Margo Rave

"Wat er ook gebeurt, het wordt er altijd beter door"

Bij het naar de school brengen van haar kinderen viel het Margo Rave op dat er een stuk braakliggend terrein tegenover Kindcentrum ’t Wikveld in Empel lag waar niets mee werd gedaan. “Dat is vreemd in een drukke wijk met veel kinderen en een basisschool en kindcentrum vlak in de buurt.”

Navraag bij de gemeente leerde dat er geen geld beschikbaar was om het stuk openbare grond in te richten. “Ik vond dat een gemiste kans en ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om er zelf wat van te maken.”

Van waarde

Margo is ontwerpster, deed de Design Academy in Eindhoven en heeft veel affiniteit met de buitenruimte. “Ik wilde iets realiseren dat van waarde is voor de wijk en de kinderen en waar wellicht de school ook nog profijt van zou kunnen hebben. Eerder heb ik een stadslandbouwproject in Rosmalen opgezet. Daar heb ik geleerd welke mogelijkheden er zijn om zoiets op te zetten. Je komt dan in de wereld van subsidies en regelingen en dat is een redelijk complexe materie. Gelukkig kreeg ik ooit steun van iemand die gespecialiseerd is in de wereld van subsidieaanvragen, dus weet ik nu ongeveer hoe een en ander werkt. En ik vond het gewoon een goed idee om dit te plan realiseren, dus heb ik doorgezet. Dat leverde uiteindelijk het benodigde budget op. En samen met de directeur van het Kindcentrum, een aantal ouders, en mensen uit de wijk is er een mooi plan gemaakt waar iedereen zich in kon vinden.”

Natuurspeelpark

“Dit is gewoon goed om te doen. Wat er ook gebeurt, het wordt er altijd beter door. En groen is altijd goed, voor iedereen. Ook al is alle natuur in het stedelijk gebied in principe gemaakt, want alles heeft een plan gehad en is bedacht.” Het gebiedje is ingericht als natuurspeelplek waar iedereen, maar vooral kinderen kunnen genieten. Er is een zogenaamde ‘woodcarve’ toegangspoort en er staat een soort bank die beiden door een houtkunstenaar zijn bewerkt. Op deze wijze is de verbinding gemaakt met het nabij gelegen Kanaalpark waar ook dergelijke poorten staan. “Het ziet er gewoon mooi uit en er is veel groen en een kikkerpoel. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en het gebiedje wordt door de school gebruikt voor educatieve doeleinden, vooral op gebied van natuur. Daarbij heeft iedereen er later altijd profijt van wat je kinderen nu aan kennis mee geeft. Bijvoorbeeld over de vraag hoe je omgaat met afval. Als je ziet hoeveel troep er overal ligt; het lijkt wel of mensen alles van zich af gooien!” Het geheel vraagt natuurlijk ook om een onderhoudsplan, zodat het niet snel verrommelt en ook dat heeft Margo samen met belanghebbenden geregeld. “Ik ben er al zo’n 4 jaar mee bezig. Het kost me dus veel tijd en energie, maar ik heb het er graag voor over. Ik voel me er ook verantwoordelijk voor, omdat ik de aanjager was.”

Bijzonder

Margo blijft in ieder geval betrokken bij het project zolang haar kinderen naar Kindcentrum ‘t Wikveld gaan. “Hopelijk nemen daarna andere ouders het van me over. Want ik weet ook dat er een moment komt waarop ik weer iets anders ga aanpakken.“ Mijn oudste zoon zei laatst tegen me: ‘Mama, ik vind het heel bijzonder dat je dit doet, want jij hebt er zelf eigenlijk helemaal niks aan! Dat doe je voor ons en de school en de kinderen in de wijk, terwijl wij daar niet eens wonen.’ Dat vond ik wel heel leuk en bijzonder om te horen en ik vroeg me meteen af hoe hij erbij komt om zoiets te zeggen.”

Idealist

Margo vindt na enig aarzelen toch wel dat ze een idealist is. Ze is ook een sprekend voorbeeld van een katalysator voor anderen. Zelf denkt ze daar eigenlijk niet over zo na; het creatieve zit er bij haar ingebakken. “Mijn ervaring leert dat als je dergelijke initiatieven start, er een klein groepje met je meedoet en denkt. Een veel grotere groep is vaak blij met het resultaat, maar is er verder niet actief in. Gebrek aan tijd, te druk met van alles en dat snap ik best hoor. Creatieve mensen denken heel vaak na over hoe dingen anders en beter kunnen. Vervolgens moeten zij aanvankelijk ook als initiatiefnemer optreden en de eventuele risico’s durven nemen. Met als ultiem uitgangspunt om uiteindelijk iets de waarde te geven die het eigenlijk zou moeten hebben.”

Zelf aan de slag

Voor het realiseren van een klimaatbestendiger schoolplein kunnen initiatiefnemers gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de toekomst’. (tot 2020) Natuurverenigingen, stichtingen en ZZP-ers kunnen ook via het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds Noord-Brabant subsidie aanvragen voor kleinschalige natuur- en waterprojecten.

4 december 2018 Tekst: Jan Roosen Foto's: Marc Bolsius

Deel op social media