Arbeidsparticipatie
De bruto arbeidsparticipatie is het arbeidspotentieel. Brabant heeft een grote beroepsbevolking; 74,5% (2021) van de Brabantse mensen tussen de 15 en 74 jaar werkt of is werkzoekend. Dat is in vergelijking met andere provincies gemiddeld, Brabant staat hiermee op de 3e plaats.
De netto arbeidsparticipatie is het aandeel van de beroepsbevolking dat werkt. Dat schommelde de afgelopen jaren maar is met 71,9% (2021) licht gestegen ten opzichte van 2020.
Bruto arbeidsparticipatie (= aandeel beroepsbevolking), en netto arbeidsparticipatie (= aandeel werkzame beroepsbevolking), Noord-Brabant
Bron: Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS, data: CBS
Werkgelegenheid per sector
Het aandeel van een sector in de werkgelegenheid verschilt in de loop van de jaren. In 2020 is de handel de industrie voorbijgestreefd. De handel is in 2020 als grootste sector goed voor 16% van de werkgelegenheid in Noord-Brabant. Binnen de industriële sector loopt de werkgelegenheid terug, terwijl de sectoren ‘specialistische zakelijke dienstverlening’ en ‘gezondheid- en welzijnszorg’ juist groeien. De sectoren zorgen voor respectievelijke 8% en 13% van de totale werkgelegenheid in 2020.
In de Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS staat dat het totale aantal uren dat mensen hebben gewerkt, gemiddeld rond de 27,1 uur per week ligt (2022). Dat is vergelijkbaar met andere provincies.
Arbeidsvolume werkzame personen, Noord-Brabant
Bron: CBS Statline
Werkloosheid
De werkloosheid heeft de afgelopen jaren geschommeld, ook vergeleken met andere provincies, maar is nu laag. 3,5% van de beroepsbevolking is in 2021 werkloos.
Werkloosheid (= aandeel werkloze beroepsbevolking), Noord-Brabant
Bron: Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS, data: CBS
Langdurig werklozen
Het aantal langdurige werklozen neemt sinds 2016 steeds af. In 2024 had 0,3% van de beroepsbevolking meer dan 1 jaar een WW-uitkering. In 2016 was dat nog 1,6%.
WW-uitkering (>1 jaar) als % van de totale beroepsbevolking, Noord-Brabant
Bron/data: UWV (WW-uitkeringem) en CBS Statline (beroepsbevolking)
Het aantal openstaande vacatures
Sinds 2013 neemt het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen ieder jaar toe, met een uitzondering in 2020 door corona. Dit is vergelijkbaar met het beeld in de andere provincies.
Vacaturegraad, Noord-Brabant
Bron: Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS, data: CBS
Voortijdig schoolverlaters
Een afgeronde opleiding vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Het aantal leerlingen dat het mbo zonder diploma verliet, neemt af. Het percentage voortijdig schoolverlaters is het hoogst op mbo-niveau 1. Dit percentage is hoger dan het Nederlandse gemiddelde.
Voortijdige schoolverlaters (%) op MBO niveau, Noord-Brabant
Bron: Arbeidsmarkt InZicht, data: DUO
Percentage hoog opgeleide bevolking
Brabanders zijn steeds hoger opgeleid. In 2021 heeft 30,6% van de bevolking van 15 tot 75 jaar hoger onderwijs afgerond (hbo- of wo-niveau). Dat is vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde.
Hoogopgeleide bevolking (HBO/WO), Noord-Brabant
Bron: Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS, data: CBS
Besteedbaar inkomen
Het mediaan besteedbaar inkomen is het middelste inkomen als je alle inkomens van laag naar hoog zet. Het mediaan besteedbaar inkomen in Brabant stijgt.
Mediaan vermogen en gemiddelde schuld per huishouden
In de Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS staat dat het mediaan vermogen per huishouden in Brabant in 2021 114.500 euro is. Dat is vergeleken met andere provincies boven gemiddeld. De gemiddelde schuld is in 2021 122.700 euro per huishouden en dat is boven het Nederlands gemiddelde.
Mediaan besteedbaar inkomen per huishouden, Noord-Brabant
Bron: Regionale Monitor Brede Welvaart - CBS, data: CBS
Fotografie: Peter van Trijen
Het bruto binnenlands product (BBP) laat de omvang van de economie zien. Het BBP groeit in Noord-Brabant al decennia, met een uitzondering in 2020 door corona. Brabant staat hiermee in vergelijking met de andere provincies op de derde plaats.
De Brabantse concurrentiekracht meten we aan de hand van het aantal snelgroeiende bedrijven dat zich hier vestigt. Dit aantal steeg tussen 2015 en 2018, maar daalde daarna weer.
Het concurrentievermogen is het vermogen om een aantrekkelijke en duurzame omgeving te bieden aan bedrijven en inwoners om er te wonen en te werken. Het concurrentievermogen neemt in 2022 toe, en is hoger dan het Europese gemiddelde (index cijfer 100). In 2022 staat Noord-Brabant op een tweede plek binnen Nederland.
Innovatie index
Innovatiekracht is een belangrijke pijler onder duurzame en concurrerende economie.
In Brabant wordt de innovatiekracht elk jaar beter. De voorsprong op het EU-gemiddelde wordt echter wel kleiner.
Innovatie index, Noord-Brabant
Bron: Regional Innovation Scoreboard, data: EU Open Data Portal
Uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling
De hoogte van de Research & Development (R&D)-uitgaven zegt iets over de inspanningen die in onze provincie worden verricht om nieuwe dingen te ontwikkelen. Dit kunnen private en publieke uitgaven zijn. Noord-Brabant is nog steeds koploper op het gebied van private R&D-uitgaven. De publieke R&D-investeringen zijn echter relatief beperkt.
R&D uitgaven met eigen en ingeleend personeel per provincie (2020 volgens CBS)
Bron: Regionaal-Economische Kengetallen, data: CBS (voorlopige cijfers)
Aantal octrooiaanvragen
Noord-Brabant is koploper in Nederland in het aantal octrooiaanvragen.
Aandeel octrooiaanvragen provincies
Bron/data: European Patent Office
Aandeel kenniswerkers
Voor een innovatieve economie zijn kenniswerkers nodig, oftewel hoogopgeleide mensen. Het percentage kenniswerkers in de werkzame beroepsbevolking stijgt. In 2023 was het aandeel kenniswerkers in de Brabantse beroepsbevolking 34,2%. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde.
Aandeel kenniswerkers, Noord-Brabant
Bron/data: CBS Statline
Vestiging van bedrijven
Sinds 2007 neemt het aantal vestigingen van bedrijven in Noord-Brabant toe tot bijna 305.000 in 2023.
Vestigingen van bedrijven, Noord-Brabant
Bron: CBS Statline
Vestigingen per sector
Het aandeel van bouw, specialistische zakelijk dienstverlening en verhuur en overige zakelijke diensten stijgt in 2023 ten opzichte van vorige jaren. Het aandeel van de landbouw, de handel, financiële dienstverlening en de industrie daalt. Dit zegt echter niets over de werkgelegenheid binnen de sector. Een sector kan een hoog percentage vestigingen hebben en toch een laag aandeel in de werkgelegenheid, en omgekeerd.
Vestigingen van bedrijven, Noord-Brabant
Bron: CBS Statline
Voorraad bedrijventerreinen
De netto uitgegeven oppervlakte aan bedrijventerreinen is licht gestegen tot ruim 13.675 ha per 1 januari 2024. In 2024 is er nog circa 1.145 ha te vergeven, waarvan bijna 340 ha per direct. De totale voorraad bedrijventerreinen is daarmee de afgelopen jaren stabiel gebleven. De voorraad wordt wel steeds meer ingevuld voor bedrijfsactiviteiten.
Voorraad bedrijventerreinen, Noord-Brabant
Bron/data: IBIS
Vestigingsklimaat
Elk jaar wordt er een peiling gehouden onder ondernemers over het vestigingsklimaat en het ondernemersvertrouwen.
Ondernemers geven het vestigingsklimaat in Brabant gemiddeld een 6,6 (2021). Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde.
Vestigingsklimaat, Noord-Brabant
Bron: Dashboard Waar Staat Je Gemeente, data: VNG - Ondernemerspeiling (* geen score beschikbaar)
Ondernemersvertrouwen
Het ondernemersvertrouwen is een stemmingsindicator. Dit is een indicator voor hoe het BBP zich zal ontwikkelen. Het ondernemersvertrouwen wisselt, maar is sinds 2014 vooral positief, met uitzondering van 2020 door corona.
Ondernemersvertrouwen, Noord-Brabant
Bron: CBS Statline
Duurzame economie
Het is nodig de economie te verduurzamen door klimaatverandering en door de toenemende schaarste aan grondstoffen. Dat betekent dat je voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties (zowel in Nederland als in andere delen van de wereld) in gevaar te brengen.
Duurzaamheid gaat ook over circulariteit; het besparen op en zo lang mogelijk in de keten houden van eindige grondstoffen. Indicatoren voor een duurzame, circulaire economie zijn bijvoorbeeld de CO₂-uitstoot, broeikasgassen, de invoer van niet-vernieuwbare grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) en vrijkomende afvalstoffen. Voor deze indicatoren zijn op dit moment geen gegevens op provinciaal niveau beschikbaar.