Anneke Scholte

"Niet de menselijke behoefte, maar de tuin staat centraal"

Anneke Scholte vormde in 2012, samen met een groep vrijwilligers en tuinvrienden een weiland om tot natuurgebiedje. Nu is het een natuurrijke bezoek-tuin van 2000 m2 met een grote soortenrijkdom aan bloeiende planten en de bijbehorende insecten en grotere dieren.

Verscholen achter het voormalige Franciscanessenklooster op landgoed Nieuwkerk in Goirle vinden we de ecologische Naturentuin. We worden verwelkomd door initiatiefneemster en spin in het web Anneke Scholte (57). Onder het genot van een kopje koffie en zelfgemaakte lavendelkoekjes vertelt Anneke vol overgave over haar natuurpassie. “Mijn vader wist alles van planten en tuinieren dus ik kreeg die natuur met de paplepel ingegoten. Het vormt de groene draad in mijn leven.”

Bio logica

Anneke ging studeren in Tilburg en bleef er daarna hangen. Ze werkte in de verstandelijke gehandicaptenzorg en zette in de loop der jaren diverse cursussen voor die doelgroep uit. “Begin 2000 wilde ik een eigen volkstuintje, natuurlijk zonder gif en kunstmest. Voor mij is dat bio logica. Dat zit er zo in, kan ik eigenlijk niet meer uitleggen. Iedereen moet toch snappen dat we de wereld met onze massaconsumptie langzaam kapot maken. En daarbij steken we massaal de kop in het zand.”

Druppel

Ingegeven door een publiek groot gebrek aan kennis over ecologisch tuinieren, zette Anneke cursussen op. Het bleek in principe de aanzet tot de uiteindelijke Naturentuin. Bij de opzet van een educatieve kindertuin zag ze dat het samen doen met ouders en kinderen het meeste effect heeft. “Inzetten op de jeugd is het allerbelangrijkste. Ik wil dat mensen meer respect krijgen voor het hele proces van zaadje tot vrucht. Willen de mensen meer respect krijgen voor de natuur dan moeten ze ermee verbonden worden. Ook al is een individuele actie op dat gebied misschien een druppel op een gloeiende plaat; elke druppel is een deel van de zee. Er is inmiddels een groeiende interesse voor moestuintjes en biologisch tuinieren.”

Natuurplatform

Ondanks wat tegenslagen rondom de tuin is Anneke een enorme optimist. Ze koestert de goede dingen en is daarmee heel tevreden. Bij IVN (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) zette Anneke een landelijk project op voor natuurbeleving voor mensen met een verstandelijke beperking. Via het KNNV (landelijke vereniging voor veldbiologie) komen ook de wetenschappers naar Goirle. Anneke ziet haar tuin het liefste als natuurplatform waar verschillende mensen diverse dingen komen doen op gebied van natuur. Verwacht er geen aangeharkte perkjes en symmetrisch geplante bloemen en planten. “Groei is belangrijk en daar hoort voor een deel ook wat onkruid bij. Er vliegt en kruipt hier heel veel mede dankzij alle inheemse planten die er staan. In de tuin zijn al zo’n 400 soorten organismen geteld en op naam gebracht. Maar de lijst is nog lang niet volledig. Dat vind ik prachtig!”

Kaboutermuseum

De tuin biedt een veilige relaxte omgeving waar mensen alleen of samen van de natuur genieten. Men leert van elkaar in de inspiratietuin. Voor kinderen van alle leeftijden zijn er 2 speurtochten, met voor de kleintjes als hoogtepunt het kaboutermuseum. "Mensen uit alle lagen van de bevolking komen en bieden aan om iets te doen of te geven. Er zijn 15 vaste helpers en 80 tuinvrienden uit het hele land die € 10,- per jaar betalen en daarvoor 4 keer per jaar een digitale nieuwsbrief ontvangen over het wel en wee van de tuin. En dan zijn er nog sponsors die spontaan gewenst materiaal leveren. Zo houden we elkaar omhoog in deze kwetsbaarheid. Ik voel me er enorm door gedragen.”

Geitenwollen sokken

“Als mensen me scharen onder geitenwollensokkengedoe ga ik daar niet op in. Ik laat ze rondkijken en genieten van de rust en de veelheid en weldaad. En trouwens, geitenwollen sokken zitten lekker en zijn warm. Je mag er verder alles van vinden.” Anneke gelooft niet in een groeimodel voor haar tuin maar juist in de kleinschaligheid. “Dat is pas diversiteit. Als alles groter wordt verdwijnt er veel kwaliteit. Daarom heb ik ook een wachtlijst voor vrijwilligers. Niet de menselijke behoefte maar de tuin staat centraal.”

Zelf aan de slag

Via het Groen Ontwikkelfonds Brabant ondersteunt de provincie particulieren, bedrijven en organisaties die zelf nieuwe natuur willen maken. Met geld, grond en advies. Ook zelf natuur maken? In de Inspiratiegids van het Groen Ontwikkelfonds vind je inspirerende voorbeelden van initiatieven in heel Brabant. IVN Brabant organiseert onder de noemer ‘Natuur in Eigen Hand’ regelmatig bijeenkomsten over zelf natuur maken.

september 2018 Tekst: Jan Roosen Foto's: Marc Bolsius

Deel op social media