Onder de maretak met Trudy en Frank Brands

In een boom langs het fietslaantje naar het provinciehuis hangt al 2 jaar een maretak. Deze plant staat symbool voor eeuwig leven en vruchtbaarheid. Een mooie aanleiding om liefdeskoppels bij de provincie te portretteren. Deze keer Trudy en Frank Brands. Door Nawal Jerraoui.

Jeugdliefde

Het liefdesverhaal van Trudy en Frank lijkt op een sprookje. Door de hechte vriendschap van hun broers leerden Trudy en Frank elkaar al van heel jongs af aan kennen. Hun beide broers zaten namelijk op dezelfde voetbalclub waarvan de vader van Trudy ook teamleider was. Daarna werd hij ook de teamleider van Frank. Ze groeide met elkaar op, doordat ze beide uit Den Bosch kwamen. Daarnaast zagen ze elkaar ook vaak in de vakanties, omdat ze op dezelfde camping verbleven. “We hadden een grote vriendengroep op de camping, en stiekem vonden Frank en ik elkaar leuk,” zegt Trudy. “Ik voelde mij aangetrokken tot Frank door zijn blonde haren. Hij was een leuke en sportieve jongen. Beetje stoer, maar ook rustig. Daarnaast konden we erg goed met elkaar opschieten, omdat we ook dezelfde humor hebben.” En op de vraag wat Frank van Trudy destijds vond zegt hij: “Ik vond het een hele leuke en mooie meid om te zien. Ze was anders dan de anderen. Ze hield ook van voetbal. Het complete plaatje,” zegt Frank. Op de camping in de zomer van 1984 bloeide hun relatie op. Trudy en Frank, waren respectievelijk 15 en 16 jaar. Ze kregen op de camping een opdracht die ze samen moesten uitvoeren. “We moesten een speurtocht op de fiets uitzetten in de bossen, tja, van het één kwam het ander,” glundert Frank. Trudy: “Ik dacht eerst dat het een vakantieliefde was, maar het bleef leuk en we spraken na de vakantie wekelijks één of twee keer in de week af. Sindsdien hebben we elkaar nooit meer losgelaten.” Dit jaar zijn ze 37 jaar samen.

Huisje boompje beestje

Na een paar jaar daten en elkaar vaak zien, begon de relatie van Trudy en Frank serieuzere vorm aan te nemen. Het was tijd voor de volgende stap. “We waren toen al best een lange tijd samen en dat ging hartstikke goed. En we hadden ook heel erg behoefte aan ons eigen plekje,” zegt Trudy. Na een paar jaar wilden ze ook hun kinderwens in vervulling laten gaan. “En toen besloten we toch ook maar te gaan trouwen, dat was wel lekker praktisch,” zegt Frank. Op 26 juli 1995 zijn ze in de echt verbonden. “Het was een hele mooie intieme dag, waarbij wij ontzettend verrast en verwend zijn door onze familie en vrienden. Van een champagneontbijt tot aan een bruidssuite cadeau,” zegt Trudy. Rond hun 27ste en 30ste jaar werden Trudy en Frank trotse ouders van dochters Fabienne en Danique. Fabienne (25) is inmiddels het huis uitgevlogen en woont samen met haar vriend en Danique (22) woont nog lekker thuis.

...we hebben elkaar nooit meer losgelaten.'

Voetbalfanaat

Wat veel collega’s misschien niet weten is dat Frank echt een passie heeft voor het voetbal. Hij heeft tot dit jaar altijd wekelijks op het voetbalveld als keeper of aan de zijlijn als trainer gestaan. Rond zijn achttiende speelde hij zelfs een periode professioneel voetbal bij RKC Waalwijk. “Ja, ik zat meer op de bank dan op het veld. Vaak speelde ik wel bij de beloften.” Na zijn avontuur bij RKC Waalwijk speelde hij vooral voetbal op amateurniveau. “Frank, was altijd heel fanatiek. Hij sloeg geen training over en op een gegeven moment begon hij ook allerlei voetbalcursussen te volgen om als trainer aan de slag te gaan,” vult Trudy hem aan. Dit jaar last Frank even een pauze in. “Door corona zijn we natuurlijk al een beetje gewend dat er weinig voetbal was, dus de overgang om even te stoppen is minder heftig”.

Provincieleven

In 1988 is Franks gestart bij de provincie. “Na mijn dienstperiode dacht ik een paar weken te rusten. Maar het uitzendbureau belde mij meteen op voor een functie bij de provincie. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar ik ben wel meteen gestart.” In 1989 is Frank officieel aangenomen en heeft verschillende functies binnen de organisatie vervuld. Een tijdje bij de postkamer, paspoorten & rijbewijzen en het Dienstenplein. Hij werkt nu als teamleider chauffeurs, waar hij er voor zorgt dat de gedeputeerden en commissaris op de juiste tijd en plek zijn.

Trudy heeft nooit de intenties gehad om ook bij de provincie te werken. Maar ze kon na de komst van Fabienne niet parttime werken bij haar vorige werkgever. In 1997 zag ze via het uitzendbureau ook een functie bij de provincie en leek het haar leuk om ook een periode bij de provincie te werken. Ze startte toen bij het oude DIV, bij registraties van post en dossiers. Daarna heeft ze nog diverse functies bij energie, economie en bij ICT vervuld. Momenteel ondersteunt ze de beleidsmedewerkers bij Milieu en Energie bij diverse processen. De broer van Trudy, Hans Trum, werkt ook al jaren bij de provincie. “Ik zie Hans best veel, omdat we op dezelfde etage werken. Altijd handig als je iets moet hebben of bespreken,” zegt Frank.

Coronatijd

De coronatijd in 2020 hebben ze niet als vervelend ervaren. “We hebben denk ik 2 maanden samen thuisgewerkt. Omdat ik een eigen afgesloten ruimte heb, kon ik al vrij snel weer op het werk starten. Daarnaast heb ik samen met mijn team andere klusjes aangenomen, zoals de beeldschermen en stoelen naar collega’s brengen omdat het bestuur veel thuis moest werken,” zegt Frank. Ook zijn ze in die periode verhuisd. “We zijn druk geweest met spullen inpakken en weer het nieuwe huis inrichten. Gelukkig waren net in de periodes dat we iets uit de winkels of bouwmarkten nodig hadden, de winkels open. Nee, we hebben ons prima vermaakt”, zegt Trudy.

Samen dingen doen

Frank en Trudy houden er van om veel op vakanties te gaan. Zo zijn ze een paar keer naar Amerika gegaan, op rondreis door Zuid-Afrika en Bali, en hebben ze diverse cruises gedaan. “Vooral op de wintersportvakantie kan ik mij erg verheugen. Nee, laat mij maar lekker actief bezig zijn. Anders verveel ik mij te snel,” zegt Frank. Jaarlijks gaan ze met een grote groep skiën, waarbij de dames de laatste jaren gaan wandelen. Tijdens de zomervakantie gaan ze er meestal met zijn tweeën op uit. Dit jaar zijn ze naar Tenerife geweest. “Ja, een ander soort vakantie dan we gewend zijn. Maar, we waren al blij dat we tenminste op vakantie konden gaan. In een volle bus een stadje bezoeken, zagen we nu in Coronatijd niet zitten”. Naast hun vakanties vinden Trudy en Frank het ook leuk om samen te sporten. Ze zitten op de fitness van de provincie. Ze wandelen graag met hun hond, labradoodle Bammes, waar ze beiden heel erg verzot op zijn. Of ze gaan lekker een eindje fietsen en lekker lunchen. Sinds kort heeft het stel ook een bootje, want ze wonen aan het water. “Ja, maar daar worden we niet fitter van, Trudy,” lacht Frank.

Foto: Frank en Trudy lang geleden, in Barcelona

Liefdesboodschap

Op de vraag wat is de kracht van hun liefde antwoordt Trudy: “Als je zo jong een relatie hebt, dan kun je óf uit elkaar groeien of naar elkaar toe groeien. We hoeven maar elkaar aan te kijken en we weten precies wat we aan elkaar hebben. We investeren veel in elkaar door veel dingen samen te doen, maar ook elkaar de ruimte geven om jezelf te ontplooien. Daarnaast heeft ieder zijn eigen eigenaardigheden, dus is wederzijdse respect ook echt de basis.”

Nawal Jerraoui

Fotografie onder de maretak: Patrick Tönjes

en eigen fotoarchief