COMMUNICATIE BESTUURLIJKE ONTWIKKELINGEN

In 2020 kreeg Brabant een nieuwe coalitie en een nieuwe commissaris van de Koning

Zoektocht naar een nieuwe commissaris

Hoe de ideale nieuwe commissaris er op papier uitziet, wordt door de 55 leden van Provinciale Staten bepaald. Maar zij kunnen de hulp van de Brabanders goed gebruiken. Samen met Omroep Brabant gingen we op zoek naar een opvolger voor Wim van de Donk, die per 1 oktober afscheid nam als commissaris van de Koning. In een speciale campagne riepen we Brabanders op om mee te denken en hun mening te geven.

TIJDLIJN

26 februari 2020

Met 7 reportages op Omroep Brabant, een vragenlijst, een Brabantpanel en social media riepen we Brabanders op mee te denken over het profiel van de nieuwe commissaris van de Koning.

2 maart 2020

Zo’n 50 vertegenwoordigers vanuit het Brabantse bedrijfsleven, maatschappelijke partners en instellingen waren te gast op het provinciehuis om mee te denken over het nieuwe profiel van de cdK.

22 april 2020

Provinciale Staten stelden op 22 april de profielschets voor de functie vast. De minister van Binnenlandse Zaken Ollongren nam de profielschets van de nieuwe cdK in ontvangst.

23 april 2020

De vacature werd gepubliceerd in de Staatscourant en kandidaten konden tot 14 mei solliciteren.

3 juli 2020

Provinciale Staten droegen in een speciale vergadering Ina Adema voor als nieuwe commissaris.

16 september 2020

Koning Willem-Alexander beëdigde Ina Adema als commissaris van de Koning in Brabant.

2 oktober 2020


Installatie Ina Adema als commissaris van de Koning

Op 2 oktober 2020 werd Ina Adema geïnstalleerd als commissaris van de Koning.

Zij volgt Wim van de Donk op en is de 17e commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant.

De installatie was live te volgen en er werd een liveblog bijgehouden.

Presentatie nieuwe coalitie en bestuursakkoord

In december 2019 viel de coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de PvdA uit elkaar toen het CDA zich terugtrok uit de coalitie. In februari 2020 maakte de VVD bekend met CDA en Forum voor Democratie een nieuwe coalitie te willen vormen.

De beoogd gedeputeerden

TIJDLIJN

6 mei 2020

De nieuwe coalitie Brabant presenteert de beoogd gedeputeerden: nieuwe gezichten en een forse wijziging van de portefeuilles

7 mei 2020

VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant presenteren hun nieuwe bestuursakkoord voor Brabant: 'Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant'.

15 mei 2020

Nieuw college Gedeputeerde Staten geïnstalleerd tijdens de Statenvergadering van 15 mei 2020 na een debat over het bestuursakkoord. Bij de start van de vergadering werd afscheid genomen van gedeputeerden Spierings (D66), Van Merrienboer (PvdA) en Grashoff (GroenLinks).

Webcast presentatie bestuursakkoord

Presentatie bestuursakkoord

Magazine Bestuursakkoord