Natuurvrijwilligers

Natuur biedt rust, ruimte en beleving. We laten jong en oud dan ook graag de natuur beleven: in de achtertuin en in natuurgebieden zoals Nationale parken. Maar onze natuur is niet vanzelfsprekend.


Om van onze waardevolle natuur te blijven genieten, zijn inspanningen van alle Brabanders nodig. De provincie realiseert, beheert en onderhoudt natuur samen met terreinbeheerders, recreatiesector, onderwijs en kinderopvang, gezondheidsinstellingen, overheden en andere partners. Bovendien ondersteunt de provincie initiatieven van inwoners, bedrijven en organisaties.

Droge zomer

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. Ook de Brabantse natuur is zwaar getroffen door de droogte. Dankzij de inzet van veel natuurvrijwilligers zijn deze zomer duizenden vissen gered.

Buurttuin Bietje bij Bietje

Duizenden Brabanders steken ieder jaar hun handen uit de mouwen tijdens NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Natuur is en blijft hierbij een populair thema. Ook dit jaar waren er op 8 en 9 maart tijdens NLdoet weer veel Brabantse natuurvrijwilligers actief. De klussen varieerden van een handje helpen in de buurttuin tot samen wandelen in de natuur.

Schone Maas

In maart en april ligt er, na een ‘hoogwaterperiode’, veel zwerfafval langs de oevers van de rivieren. Gemeenten langs de Maas organiseren in deze periode samen met lokale verenigingen, waterschappen, terreinbeheerders, de provincie Noord-Brabant, ANWB en IVN Brabant jaarlijks diverse opruimacties. Ook dit jaar konden de opruimacties weer rekenen op volop steun. Zo’n 100 vrijwilligers deden op 10 maart 2018 mee en verzamelden zakken vol plastic.

Groene helden

In Brabant zijn enorm veel vrijwilligers actief in en voor de natuur. Deze ‘Groene Helden’ dragen bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Via persoonlijke portretten zet de provincie een aantal van hen in het zonnetje. Zo inspireert en informeert de provincie anderen over Brabantse natuur. Kijk voor alle helden op www.brabant.nl/groenehelden