Marinel en Eric van Nistelrooij onder de maretak

In een boom langs het fietslaantje naar het provinciehuis hangt al 2 jaar een maretak. Deze plant staat symbool voor eeuwig leven en vruchtbaarheid. Een mooie aanleiding om liefdeskoppels bij de provincie te portretteren. Deze keer Eric en Marinel van Nistelrooij. Door Nawal Jerraoui.

Dossiers onder de arm

Het liefdesverhaal van Marinel en Eric begon op het provinciehuis. We moeten terug naar 1988, verdieping 12 en 13. Twee jonge collega’s die voor dezelfde afdeling werkten, de toenmalige dienst Waterstaat, Milieu en Vervoer. Marinel was pas 17 jaar oud toen ze bij de provincie startte, Eric rond de 20 jaar oud. Omdat ze voor dezelfde afdeling werkten, zagen ze elkaar bijna dagelijks. Marinel zat bij de tekstverwerking, Eric werkte in de financiën voor dezelfde afdeling. Wie de eerste subtiele stap maakte? “Hij kwam steeds vaker naar de tekstverwerking, dat begon op te vallen”, zegt Marinel. “Met mijn dossiers onder mijn arm,” vult Eric haar glimlachend aan. Langzamerhand gingen ze steeds vaker met elkaar optrekken, eerst nog een tijd met bevriende collega’s totdat ze zelf gingen daten.

Het was de tijd dat je nog vaak na een werkdag met zijn allen de kroeg in dook of op een terras ging zitten. Ze waren jong, de wereld lag aan hun voeten en zaten boordevol energie. “We konden de meest gekke dingen verzinnen om met zijn allen op te trekken, het was altijd heel gezellig”, zegt Marinel. Hun vriendschap bloeide op en er ontstond liefde. Wat vonden ze toen zo leuk aan elkaar? “Ze was altijd aanwezig, had een mooie lach en zag er goed uit. Ze was geen collega om zomaar voorbij te lopen. Ze viel mij op en dat sprak mij aan,” glundert Eric. Andersom vond Marinel Eric er fantastisch uitzien met zijn haar en snor. “Het was echt een man. Ik vond hem heel stoer en gezellig, daardoor kwam die aantrekkingskracht. En het was altijd leuk om met hem te stappen en te kletsen. Het totaalpakket.” Na een periode van heel veel leuke dingen doen zijn ze in 1991 met elkaar getrouwd. Dit jaar vieren ze op 12 juli hun dertigste trouwdag. Dochter Mandy (23 jaar oud) en zoon Rik (21 jaar oud) maken het gezin compleet. Mandy is al uit huis gevlogen en woont samen met haar vriend, Rik woont nog gezellig thuis. Ook hebben ze nog een viervoeter Billy.

Eric en Marinel: 'Het totaalpakket'

…Samen thuiswerken

Werkinhoudelijk hebben hun wegen elkaar nooit gekruist. Ze zorgden daar ook zelf voor. Zo was er een periode dat het er bijna op leek dat het zou gebeuren, maar toen heeft Eric zich teruggetrokken voor een bepaalde functie. “Het zou ook niet moeten. Daar ben ik te eigenwijs voor, zegt Marinel, ik neem niet veel van hem aan. En dan zouden we heel veel woorden nodig hebben”. “Op het werk hebben we elkaar altijd behandeld als normale collega’s,” vult Eric haar aan.

Het thuiswerken gaat inmiddels na een jaar goed. “We hebben het goed kunnen inrichten thuis. Mijn zoon zit lekker in zijn kamer. Eric heeft een aparte werkkamer en ik zit in de huiskamer. Gezellig met ons hondje,” zegt Marinel. Corona heeft hun relatie nauwelijks beïnvloed. “Er is meer ruimte om vaker door te praten op onderwerpen, er is meer gesprek. We zijn niet anders geworden. Je hebt een soort afstand genomen van je eigen leven. Nu moet je roeien met de riemen die hebt. Hoe moeilijk dat ook is,” zegt Marinel. Het samenwerken voor dezelfde werkgever biedt in deze coronatijd zelfs voordelen. “Eric is mijn helpdesk als ik er met de techniek even niet uitkom, hij weet veel,” zegt Marinel.

Het leuk houden

Hoe zorgen jullie ervoor dat na al die tijd het nog steeds leuk is om bij de provincie te werken? Marinel is echt het voorbeeld van hoe je carrière kunt maken binnen de provincie. Gestart op de tekstverwerking, waar ze in de avonduren haar basiskennis boekhouden en MEAO diploma heeft behaald. Ter vervanging van een zieke collega is ze in het secretaressevak gerold en toen vrij snel de stappen gezet van bureausecretaresse, afdeling secretaresse naar directiesecretaresse. Daarna heeft ze zich weer opnieuw ontwikkeld tot inkoper.

Momenteel werkt ze als subsidiebehandelaar bij eenheid subsidies. “We hebben een hele grote organisatie met ontzettend veel kansen. Ik heb ook veel studies kunnen volgen en je gaat steeds een stapje verder. Zo blijft het ook leuk voor jezelf," zegt Marinel. Als je bij een klein bedrijf zou werken, dan kun je misschien één stap zetten en is de keuze beperkt. Binnen de provincie kun je alle kanten op.”

Geen sleur

Eric heeft ook verschillende werkzaamheden binnen de provincie verricht. Om de 3 – 5 jaar was voor hem steeds de wens om dan wat anders te doen. “Het moest geen sleur worden of dat je dingen op routine gaat doen, want anders is de interesse weg. Er zijn 1400 banen en een hoop vacatures, het is maar net wanneer jij je interesse laat blijken. De provincie biedt zoveel mogelijkheden en kansen. En als je iets mist kun je jezelf ook daarin nog verder ontwikkelen”, zegt Eric. Eric werkt momenteel als programmabeheerser bij CIO Office en Slimme financiering en participaties. Samen hebben ze ook een tijdlang bij de Torentoeters muziek gemaakt en veel opgetreden, Marinel op de saxofoon en Eric op de bas. Ze hebben veel muziek gemaakt met de provinciale huisorkest. Ze traden vaak op bij het prinsenbal, carnaval of de seniorendag.

Bourgondiërs

Marinel en Eric zijn echte Brabanders, Bourgondiërs in hart en nieren. Ze houden van lekker eten en een drankje. Het liefst in gezelschap van vrienden. Dat wordt in deze coronatijd ontzettend gemist. Als straks alles weer meezit dan pakken ze de draad weer op. En gaan ze ook met de auto weer naar Kroatië op vakantie. Afgelopen jaar gaf alle beperkingen hun wel weer de mogelijkheid om Toscane te ontdekken. Het stel reist in de zomer graag met de auto, zonder sleurhut, onderweg naar luxe vakantiehuisjes. Waar niets hoeft en gewoon lekker genieten van de zon en het eten. Of ze een gezamenlijke droom hebben? “Ja, dat is toch wel ooit samen een cruise maken. Ik ben mij nu al aan het oriënteren. Of we gaan de Caraïben bezoeken, of het noorderlicht gaan zien. Zoveel keus, maar eerst moet het weer veilig zijn,” zegt Marinel.

Liefdesboodschap

Op de vraag wat is de kracht van hun liefde antwoordt Eric snel “Ruzie maken en weer goed maken”. “We hebben onze hart op de tong en dat botst soms. Praten is onze kracht, daar is Marinel dan wel weer iets beter in dan ik, zegt Eric. Marinel vult aan: “Ja naast het goed praten, is ook de gezelligheid heel belangrijk. Als we iets willen, dan stellen we het niet uit. We kiezen ervoor om elke dag intens te leven en te genieten van elkaar”.

Nawal Jerraoui

Foto's maretak: Patrick Tönjes