DUITSLANDQUIZ & VERKIEZINGSPOLL

OP WIE ZOU JE STEMMEN ALS JE DUITSER WAS?

Op wie zou je stemmen als je Duitser was? De deelnemers aan het DuitslandKennis event werden tijdens de bijeenkomst bevraagd op hun kennis over onze oosterburen en hun mening over de Duitse verkiezingen. Dat gebeurde met de mobiele telefoon in de hand via Mentimeter, onder leiding van Eef Berends van BrabantKennis. De eerste ronde was een quiz. Op de vraag hoeveel deelstaten Duitsland heeft, gaven 18 van de 28 deelnemers aan deze vragenronde het juiste antwoord: 16. Wat de deelstaat-hoofdstad van het dichtbij Brabant gelegen Noordrijn-Westfalen is, hadden 19 deelnemers juist: Düsseldorf. 27 deelnemers wisten het antwoord op de vraag met welk Brabants bedrijf Karl Marx een band had: dat was natuurlijk Philips. Welke BN'er het in Duitsland heeft gemaakt die is opgegroeid in Brabant wisten 14 deelnemers: Sylvie Meis. Gelukkig gaven iets meer deelnemers (16) het juiste antwoord op de vraag in welk jaar Angela Merkel is verkozen tot bondskanselier: in 2005.

Peiling Bondsdagverkiezingen De tweede ronde was een peiling over de Bondsdagverkiezingen. Op wie zou je stemmen als je Duitser was, beantwoordden 20 van de 30 deelnemers met Annalena Baerbock van De Groenen. 7 stemmen gingen naar Armin Laschet van het CDU, 3 naar Olaf Scholz van de SPD. Op de vraag hoe belangrijk de Duitse verkiezingen voor Nederland zijn, zeiden 19 deelnemers ‘Maakt niet uit, Nederland en Duitsland zijn onder elke regering tot elkaar veroordeeld. 10 deelnemers gingen voor het antwoord ‘Wie de nieuwe Bundeskanzler wordt, is belangrijker dan wie er in het Torentje komt’. Volgens 1 deelnemer zijn de Amerikaanse verkiezingen belangrijker.

Nog meer belangstelling Dat het DuitslandKennis event goed werd gewaardeerd, bleek uit de reacties op de vraag: ‘Na deze middag volg ik Duitsland...’ Ruim de helft van de deelnemers reageerden met ‘met nog meer belangstelling’, 9 gingen voor ‘blijft mijn belangstelling even groot’ en 5 deelnemers gaan zich nu écht verdiepen in Duits-Nederlandse (Brabantse) betrekkingen.