Vijfentwintig opmerkelijke projecten #2
Het Wenshuys - Bladel
Op de locatie van een voormalige boerderij aan de dorpsrand van Bladel werd een woonzorghuis gebouwd, bestemd voor zeven cliënten van zorgboerderij ‘Bij de Pinken’. Dit gebeurde op initiatief van de eigenaren van deze zorgboerderij. Zij hebben de locatie zelf ontwikkeld en hierin met eigen kapitaal geïnvesteerd. Daarbij is met respect en compassie gekeken naar de doelgroep. De intentie is niet goed af te lezen aan het project omdat de woningen geen relatie lijken te hebben met boerderij; de woningen hadden ook ergens anders kunnen staan.
Zorgverblijf dementerenden met gezondheidscentrum Best West – Best
Het nieuwbouwcomplex is centraal gelegen tussen wijken en het centrum van Best. Het bevat een gezamenlijk woonhuis voor 24 ouderen met dementie en een gezondheidscentrum voor het dorp. Het is een mooie combinatie van wonen, zorg en welzijn, die vorm heeft gekregen in een landelijke eigentijdse stijl waaruit beeldkwaliteit spreekt. De bewoners van Best zijn nadrukkelijk betrokken.
Het Lievenhuis - Asten
Het Lievenhuis is een woongebouw geworden met koop- en huurappartementen en ateliers. Het maakt deel uit van de herontwikkeling van het voormalig kloostercomplex Bartholomeus in het historische centrum van Asten. Het rijksmonument is toekomstbestendig gemaakt door professionele partijen. De diversiteit schuilt in de historiserend-moderne bouwstijl van de transformatie; sociale diversiteit en vernieuwing zijn beperkt.
Healthy home - 's-Hertogenbosch
Dit project in de nieuwbouwwijk De Groote Wielen in ’s-Hertogenbosch betreft een pilot voor woningen als living lab voor het verbeteren van het binnenklimaat tegen betaalbare kosten. De kracht van het project ligt in de inzet van technologie bij de zoektocht naar gezond wonen. De betrokkenheid van studenten hierbij is positief. De aandacht voor ventilatie en binnenklimaat leidt echter niet tot nieuwe inzichten; de oplossingen zijn inmiddels mainstream geworden. Het gaat hier niet om een woonvorm maar om een commercieel product. Het thema is heel relevant, het sociale staat daarbij niet voorop.
Een warm (t)huis in Geldrop - Geldrop-Mierlo
Op de locatie van een voormalige school in de wijk Coevering in Geldrop, is het Heppie (t)Huis gerealiseerd. Het huis is bedoeld als opvang voor acht kinderen met begeleiding, die wegens gezinssituaties (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Het mooie van het ontwerp is dat het oogt als een gewoon rijtjeshuis en niet als een zorgcomplex. Er is echt vanuit kinderen gedacht: zij wonen niet ver van hun ‘oude’ huis, zodat zij in de eigen sociale omgeving kunnen blijven wonen. De kracht zit ook in het samenwonen van jong en oud (het team van medewerkers).