Eervolle vermelding Gezinshuis El Noor

Op initiatief van Mohammed en Jamila Yaqini heeft woningcorporatie Alwel in de Bredase wijk Biesdonk twee eengezinswoningen samengevoegd tot Gezinshuis El Noor. Hierdoor is een thuis gecreƫerd voor kinderen met een interculturele achtergrond, die niet veilig thuis kunnen wonen. Er kunnen negen kinderen worden opgevangen, die tot hun 21e jaar kunnen blijven. In El Noor krijgen zij warmte, begeleiding en structuur, zodat ze in een veilige omgeving kunnen uitgroeien tot volwassenen die mee kunnen doen in de samenleving. Het huis heeft een grote woonkeuken en twaalf slaapkamers.


Uniek in Nederland

De jury is geraakt door de maatschappelijke betrokkenheid van de familie Yaqini en de manier waarop zij zich volledig inzet voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Aan hen wordt een echt thuis geboden; de kinderen zijn onderdeel van het gezin. Ook de drie dochters van Mohammed en Jamila Yaqini van zijn in de loop der jaren volop betrokken geraakt bij het gezinshuis. Het initiatief van de ouders om een gezinshuis te organiseren, en bovendien een intercultureel gezinshuis, is uniek in Nederland. Iedereen uit het hele land is welkom en het initiatief heeft een grote impact op de ontwikkeling van kwetsbare kinderen.

Maatschappelijke betekenis

Dit project onderscheidt zich wezenlijk wat betreft de maatschappelijke betekenis. Met een kleine ruimtelijke ingreep zijn grote veranderingen teweeggebracht. Echte innovatie zit vaak in creatieve reorganisatie van bestaande middelen; in dit geval: het koppelen van bestaande woningen, waardoor sociale innovatie tot stand komt. Daaraan zijn onderscheidende architectonische kwaliteit of andere criteria van deze Stijlprijs, waarin gezocht wordt naar voorbeelden die specifiek in Brabant kunnen worden opgeschaald, ondergeschikt. De kracht van El Noor (de Verlichting) ligt in de mensen die zich met veel passie inzetten voor anderen, hun huis voor hen hebben opengesteld en hun eigen leven daarnaar hebben ingericht. Daarom kent de jury de bijzondere familie Yaqini van harte een eervolle vermelding toe. Zij spreekt daarbij haar grote waardering uit voor de medewerking van Woningcorporatie Alwel.