


“We zijn samen al heel sociaal veerkrachtig bezig”

...zegt Nathalie van Eijndhoven, die er onder andere voor zorgt dat de filmpjes via allerlei kanalen breed worden gedeeld. “Veel mensen maken al het verschil voor een ander. Ze constateren een probleem of behoefte en gaan daar zelf mee aan de slag.” En dat probleem of die behoefte kan van alles zijn, blijkt uit de vlogs die inmiddels op de website van Sociale Veerkracht staan. Ouderen die langer thuis willen blijven wonen, nieuwe Brabanders die moeilijk hun weg in de samenleving vinden, mbo-studenten die lastig aan werk komen. Wat de oplossingen gemeenschappelijk hebben, is dat mensen er samen hun schouders onder zetten en actief op zoek gaan naar partijen die hen kunnen helpen.

“Gewoon beginnen”
Het gaat er bij het versterken van Sociale Veerkracht ook om dat mensen samen een sociaal probleem aanpakken. Door de vlogs krijgt dit een gezicht. Het team hoopt anderen te motiveren om ook “gewoon te beginnen” met dat plan waar ze misschien al een hele tijd mee rondlopen. “We willen kennis delen, zodat mensen van elkaar kunnen leren. En mensen op ideeën te brengen, door concrete vragen vanuit de samenleving en mogelijke antwoorden daarop in beeld brengen.” Tegelijkertijd zijn de vlogs een podium voor en een blijk van waardering voor de initiatiefnemers die nu al dat verschil maken. Elke vlog eindigt met een oproep: “Heb jij een verhaal? Laat het ons weten.” Het vlogteam is nieuwsgierig naar wat mensen doen, hoe ze dat doen en of ze het initiatief – bijvoorbeeld via Stérk.Brabant – nog kunnen versterken.

Benieuwd naar

de Veerkrachtvlogs?

Alle vlogs staan op brabant.nl/socialeveerkracht.

Bij de meeste vlogs hoort ook een artikel, dat wat meer achtergrondinformatie biedt.


Waar ging de veerkrachtvlogger zoal op bezoek?

Talitha Arise stimuleert migranten en statushouders om het heft in eigen hand te nemen en hun leven positief te veranderen. De stichting uit Breda verzamelt en deelt ervaringsverhalen van nieuwe Brabanders die erin slaagden om hier een goed bestaan op te bouwen

Onder de paraplu van werkwinkel Copernikkel zorgen de bewoners van de wijk Boschveld in ’s-Hertogenbosch voor elkaar. Ze werken samen, leren van en helpen elkaar. Een schoolvoorbeeld van sociale veerkracht!

175 jaar lang zorgden de Zusters Franciscanessen van Veghel voor de kwetsbaren in de samenleving. Nu krijgt hun gedachtegoed een nieuwe impuls: het Kloosterkwartier wordt een plek waar mensen aandacht hebben voor elkaar.

Hoe vonden zij het
om mee te doen?

Tom Stoop, vrijwilliger bij Samen Slim Rijden in Helvoirt:


“Het was voor mij een superervaring. Vooral om te kunnen laten zien hoe belangrijk, fijn en dankbaar dit werk is.”


Zuster Gerda, provinciaal overste Zusters

Franciscanessen van Veghel:


“Ik vond het hartverwarmend hoe het team met ons meedacht en de juiste vragen stelde, zodat we ons verhaal goed konden vertellen. Ze luisterden goed en waren écht geïnteresseerd. Dat geeft ons veel energie en moed om door te gaan.”


Jolanda Luijten, het PON:


“De Veerkrachtvlogger was erbij toen in de Helmondse Annawijk het door het PON ontwikkelde spel De Veerkrachtdialoog werd gespeeld. De organisatoren en mensen die meededen, vonden het aanvankelijk best spannend om voor de camera hun verhaal te doen. Maar achteraf is het filmen iedereen meegevallen en vond men het zelfs leuk, omdat het op een heel ongedwongen manier gebeurde.


We zijn heel blij met de vlog, omdat die in korte tijd op een krachtige manier laat zien hoe De Veerkrachtdialoog werkt. Dat werkt veel beter dan een lange film of artikel. De gemeente Helmond heeft het filmpje al gebruikt in een presentatie voor de gemeenteraad. Wij gaan het zelf zeker ook gebruiken.”

Volgende artikel:

Impactmonitoring