Vijfentwintig opmerkelijke projecten #1

Cohousing Strijp-R - Eindhoven

Realisatie van een woonbuurt voor veertien huishoudens in het hart van de herontwikkeling van Strijp R, een voormalig fabrieksterrein van Philips, op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap. Er is veel dat met elkaar tot stand is gekomen. De jury waardeert dat proces, maar het geheel is niet onderscheidend genoeg als CPO-project.

Ecodorp Boekel - Boekel

Leefgemeenschap met 30 sociale huurwoningen en zes mantelzorgwoningen aan de dorpsrand van Boekel, zelf ontwikkeld volgens principes van ecologisch bouwen en samenleven. De participatie van de bewoners is een voorbeeld voor anderen. Bijzonder zijn ook de mantelzorgwoningen. De huizen zijn goed ingepast in het omringende landschap, maar het geheel staat los van de context. Ontwerptechnisch zijn er vragen; draagt de ronde vorm bij aan goede plattegronden?

De Hopman - Aarle-Rixtel

Een woonbuurt met tien vrijstaande energieneutrale prefab woningen met een tijdelijke woonbestemming op een braakliggend terrein in het dorp Aarle-Rixtel, gerealiseerd in collectief particulier opdrachtgeverschap. Het positieve van dit type woning is dat het verplaatsbaar is. Ook de schaalbaarheid is positief, maar de vrijstaande woningen doen weinig met de omgeving.

De Snip - Roosendaal

De Snip is een nieuw woon-zorgcomplex met 59 particuliere huurappartementen voor senioren met voorzieningen in de wijk Burgerhout, net buiten de centrumring van Roosendaal. Iets meer dan de helft betreft sociale huurwoningen met gemeenschappelijke functies. Het complex is netjes ingepast, maar ook tamelijk introvert en de plint is niet uitnodigend. De keuzevrijheid voor het inkopen van zorg wordt gemist. Het ontwerp is niet heel onderscheidend, er zijn vele vergelijkbare voorbeelden.

De Omscholing - Eersel

Transformatie van de voormalige basisschool in het centrum van Eersel tot een wooncomplex met veertien koopappartementen voor diverse type huishoudens, gerealiseerd in collectief particulier opdrachtgeverschap. De intrinsieke betrokkenheid van de bewoners, die hun school niet kwijt wilden, is een sterk punt. Individuele woonwensen werden gehonoreerd en verwezenlijkt in duurzame en energieneutrale woningen. Uit de zorgvuldige en inspirerende transformatie, in combinatie met nieuwbouw, spreekt ontwerpkracht. Het project is alleen een woonvoorziening.