Klimaatweek
11 – 17 november 2024
Van 11 november tot en met 17 november 2024 is het de Nationale Klimaatweek. Dan komt heel Nederland in beweging om zich in te zetten voor een beter klimaat. Van inwoners tot overheid en van het bedrijfsleven tot brancheorganisaties: iedereen kan bijdragen. Ook jij collega! Speciaal voor jou organiseren we ook dit jaar weer een paar leuke activiteiten, interessante lezingen en een kledinginzamelingsactie.
Kledinginzameling
Vanaf 4 november staan er inzamelcontainers in de hal van het provinciehuis
Ga jij binnenkort je kledingkast opruimen? Een perfect moment om bij te dragen aan een duurzamere wereld! Tijdens (en de week voor) de Klimaatweek organiseren we een kledinginzamelingsactie en jouw kleding kan het verschil maken!
Behalve schone kleding, zoeken we ook:
- Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc.
- Dekbedden en dekens
- Schoenen (per paar gebonden)
- Sokken (per paar)
- Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
- Gordijnen
Waar komt je kleding terecht? Alle ingezamelde kleding en textiel doneren we aan de kringloopwinkel van de Vincentius Vereniging Den Bosch en ReShare van het Leger des Heils. Help mee, want...
- Je steunt een circulaire economie door je kleding een tweede leven te geven.
- Je helpt mensen die de kleding goed kunnen gebruiken.
- Dus: meer ruimte in je kast én je doet iets goeds!
Installatiesafari
Dinsdag 12 november 11:00 – 12:00 en donderdag 14 november 16:00 – 17:00 | Verzamelen bij koffiebar
We gaan op safari langs verschillende installaties op het Provinciehuis! Een unieke ervaring waarbij collega Jan Verhoeven je meeneemt achter de schermen. Welke installaties dragen bij aan een duurzaam Provinciehuis? En hoe gaat dat in zijn werk? Jan vertelt daarnaast meer over o.a. de werking van aanwezigheidssensoren, regeling en gedachte achter de sturing van de buitenzonwering en hergebruik bij de verbouwing van het N-gebouw.
Let op: er is plaats voor maximaal 15 deelnemers per keer. Meld je dus snel aan als je meer wil weten.
Lezing klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp
Dinsdag 12 november, 12:30 – 14:00 | Bois le Duc zaal
Als onderdeel van deze speciale week geeft dr. Sjoerd Groeskamp een inspirerende lezing in de Bois-le-Duc zaal. Sjoerd is onderzoeker aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en bestudeert de rol van de oceaan in het klimaatsysteem. Daarnaast maakt hij de ernst van de klimaatcrisis inzichtelijk én invoelbaar met o.a. opiniestukken, radio- en televisie-interviews, lezingen en theatershows.
Wat vind jij?
Heb jij inzicht in wat klimaatverandering voor jouw programma kan betekenen qua risico’s en kansen? Heeft klimaatbeleid voldoende prioriteit binnen de provincie? En waar moeten we als provincie vooral op inzetten: het terugdringen van broeikasgasemissies (klimaatmitigatie) of aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie)? Geven we zelf wel het goede voorbeeld?
Meld je aan Wil jij hierbij zijn? Meld je dan aan via deze link
Brabantse Dag van het Wonen
Donderdag 14 november, 10:00 – 17:30 | Rondom Bois le Duc zaal
‘Brabant Bouwt Anders’; onder deze titel organiseert de provincie op donderdag 14 november a.s. de Brabantse Dag van het Wonen. Een dagvullend programma met tal van gastsprekers, inhoudelijke debatten, diverse kennissessies én volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het provinciehuis. Centraal staat de opgave om tot 2035 ten minste 150.000 woningen in Brabant te bouwen. Om tempo te maken, in te spelen op tal van andere opgaven – duurzaam bouwen, klimaatadaptatie, energie, gezondheid etc – en te zorgen dat onze steden en kernen sterk en vitaal blijven, zal de nadruk de komende jaren meer en meer (moeten) komen te liggen op andere manieren van bouwen. Kijk voor meer informatie, het programma en de deelsessies op www.brabant.nl/dagvanhetwonen
Watrestje
Donderdag 14 november, 11:00 – 14:00 | Bedrijfsrestaurant
Het team van Watrestje staat in het bedrijfsrestaurant en laat je graag zien wat je kunt maken met overgebleven restjes. Wil je proeven of heb je vragen over koken met restjes? Kom dan tussen 11.00 en 14.00 uur langs in het restaurant. Ook bij de Brabantse Dag van het Wonen vind je hapjes die zijn voorbereid door het team van Watrestje.
Voedselverspilling is een belangrijk aandachtspunt tijdens de Klimaatweek, omdat het bijdraagt aan klimaatverandering en zorgt voor zo’n 8% van de uitstoot van broeikasgassen. Door mensen hiervan bewust te maken en hen tips te geven hoe ze kunnen voorkomen dat ze eten weg moeten gooien, draagt Watrestje een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering.
Lezing “Bouwen mét de natuur aan biodiverse wijken”
Donderdag 14 november, 15:15 – 16:30 | Statenzaal
Stef Janssen is al jarenlang een pionier op het gebied van dynamische, biodiverse daksystemen. Hij onderzoekt hoe groene daken kunnen bijdragen aan duurzame warmteregulatie binnen en buiten gebouwen. Tijdens zijn lezing deelt hij zijn ervaringen met projecten, waaronder samenwerkingen met de TU Delft. Janssen ziet groene daken als een manier om steden en dorpen om te vormen tot biodiverse, leefbare ruimtes. Hij introduceert het idee van boomkronen op daken en de nieuwe bouwdiscipline ‘Bionia’. Deze aanpak belooft steden duurzamer en aantrekkelijker te maken voor de toekomst. Na de lezing is er uiteraard de nodige ruimte voor vragen en discussie.
Deze lezing is een onderdeel van de Brabantse Dag van het Wonen. Je kunt altijd aansluiten voor deze lezing van 15:15 – 16:30 uur in de Statenzaal.
Expositie over Building Balance
Hal van het Provinciehuis
Leer de kansen voor biobased bouwen kennen met de gewas-productexpositie van Building Balance!
Tijdens de Klimaatweek is de reizende gewas-productexpositie van Building Balance te bezoeken in de hal van het provinciehuis. De tentoonstelling geeft een overzicht van de kansrijke Nederlandse biobased bouwketens voor vezelhennep, miscanthus, vlas en graanstro. Wil jij de vezelgewassen, halffabricaten en eindproducten zien én voelen? Kom dan langs!
De provincie Noord-Brabant werkt samen met Building Balance aan het doel om het gebruik van biogrondstoffen in de bouw versneld op te schalen. Lees hier meer over de samenwerking.
A NAKED TRUTH
Bij linkeringang bedrijfsrestaurant
Tijdens de Klimaatweek krijgt het kunstwerk ‘A naked truth’ een prominente plek in het provinciehuis. Dit indrukwekkende werk van Petra Janssen (Studio Boot) brengt een heldere boodschap: koester de aarde en live as you love. Draag bij aan het herstel van het ecologisch evenwicht Het handgetufte kleed met verschillende poolhoogtes verbeeldt de extremen van ons klimaat: tropische buien, dikke druppels, grote hagelstenen en periodes van droogte. Natuurrampen volgen elkaar in rap tempo op. Het kunstwerk roept op tot actie en inspireert beleidsmakers en bezoekers om bij te dragen aan het herstel van het ecologisch evenwicht. De inzet van creativiteit en verbeeldingskracht draagt op deze manier bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Over dit project Petra Janssen is sinds 1991 als oprichter en ontwerper verbonden aan Studio Boot. Het werk van Studio Boot is multidisciplinair, sociaal, vernieuwend en opgenomen in collecties van onder andere MoMA New York en het Stedelijk Museum Amsterdam. Het ontwerp is gemaakt in opdracht van Venusian Collective en het kleed is ambachtelijk vervaardigd in samenwerking met het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Het project is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit de impulsgelden van de provincie Noord-Brabant en door advies van Kunstloc Brabant.
Vragen?
Stel ze gerust via duurzaamheid@brabant.nl