Marloes Lagcher: 'Ik was op zoek naar een baan waar ik mijn ei kwijt kon'

Marloes is 36 jaar en woont in Geldrop. Hiervoor was zij projectcoördinator bij REASeuro, een bedrijf dat niet-gesprongen explosieven opspoort.

Waarom koos je voor de baan als medewerker gebiedsontwikkeling bij de provincie Noord-Brabant? “Toen ik net voor de Coronacrisis mijn baan kwijtraakte zocht ik zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Ik heb hiervoor 10 jaar bij verschillende overheden gewerkt in met name Limburg, maar nooit bij een provincie. Mijn huidige functie stelt mij uitstekend in staat om aan mijn passie te werken: projecten en gebiedsontwikkeling. Dat was voor mij de voornaamste reden om te kiezen voor de provincie: ik was echt op zoek naar een baan waar ik mijn ei in kwijt kan.” Wat verwacht je van het werk hier? Dat het, ondanks de coronacrisis, blijft voelen als een warm bad, waar ik samen met collega’s en manifestpartners mag werken aan het realiseren van het Natuurnetwerk Brabant en andere opgaven. Zodat Brabant een mooie plek blijft om te wonen, te werken en te genieten van haar natuur en landschap. Over de organisatie gesproken verwacht zij dat de organisatie en het bestuur het haar mogelijk maken om haar werk zo optimaal uit te kunnen voeren, door te zorgen voor praktische oplossingen als er uitdagingen ontstaan. Door goed te faciliteren, maar ook door duidelijk te communiceren over wat wel en niet kan. Energie en passie Vorig jaar was een moeilijk jaar voor Marloes, door het verlies van haar baan en een moeizaam sollicitatieproces. “Ik heb veel energie geput uit het gezegde: waar een deur dicht gaat, opent altijd een andere deur”, vertelt ze. “Ik ben er trots op dat ik ben blijven geloven in mijn kansen en deze stap heb kunnen zetten”. Naast haar werk is druk in haar tuin, kas en moestuin van 300 m op een volkstuin. Zaaien, oogsten, water geven, onkruid wieden. Het houdt nooit op, zegt ze! Verder is Marloes een gepassioneerd menner. “Met paard en koets geniet ik van de natuur, maar ik train ook hard. Zodra het weer mag ga ik weer samengestelde men-wedstrijden rijden. Een lang weekend naar zee met paard en koets staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje, nadat we vorig jaar genoten hebben in het Drents-Friese Wold. Pib wenst haar veel plezier toe in haar nieuwe baan en hoopt haar spoedig weer tegen te komen in ons provinciehuis.

Jurgen van Abeelen: 'Wat een mooie, afwisselende baan heb ik toch!'

Jurgen van Abeelen woont in Boxtel, maar is van origine een echte Liempdenaar. Na zijn studie ‘Milieutoezicht’ aan Helicon Boxtel heeft hij de studie ‘Plattelandsvernieuwing, Stad- en streekontwikkeling’ afgerond aan de HAS Den Bosch. Aansluitend heeft hij deze hogeschool ondersteund als projectmedewerker en is daarna gaan werken bij Dienst Landelijk Gebied (DLG) in Tilburg. Tijdens deze periode was hij betrokken bij diverse natuurinrichtingsprojecten van Waterschap De Dommel en Waterschap Aa en Maas. DLG werd gereorganiseerd waardoor zijn functie (helaas) overtallig werd. Vervolgens heeft hij 9 jaar als adviseur milieu en ruimtelijke ordening gewerkt bij o.a. Terra Milieu/Bodemflex. Daar was hij projectleider, adviseur en kwaliteitsmanager van 8 veldwerkers die dagelijks bodemonderzoeken, partijkeuringen en saneringen uitvoeren door heel Nederland. En nu is hij medewerker gebiedsontwikkeling bij de provincie. Mijn grootste trots zijn zonder twijfel mijn twee kinderen, hoe zoetsappig het ook mag klinken. Mijn dochter Vere van 6 jaar en zoon Noud van 4 jaar hebben nu ook al een passie voor het buitenleven en de natuur. We gaan er vaak op uit met de familie en trekken in de zomer met de tent de bossen en bergen in. Waarom heb je voor onze provincie gekozen? 'Vanwege mijn passie voor gebiedsinrichting en natuurontwikkeling heb ik gesolliciteerd op de functie ‘medewerker gebiedsontwikkeling (programma/team Natuur)’. Ik ben 1 oktober 2020 gestart en het blijkt een schot in de roos. Wat een mooie, afwisselende baan heb ik toch! Mijn werkzaamheden bevorderen het tot stand brengen van een mooier en duurzamer Brabant, wat wil ik nog meer?!” Verwachtingen “Het werken voor de manifestpartners is in feite hetzelfde als in de DLG-periode, vervolgt hij. Binnen beide organisaties, zowel provincie als het Waterschap, hoop ik mezelf te kunnen profileren als een vakbekwaam en efficiënt teamlid. Ik heb een coördinerende rol binnen 2 projecten, ‘herinrichting Beekdal Groote Beerze’ en project ‘Leegveld’ onderdeel het grootschalige project Peelvenen. Beiden gaan dit jaar de uitvoering in, dus dat is echt de spreekwoordelijke kers op de taart." En hoe ervaar je de kennismaking met organisatie in deze corona bubbel? Hoe hij deze coronacrisis tot nu toe ervaart: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog weinig van de (gehele) organisatie en het bestuur heb mogen ervaren omdat ik in een soort van ‘corona bubbel’ op mijn zolderkamertje begonnen ben. Tijdens de feestdagen is het personeel erg netjes in het zonnetje gezet, de inzet van eenieder wordt gewaardeerd en daarbij voel ik tevens een soort van ‘trots’ binnen de organisatie. Dit voelt goed, als één familie. Ik verwacht dat we de komende jaren gaan knallen en natuurdoelstellingen gaan realiseren. Er is veel geld beschikbaar en de projecten staan in de rij om uitgevoerd te gaan worden. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”

Passies Jurgen is een buitenmens, met een passie voor natuur, bodem en water. Daarnaast is hij een sociale levensgenieter en hecht veel waarde aan contact met vrienden en familie. Hij ik kan niet wachten om elkaar weer eens lekker te mogen knuffelen! Blijf gezond en tot snel op de werkvloer, eindigt hij, en daar is Pib het helemaal mee eens

De vijfentwintigjarige Carlijn Aarntzen, beleidsmedewerker Werklocaties, woont samen met haar vriend in Odijk, een dorpje in de omgeving van Utrecht, dichtbij de Utrechtse Heuvelrug.

Carlijn Aarntzen: 'De rol van de provincie in regionale afstemming spreekt me erg aan'

'Voordat ik bij de provincie Noord-Brabant aan de slag ben gegaan was ik adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling bij de Gemeente Ede. Daarvoor heb ik met veel plezier Planologie gestudeerd in Nijmegen.' Waarom werd het de provincie? “Dat ik voor de overheid wilde werken was me al snel duidelijk. In mijn studie maakte ik via een stage in Gelderland ook al kennis met het werk van een provincie. De rol van de provincie in regionale afstemming spreekt me erg aan. Je ziet veel verschillende casussen en kijkt in ruimtelijke vraagstukken verder dan individuele percelen. Ook met Brabant maakte ik al kennis, maar dan via mijn schoonfamilie die in Brabant woont”. In haar vorige functie was zij vooral bezig met de juridische kant van de ruimtelijke ordening, het opstellen van bestemmingsplannen en bijbehorende regels. In haar huidige functie gaat zij zich meer richten op ruimtelijke beleidsvraagstukken. “Het leuke aan deze nieuwe rol is, vertelt ze, is het vele contact met de regio en de samenwerking aan toekomstbestendige werklocaties. Maar dat brengt ook nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld om verschillende belangen op een lijn te brengen. Hopelijk kan ik ook snel in de regio op bezoek, in plaats van enkel digitale overleggen te hebben”. “De afgelopen weken heb ik gemerkt dat de provincie een warme organisatie is, collega’s helpen je graag verder en je wordt door de organisatie uitgebreid welkom geheten. De provincie is een grote organisatie, waar daardoor veel verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Ik verwacht dat het een dynamische werkomgeving is waar veel gebeurt en je in veel verschillende trajecten betrokken bent. En die verwachting maken de eerste weken, ondanks de coronapandemie, tot nu toe helemaal waar. Waar ben je trots op? “Ik ben trots op de gerealiseerde bestemmingsplannen en projecten waar ik in mijn vorige baan onderdeel van was. Ik kijk ernaar uit om snel hetzelfde te kunnen zeggen over mijn huidige werkzaamheden.” Wat doe je graag naast je werkzaamheden bij de provincie? “Van jongs af aan volleybal ik graag. Ik speel als spelverdeelster en was ook lange tijd trainster bij jeugdteams. Helaas komt volleyballen er in deze coronatijd al een tijdje niet meer van. Gelukkig houd ik ook van wandelen en bakken, 2 hobby’s die nog wel door kunnen gaan. Ik wandel graag in de natuur. Vanaf huis loop ik zo de Utrechtse Heuvelrug in. En wat is er fijner dan een zelfgebakken cake of taart als je dan thuis op de bank.” Carlijn, van harte welkom en tot spoedig. Veel plezier en voldoening in je werk!