DAF - bewoner

‘Netjes hoe geluidsisolatie bij mijn huis is geregeld.’

Nimby-bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden, kruisen nogal eens de degens met omwonenden. Die zijn al niet blij met zo’n onderneming ‘in hun achtertuin’ en de gedachte aan een toename van de hinder, stemt ze allesbehalve vrolijk. Tenzij een flink stuk van die hinder kan worden weggenomen. Zoals rond de DAF-fabriek in Eindhoven, waar twee vliegen in één klap werden geslagen.

In december 2015 worden bewoners van de wijk ten zuiden van de Geldropseweg door de gemeente Eindhoven uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Het zijn de overburen van DAF Trucks. Dagelijks verlaten 225 vrachtwagens het gigantische fabrieksterrein tussen Eindhoven en Geldrop. Bij de gemeente heeft DAF aangegeven om een eventuele uitbreiding in de toekomst mogelijk te maken.

DAF is belangrijk

Hiervoor is een verruiming van de geluidzone aan de zijde van de Geldropseweg nodig. De gemeente staat daar niet onwelwillend tegenover. DAF levert al jarenlang een grote bijdrage aan de Brabantse economie en is een belangrijke werkgever in de Brainport-regio. Het bedrijf moet ook in de toekomst goed kunnen blijven functioneren op de huidige locatie.


Tegelijkertijd wil Eindhoven niet dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat van de omwonenden. De gemeente presenteert daarom tijdens de inloopavond een aanpak die getuigt van outside the box-denken: op een deel van de Geldropseweg wordt met behulp van een nimby-subsidie zeer stil asfalt aangelegd. Het gevolg is een directe daling van de geluidsoverlast bij de belendende woningen. En mocht DAF inderdaad uitbreiden, dan is voor vrijwel alle huizen het geluidsniveau gelijk of zelfs lager dan het in 2015 was.

Persoonlijk gesprek

Thieu van der Donk (71) woont ook aan de Geldropseweg, al 25 jaar, maar niet in de genoemde wijk. Als oplossing voor zijn verderop gelegen vrijstaande woning, kiest de gemeente voor het aanbrengen van geluidsisolatie binnenshuis. In een persoonlijk gesprek met drie mensen vanuit de gemeente wordt hem de stand van zaken uitgelegd en wat Eindhoven van plan is om te gaan doen.


“Ik heb vervolgens wel flink wat moeten praten om het op een fatsoenlijke manier uitgevoerd te krijgen. Mijn vrouw en ik slapen op zolder, met uitzicht naar alle kanten. Dat is heel mooi gemaakt. Maar volgens de offerte van het bureau dat de gemeente had ingeschakeld, moest er flink worden verbouwd en zouden we dat uitzicht kwijtraken. Dat konden ze ons niet aandoen.”


Een neef van hem die in de bouwfysica zit, brengt uitkomst. Hij geeft aan dat isoleren ook aan de buitenkant kan. Van der Donk kiest hiervoor en ook om de dakpannen, die al zeker 50 jaar op de woning liggen, op eigen kosten te vervangen. Een bevriende aannemer laat hij overstekken maken. Daarnaast worden een aantal ramen en de voordeur vernieuwd. Een mooi voorbeeld van werk met werk maken. “Ik ben er heel tevreden mee.”

Minder geluid

De Eindhovenaar zegt het heel netjes te vinden dat hij dit zo met Eindhoven heeft kunnen regelen. Sinds de verbouwing vorig jaar heeft plaatsgevonden, is het geluid van passerende trucks volgens hem binnen stukken minder. Wat blijft zijn de trillingen. De gemeente heeft zelf nog een meting in zijn slaapkamer laten verrichten en het geluidsniveau voldeed aan de norm. Ook bij de buren is de pui van het woongedeelte, boven een Grieks restaurant, helemaal vernieuwd met onder meer isolerend glas.


Terugkijkend op het proces zegt de oud-directeur van een basisschool dat hij zeker serieus over een oplossing mee heeft kunnen praten. “Al moest ik wel goed opletten. Als ik minder mondig was geweest, was ik misschien minder tevreden geweest met het resultaat.” Van der Donk zou het daarom prettig vinden als de mogelijkheid bestaat om ook een onafhankelijke partij in te schakelen. “Voor mensen die niet thuis zijn in deze wereld. Op kosten van de gemeente? Uiteraard. In de zorg worden de kosten van een second opinion toch ook door de zorgverzekeraar betaald?”

Opgezocht

Dat het nieuwe, zeer stille asfalt op de Geldropseweg door de gemeente is betaald met een nimby-subsidie van de provincie Noord-Brabant, wist de Eindhovenaar niet. “Ik heb zelfs op moeten zoeken waar nimby voor staat. Hoe dan ook, heel erg goed dat het hiervoor is ingezet.”

Deel op social media