Snelfietsroute
Oosterhout - Tilburg

'Achter alles wat we zien zit een idee'

Hoe kan een veilige en meest directe snelfietsroute ook een verbetering van de omgevingskwaliteit opleveren, zodat de route een verrijking is voor het woon- werk- en leefklimaat?

De snelfietsroute van Oosterhout naar Tilburg langs het Wilhelminakanaal is onderdeel van het snelfietsroutenetwerk Brabant. Dit netwerk is in ontwikkeling om snel en veilig te kunnen fietsen door Brabant. Met als doel dat Brabanders sneller de fiets gaan pakken, wat gezonder is, beter voor het milieu en de druk op onze wegen vermindert. Dit fietspad doorkruist het veelzijdige landschap tussen Oosterhout en Tilburg.


Dat roept de vraag op hoe we, naast een technische verantwoorde, snelste of meest directe route ook aandacht kunnen schenken aan de omgevingskwaliteit en de beleving van de fietser. Hoe kan een snelfietsroute in de breedste zin van de betekenis een verrijking worden van het woon- werk- en leefklimaat?

"Het behouden en versterken van de aanwezige waarden en ruimte in het gebied is een vereiste bij de ontwikkeling van het fietspad. Samen met bewoners en gebruikers moeten we zoeken naar een synergie tussen de aanwezige en nieuwe functies in het gebied maar geen overdaad aan elementen toevoegen."


Bart Kokken

gemeente Oosterhout, initiatiefnemer

"Hoe meer je inhoudelijk weet, hoe sneller je blik vernauwt. En hoe korter de tijd om over iets na te denken, hoe meer energie dat geeft ... in deze sessie!"


Eveline de Kock,

Ruimte Atelier, moderator

"Door zowel diep, rond als breed te kijken hebben we een gedegen opzet gemaakt voor het beantwoorden van de vraag ‘hoe in het gebied tot een goede omgevingskwaliteit te komen’. De manier waarop breed kijken daar precies een rol in krijgt vraagt de nodige uitwerking."


Sander van Venetië

Stichting Dorp, Stad en Land, deelnemer

Deel op social media