Rinske van Kasteren en Robbert Oomens onder de maretak

In een boom langs het fietslaantje naar het provinciehuis hangt al 2 jaar een maretak. Deze plant staat symbool voor eeuwig leven en vruchtbaarheid. Een mooie aanleiding om liefdeskoppels bij de provincie te portretteren. Deze keer Robbert en Rinske. Door Nawal Jerraoui.

Getrouwd met een collega?

Waarschijnlijk weet niet iedereen dat onze collega Robbert Oomens is getrouwd met collega Rinske van Kasteren. Rinske is pas namelijk sinds 2019 werkzaam bij de provincie en werkt momenteel als intern projectleider corona. Robbert daarentegen is sinds 1992 in ons midden en heeft verschillende functies bekleed als weginspecteur en webredacteur. Nu is hij werkzaam voor zowel facilitaire zaken als hoofd bedrijfshulpverlening (EHBO, BHV en bedrijfsbrandweer). Op de vraag hoe het ooit is begonnen, beginnen ze beiden spontaan te lachen. “We hebben elkaar heel gewoon in een kroeg in Rosmalen ontmoet, in de Likkepot. Van het één kwam het ander. Meer kun je er eigenlijk niet van maken”, zegt Robbert.

Pffft, wel oud...

We gaan weer terug naar waar het allemaal begon, 2001. Het was het jaar dat Rinske 22 jaar was. Ze kwam net terug van vijf maanden backpacken door Australië en Nieuw-Zeeland. Toen een vriendin van haar vroeg om een keer mee te gaan stappen in Rosmalen zag ze dat in eerste instantie niet zo zitten. Wat moet je in hemelsnaam in Rosmalen doen als je net al die wereldsteden hebt bezocht? Rinske ging toch maar mee voor de gezelligheid, niet wetend dat ze daar haar liefde van haar leven zou ontmoeten. Robbert was ouder, al 35 jaar, en kwam net uit een lange relatie. “Er was meteen een klik met Robbert. Ik kon erg goed met hem lachen. Ik dacht toen wel ‘aardige vent, maar pffft, wel oud, wat moet ik ermee', zegt Rinske. Op een gegeven moment zagen ze elkaar toch steeds vaker en ondernamen ze met zijn tweeën ook genoeg. Samen op de motor, samen stappen. Robbert: “We hadden altijd veel lol. Ik weet nu eigenlijk niet meer zo goed wie de eerste stap heeft gezet. Het is niet zo gegaan van ‘wil jij het met mij aanmaken’? Het is meer in de flow gegaan en het werd steeds leuker en gezelliger. Ook weet ik nog goed dat ik thuis bij mijn moeder zat en zei: ‘Wat een leuke meid, maar ze is wel dertien jaar jonger!’, waarop mijn moeder zei: 'Ja jongen, als het leuk is en het gaat goed, dan is het ook goed!' En zo is het maar net. Een jaar later trokken ze bij elkaar in, in Rosmalen.

Borrelplankje en een drankje

Rinske en Robbert geven in het gesprek aan dat ze Valentijnsdag overslaan en rozenblaadjes niet nodig vinden. Liever op vrijdagavond gewoon lekker gezellig saampjes op de bank zitten met een borrelplankje en een drankje. Toch heeft Robbert wel iets romantisch in zich. In september 2005 waren ze, met de camper, op vakantie in Canada waar het al vroeg sneeuwde. Tussen de besneeuwde bomen in het witte landschap heeft Robbert haar de ultieme vraag gesteld, waarop Rinske ja zei. Drie maanden later zijn ze in Den Bosch getrouwd. Nu zijn ze 20 jaar samen, waarvan 15 jaar getrouwd. Rinske en Robbert zijn ouders van twee schatten van meiden Sam (13) en Cris (11). Met hun coronakonijn is het gezin compleet.

Rinske en Robbert:'... dan is het ook goed!'

Provincie als rode draad…

Wat ook een leuk weetje is, is dat Robbert – nog voordat hij Rinske leerde kennen – al heel erg goed bevriend was met haar vader Peter van Kasteren en haar oom Henk van Erp. Peter werkte toen als bureauhoofd DIV en is nu al een aantal jaren met pensioen. Robbert had die link nog niet met Rinske gelegd. Robbert: “Op een gegeven moment gingen we een keer op stap naar Den Bosch en reden door een straat. Toen zei Rinske ‘Hier wonen mijn ouders’, waarop Robbert zei: ‘Da’s toevallig, hier woont een college van mij’. Hij vroeg toen aan haar wie haar vader was en toen zei ze Peter van Kasteren!” Het provinciehuis is verweven met het leven van Rinske. Doordat haar vader er werkte, kwam ze als jong meisje al regelmatig op het provinciehuis, met carnaval en Sinterklaas. Ook heeft haar moeder Hanny van Kasteren in de jaren ’80 een tijdje bij bureau Paspoorten gewerkt. “Toen ik studeerde kon ik er ook terecht om bijvoorbeeld gedeputeerden te interviewen. En na haar studie Journalistiek heeft ze een kleine periode op een secretariaat gewerkt. Rinske wordt nu nog regelmatig aangesproken door collega’s die aangeven dat ze haar nog kennen van toen ze nog een jong meisje was.

Creatieveling

Wie Spiegel jaarlijks bezoekt, kent Robbert als geen ander. Hij heeft verschillende rollen vervuld. Eentje steekt er met vlag en wimpel bovenuit. Majoor Hakkenberg deels geïnspireerd door zijn sergeant uit zijn dienstperiode. “Oud-collega, Jan Roosen, heeft mij in feite ontdekt. Samen met Heleen Hoogma bestierde deze Spiegel. Ze hebben mij samen naar een hoger niveau getrokken”, zegt Robbert. “Jan, heeft er ook voor gezorgd dat ik naar andere podia ben gegaan. Ik speel nu bij de Bossche Komeedie en heb 2 keer tijdens de Kletsavond in Oeteldonk mogen optreden. De eerste keer in 2019 won ik zelfs ook nog!” Achter de schermen is Rinske bijna het hele jaar door druk met de communicatie voor de Oeteldonksche Club. “Ik ben officieel minister van Pers, Publiciteit en Communicatie en daarmee voorzitter van een communicatieclub en samen met 35 mensen zetten we Oeteldonk jaarlijks op de communicatiekaart. Erg leuk om met vrijwilligers iets moois neer te zetten”, zegt Rinske. Leuk weetje, communicatiecollega Chantal Boogers is ook al jaren lid van Rinske’s ministerie.

Met elkaar

In coronatijd hebben Rinske en Robbert elkaar nog op een andere manier leren kennen. Rinske: “Door deze tijd zijn we erachter gekomen dat we heel goed met elkaar kunnen zijn. We hebben het gezellig met zijn vieren. Natuurlijk missen we de uitstapjes en bijvoorbeeld het uiteten, maar dat komt straks wel weer.” Ook gaat het thuiswerken best goed, ieder heeft in huis zijn eigen plekje. Robbert moet voor zijn functie nog weleens op het provinciehuis zijn. In hun vrijetijd vermaken Rinske en Robbert zich goed met lekker koken en de wandelingen die ze maken. Ook kijken ze erg uit naar de oplevering van hun nieuwe huis, een semibungalow die momenteel wordt verbouwd. “Straks lekker in onze nieuwe keuken koken, daar kijk ik erg naar uit”, zegt Rinske. Op de vraag of deze woning met het oog op de toekomst is gekocht lacht Robbert, “Ja alles moet gelijkvloers, zodat Rinske mij er doorheen kan rollen. De meiden hebben boven hun slaapdomein en wij hebben alles beneden’. Op reis gaan doen ze ook graag, het liefst met de caravan naar hun favoriete vakantieland Frankrijk. Waar ze lekker tot rust komen, maar ook het avontuur opzoeken bij een klimbos of een aquapark. En natuurlijk genieten van het mooie landschap en het lekkere eten dat Frankrijk te bieden heeft.

Liefdesboodschap

Op de vraag: wat is de kracht van hun liefde, antwoordt Rinske: “Humor en veel lachen met elkaar. En gun elkaar ook de mooie dingen.” Robbert vult haar aan: “Laat elkaar vrij om je eigen ding te doen. En natuurlijk: blijf ook met elkaar praten.”

Nawal Jerraoui

Foto maretak: Patrick Tönjes