De generatiedialoog

Een boeiend gesprek over de energietransitie. Met Jan Terlouw (87), Marjan Minnesma (53), Sep Wittenbols (18) en Lars Westra (12) zaten verschillende generaties op het podium, maar alle vier spraken ze met passie over de oplossingen voor klimaatverandering en de energietransitie. Dagvoorzitter Tom Vaessen leidde het gesprek.

"We hebben de problemen samen veroorzaakt en kunnen ze ook alleen samen oplossen.”

Jan Terlouw

Jan Terlouw gelooft in het slagen van de energietransitie. “Er is al veel kennis en wil, en als we onmiddellijk beginnen dan kan het nog best goed komen”. Samen verantwoordelijkheid oppakken is het devies. Voor overheden betekent dat volgens hem onder andere een gelijk speelveld creëren voor bedrijven. Het moet niet meer lonen om op de oude manier voort te gaan.


Een ander pleidooi van hem: “Vertel boeren en burgers de waarheid: zeg eerlijk dat het geld gaat kosten, maar vertel ook dat we het samen betalen”.


Marjan Minnesma

Marjan Minnesma van de stichting Urgenda heeft namens 700 organisaties een 40 puntenplan opgesteld om de afspraken over de CO2-reductie te halen. “Er komt beweging in, ik ben optimistisch” zegt ze.

En vervolgens: “Voor een deel is de wereld ook al veranderd. Ik geef bijvoorbeeld gastcolleges op scholen. Vroeger moest ik studenten er met de haren bijslepen, maar nu zijn ze erg belangstellend en actief, en komen enkelen me na afloop vragen of ze stage kunnen lopen.”


“Er komt beweging in, ik ben optimistich.”

“Kinderen kijken anders, kijken meer naar de toekomst."

Lars Westra

Lars Westra richtte zijn eigen bedrijfje op: Visie van Kinderen. Hij zegt: “Kinderen kijken anders, kijken meer naar de toekomst. Volwassenen kunnen meer gebruik maken van de open blik van kinderen. Wij willen straks ook nog een goede aarde”.

En ook: “Volwassenen weten echt wel dat er wat moet gebeuren, daar hebben ze kinderen niet voor nodig. Maar ze moeten het wel gaan doen”. Hij oogstte spontaan applaus van de aanwezigen.Sep Wittenbols

Sep Wittenbols is één van de initiatiefnemers van de Challenge VerduurSamen, die schollieren uitdaagt om met plannen te komen om hun school te verduurzamen. “Keuzes die je zelf elke dag maakt, hebben veel impact. Je kunt dus zelf veel doen”.


“Je kunt dus zelf veel doen”.

Deel deze pagina