Challenge voor scholieren:
verduurzaam je eigen school!

Vier scholieren namen het initiatief voor VerduurSamen, een challenge voor middelbare scholen om een plan te maken om hun school te verduurzamen. Sep Wittenbols is één van de jongeren achter de Challenge. De prijsuitreiking tijdens het Energiefestival was voor hem wel een van de hoogtepunten van het project.

”Ook de kick-off die we op een aantal scholen hebben gedaan was super”, zo vertelt hij. “Scholieren die meteen ideeën begonnen te spuien en leraren die helemaal enthousiast werden. Dan zie je ook met hoeveel plezier zo’n plan voor verduurzaming gemaakt wordt.”

Hele klus

Toch was het nog een hele klus om scholen te enthousiasmeren. Sep: “We hebben veel moeten nabellen. Scholen willen wel maar hebben al een vol programma. Best zuur dat er veel afvallers waren. Maar we hebben uiteindelijk vijf mooie plannen en filmpjes binnengekregen.” Voor hemzelf voelde het ook goed op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan verduurzaming. “Met die 1000 euro kan het Maaslandcollege nu echt aan de slag. En we gaan een doorstart maken met de Challenge VerduurSamen: er komt een vervolg!

"De Challenge krijgt een vervolg!”

Drie genomineerden

De drie genomineerden voor de winst in de Challenge waren het Maaslandcollege uit Oss, het Marklandcollege uit Zevenbergen en het Augustinianum uit Eindhoven. Zij leverden o.a. een plan, een nulmeting en een filmpje aan. En verzorgden ook pitches tijdens het Energiefestival.

De winnaar: Het Maaslandcollege

Uiteindelijk werd het Maaslandcollege uit Oss de winnaar van zowel de publieksprijs als de juryprijs. De jury was onder de indruk van hun aanpak. Zij stellen in het rapport: “Er zijn echt veel leerlingen bezig geweest met verduurzaming. Ze hebben creatieve en effectieve oplossingen voor bijna elke ruimte in de school bedacht. En zelfs het dak van de school wordt ingezet: idee is om met een sedumbedekking CO2 te filteren en water op te vangen voor de (toekomstige) moestuin”. Met de gewonnen €1000 kunnen zij aan de slag met de uitvoering van hun plan.

Deel op social media