Van een oude school naar 116 duurzame appartementen

35 jaar geleden studeerde ik af aan de TU Eindhoven op het onderwerp energiebesparing. Sindsdien is er weinig gebeurd op dit gebied en dat vind ik droevig om te zien. Met het project Collegepark Zwijsen probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de grote inhaalslag die we nog (steeds) moeten maken.

Gerald Kristen, initiatiefnemer Collegepark Zwijsen

Collegepark Zwijsen is een oud schoolgebouw in Veghel waarbinnen ik als projectontwikkelaar 116 energieneutrale koopappartementen realiseer. Bewoners van deze appartementen betalen voor de komende 3 jaar geen energiekosten, zolang ze een gemiddeld energieverbruik hebben. Of als hun energieverbruik maximaal 10% daarbovenop zit. Inmiddels heb ik al zo’n 58 appartementen verkocht en daarvan zijn de eerste 21 in februari opgeleverd.


Hoe zo’n energieneutraal appartementencomplex eruitziet? Ten eerste hebben de bewoners een eigen elektriciteits- en distributienetwerk. Verder is het gebouw uitgerust met 2000 zonnepanelen en een innovatief zonnescherm, waarin ook zonnepanelen zijn verwerkt. Daardoor kunnen de bewoners hun duurzame elektriciteit zelf opwekken.

Zonnecollectoren zorgen vervolgens voor warm water voor onder meer de douche, wasmachine en de vaatwasser. Apparaten die allemaal een hotfill hebben, waardoor er direct warm water beschikbaar is. Ook heeft elk appartement een douchewaterwarmtewisselaar. De warmte van het afvoerwater kan zo direct weer worden gebruikt om het schone douchewater te verwarmen. Verder zijn de spouwmuren, het dak en de vloeren geïsoleerd, en zijn alle ramen in het gebouw voorzien van driedubbel glas.

Ervaringen uit pilotprojecten zijn dan nodig om de wet uiteindelijk te wijzigen

En dat is nog niet alles, want naast het gebouw heb ik ook het terrein van zo’n 10.000 m2 zo duurzaam mogelijk ingericht. Een mooi voorbeeld is het koud waterreservoir dat er staat en het regenwater opvangt. Bewoners kunnen dat regenwater gebruiken om hun wc mee door te spoelen of hun tuin mee te besproeien.  Bij dit renovatieproject heb ik de mogelijkheid gekregen om alles in een keer energieneutraal in te richten. Dat gaat sowieso een stuk makkelijker bij renovatie of nieuwbouw dan bij bestaande bouw. Maar, omdat Collegepark Zwijsen ook meedraait als pilotproject in de Experimentenregeling gaat het nog soepeler.


Deze Experimentenregeling is in het leven geroepen, omdat de wet- en regelgeving rondom energie op termijn moet veranderen. Zo gaat de wet er nu nog vanuit dat elektriciteitscentrales de elektriciteit centraal opwekken en dat deze via distributiekanalen wordt verspreid. Terwijl tegenwoordig steeds meer burgers hun (duurzame) energie zelf opwekken. Ervaringen uit pilotprojecten zijn dan nodig om de wet uiteindelijk te wijzigen.

Een tip: maak eerst een goede energieanalyse

En zo komt een energieneutrale toekomst beetje bij beetje dichterbij. Wilt u hieraan ook een bijdrage leveren? Je huis energiezuiniger maken, is dan een goed begin. Een tip: maak eerst een goede energieanalyse. Ga na hoeveel energie je in je huis nu verliest, waar energie aan wordt verbruikt en in welke vormen. Als je dat eenmaal door het jaar heen goed in kaart hebt gebracht, kun je nagaan welke maatregelen je kunt nemen tegen welke kosten. En dat kosten-batenplaatje moet kloppen.