Nawoord

DE INTERESSE GAAT VERDER

Hoewel ‘Brabant’ op 22 september ‘De Grünen’ verkozen tot grootste partij werd het bij onze oosterburen toch de SPD. De CDU/CSU verloor flink en op de flanken werden ook verliezen geleden. De voorspelling van onze experts bleek correct. Hoewel het met de ‘winst’ van de SPD ten opzichte van CDU/CSU nog meeviel en het nog afwachten is welke coalitie er uit de bus gaat komen. Wat deze uitslag daarmee voor Duitsland, Nederland en natuurlijk Brabant betekent valt nu nog niet te zeggen. Maar wat René Cuperus en Pieter Gerrit Kroeger over de ‘stoplicht’ of ‘Jamaica’ coalities te vertellen hadden, is na deze uitslag extra belangrijk. Wat er in Duitsland gebeurt is relevant voor Nederland. Op korte termijn kan het al invloed hebben op de formatie. En ook op de lange termijn betekent de richting die Duitsland op gaat, veel voor de keuzes die in Nederland gemaakt moeten en kunnen worden.

'Hopelijk wordt de onterechte vanzelfsprekendheid steeds meer losgelaten en volgt er steeds meer oprechte interesse'

De oproep van de kenners tijdens het event en in de pocket is duidelijk; we moeten meer interesse in Duitsland tonen en onze kennis van het land en de taal opkrikken. Niet alleen op gebied van politiek, maar we moeten ons ook verdiepen in de cultuur en de economie van het land. Veel aanwezigen complimenteerden BrabantKennis dan ook met de verdieping in Duitsland. Een mooi begin, wat er hopelijk voor zorgt dat de onterechte vanzelfsprekendheid steeds meer wordt losgelaten en er steeds meer oprechte interesse volgt.

Gedeputeerde Van Gruijthuijsen toog op maandagochtend 27 september direct met een delegatie richting Duitsland. Hoewel dit bezoek al een tijd gepland was, was de timing natuurlijk ideaal. De delegatie heeft een rugzak vol met pockets meegenomen naar de Duitse deelstaten. Want interesse gaat twee kanten op: van BrabantKennis naar DuitslandKennis.

'Op verkenning naar de betekenis van de geopolitieke transitieperiode voor Brabant'

En de interesse gaat verder. Want onze verdieping in Duitsland staat niet op zich, maar maakt deel uit van een verkenning naar de betekenis van de geopolitieke transitieperiode voor Brabant. De komende tijd verdiepen we ons in de relatie tussen China en Brabant. Een stuk verder weg dan Duitsland, minder vanzelfsprekend maar minstens zo relevant.