Veelgestelde vragen & antwoorden

1. Wat is het POB?

Om jezelf te kunnen ontwikkelen, biedt de provincie je vanaf 01-01-2018 per 5 jaar 5000 euro exclusief BTW aan. Je ontwikkelbudget zet je in voor het volgen van een opleiding. Je kiest in samenspraak met je H-manager een opleiding die bijdraagt aan je ontwikkeling. Deze opleiding is voor je ontwikkeling in je huidige of een andere functie binnen of buiten de provincie. Het moet wel bijdragen aan je loopbaan om inkomen te verwerven. Je kunt een opleiding kiezen uit de catalogus of eventueel een andere die nodig is voor jouw groei. Voorwaarde is wel dat het voldoet aan de fiscale en arbeidsvoorwaardelijke eisen.

2. Voor wie is het ontwikkelbudget?

Het POB is voor alle medewerkers met een vast of tijdelijk dienstverband op of na 1 januari 2018. Ga je uit dienst, dan vervalt het budget per de datum van de uitdiensttreding.

3. Wat verstaan we onder opleidingen?

Met opleidingen worden ook bedoeld: workshops, cursussen, trainingen en congressen gegeven in Nederland. Ook kun je denken aan loopbaanactiviteiten zoals: coaching, loopbaancoaching of loopbaantrajecten.

4. Wat zijn opleidingen uit de catalogus?

Om het makkelijk voor je te maken stelden we een catalogus samen. Hierin vind je opleidingen die zijn goedgekeurd voor POB-besteding. Deze opleidingen zijn al getoetst aan de fiscale en arbeidsvoorwaardelijke eisen en kun je aanvragen zonder dat je H-manager toestemming geeft. Je H-manager wordt wel in kennis gesteld van je aanvraag. Uiteraard heb je nog altijd een gesprek met je H- manager over je ontwikkeling voordat je je POB inzet

5. Waar mag jij je POB aan besteden?

Je besteedt het budget aan opleidingen en loopbaanactiviteiten die gericht zijn op:

 • Het vergroten van jouw persoonlijke effectiviteit en professionele vaardigheden;
 • Het verbreden van je vakkennis;
 • Het krijgen van inzicht in jouw arbeidsmarkt, loopbaanontwikkeling of positie na pensionering.

6. Welke rol speelt je H-manager in het aanvraagproces?

Het POB is van én voor jou. Jij beslist wat je ermee doet en hoe jij het voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling inzet. Voorkom teleurstellingen en afwijzingen van je aanvraag, bespreek je plannen met je H-manager. Het is goed met je H-manager stil te staan bij je ontwikkeling. Wat zijn je sterke punten, wat kan er beter, wat zijn je ambities, etc. Je H-manager helpt je om je ontwikkelbudget goed te benutten en heeft daar ook tips voor.

7. Aan welke eisen moet je fiscaal voldoen en waarom?

De provincie mag alleen onder strikte fiscale regels het Ontwikkelbudget belastingvrij beschikbaar stellen. De besteding van het POB moet daarom aan bepaalde fiscale regels voldoen anders mag je het bedrag niet opnemen. De opleiding die je kiest moet gericht zijn op het verwerven van inkomsten, binnen of buiten de provincie, waarover je belasting betaalt. Je moet goed kunnen uitleggen dat je de opleiding gaat volgen om daarmee 'belastbare inkomsten' te verwerven, oftewel het moet werk-gerelateerd zijn. Met andere woorden je volgt je opleiding om er je werk van te maken/je werk te doen. Ook het vergroten van jouw persoonlijke effectiviteit hoort hierbij. Denk hierbij aan coaching bijvoorbeeld.

 • Opleidingen die je doet vanuit persoonlijke interesse of als hobby zijn niet toegestaan zoals een fotografiecursus, yogaretraite, talencursus, wijnproeverij etc.
 • Medische behandelingen zoals psychologische therapie, haptonomie of fysiotherapie zijn géén toegestane bestedingen. Kijk hiervoor naar je zorgverzekering. Misschien dat je hier een beroep op kunt doen.
 • Je kunt geen opleiding in het buitenland volgen van je POB. Er zijn voor elk onderwerp voldoende alternatieven in Nederland. Je kunt deze alleen op eigen kosten of uit je Individueel Keuzebudget (IKB) en in je eigen tijd volgen. Wordt de opleiding niet in Nederland aangeboden ga dan in gesprek met je H-manager.
 • Je kunt alleen een zakelijke taalcursus volgen als je aantoonbaar kunt motiveren dat je de vreemde taal nodig hebt voor je huidige functie of als je al een concrete functie op het oog hebt waarvoor je deze taal nodig hebt. In alle andere gevallen kun je dit soort trainingen op eigen kosten en in je eigen tijd volgen.

8. Welke kosten mag je uit je POB betalen?

 • Cursusgeld;
 • Tarief van de coach;
 • Examengeld;
 • Studieboeken (als ze aantoonbaar verplicht zijn voor de opleiding en vermeld staan op de factuur);
 • Verblijfskosten (alleen voor zover deze onderdeel uitmaken van het cursusprogramma en op de factuur vermeld staan).

Andere dan de hierboven genoemde kosten worden niet vanuit het POB betaald. Het POB gebruik je dus niet voor het betalen van medische kosten, hard-/software, apps, abonnementen en contributies (beroepsvereniging, vakverenigingen, tijdschriften, vakliteratuur etc.), schrijf- en notitiemateriaal, bedrijfskosten van een eigen bedrijf, werkmaterialen uit een bouwmarkt, medische keuringen, kosten van Eigen Verklaring voor rijbewijzen, kosten van Verklaring goed gedrag en managementboeken. Reiskosten declareer je in overleg met je H-manager apart. Via Mijn administratie tegel 'Declaratie aanmaken'.

9. Hoe vraag je een opleiding aan?

Bespreek je ideeën over je ontwikkeling met je H-manager. Samen kijk je welke opleidingen passend zijn voor jouw groei. Heb je besloten wat het wordt?

10. Uit welk budget betaal je verplichte opleidingen (voor je huidige functie)?

Alle wettelijk verplichte opleidingen worden betaald uit het concernbudget. Het POB is niet bedoeld voor opleidingen die noodzakelijk of vereist zijn voor je huidige functie.

11. Waar zie je hoeveel budget je nog te besteden hebt?

Ga naar Mijn Administratie en open de tegel 'Persoonlijk Ontwikkelbudget'. Hier vind je een overzicht van je gevolgde trainingen en het huidig en nog te besteden bedrag.

12. Heb je niet voldoende budget en wil je de opleiding volgen?

Denk dan aan de volgende mogelijkheden:  

 • Aanvulling uit IKB. Je schiet de kosten eerst voor uit eigen middelen en kunt daarna met het bewijs van deze betaling via het Individueel Keuze Budget (IKB) je voordeel behalen. Het IKB regel je zelf via Mijn administratie. Lees meer over IKB.
 • Heb je ook geen IKB budget meer tot je beschikking? Overweeg dan om het uit eigen middelen te betalen. Mogelijk kom je dan nog in aanmerking voor fiscaal voordeel. Dit kun je checken op de site van de Belastingdienst.
image

12. Hoe zit het met groepsaanvragen?

Het is niet mogelijk om groepsaanvragen te doen. Je kunt alleen nog maar individuele aanvragen doen. Het is wel mogelijk om samen een training te volgen, maar ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen individuele aanvraag. Je vraagt ook een individuele offerte en factuur op. Tip: je kunt als groep nog steeds onderhandelen met de opleider voor korting bij een x aantal deelnemers. Je spreekt ook dan met de opleider af dat zij individuele offertes en facturen sturen.

13. Hoe verloopt een aanvraag met voorgeschoten gelden?

Het komt weleens voor dat je via een site direct met iDeal moet betalen. Die aanvraag kan je namelijk ook indienen via de tegel Persoonlijk Ontwikkelbudget in Mijn administratie (SAP). Dan wordt het verrekend met je POB en moet je het bedrag declareren.

14. Tips voor de besteding van je ontwikkelbudget

Als je nog niet weet waaraan je je POB wilt besteden of inspiratie nodig hebt, vraag je collega’s, H-manager, loopbaanadviseur of de BrabantAcademie. Word lid van de groep Leren en Ontwikkelen en doe daar inspiratie op of stel je vraag.