22-09-21 BREDA

Als het in Duitsland regent, drupt het bij ons. Deze gevleugelde uitdrukking zegt precies waar het op staat: wat in Duitsland op economisch, politiek en cultureel gebied gebeurt, heeft invloed op Nederland. Zeker ook als het gaat om de keuze van onze oosterburen voor een nieuwe bondskanselier na zestien jaar Angela Merkel. BrabantKennis greep de Duitse verkiezingen aan om haar kennis over Duitsland te verdiepen. Met een dynamisch event in Hotel Graaf Nassau in Breda werd de deelverkenning op 22 september afgerond.

Tijdens deze Duitse middag – onder leiding van oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma – werd doorgepraat, gediscussieerd en uitgeweid met en door gastredacteuren van de tweetalige pocket DuitslandKennis | Het Duitslandgevoel van Brabant: van falsche Freunde en echte vriendschap.

NOORD-BRABANT EN DUITSLAND

Welke historische banden zijn er tussen Brabant en Duitsland? Wat hebben het zuiden van Duitsland en het zuiden van Nederland met elkaar gemeen? Hoe is het eigenlijk om als Duitser in Brabant te wonen? Hierop werd tijdens het afsluitende event vanuit alle mogelijke invalshoeken gereflecteerd. En we gingen uiteraard ook in op de actualiteit van de verkiezingen en vroegen de sprekers én de gasten in de zaal hun stem uit te brengen op een Duitse kandidaat .

De provincie Noord-Brabant werkt intensief samen met vijf Duitse deelstaten, organiseert regelmatig handelsmissies en heeft zelfs een eigen ‘ambassadeur’ op het consulaat in München. Maar in tijden van Brexit en geopolitieke ontwikkelingen is de rol van Duitsland in de politiek en cultuur net zo belangrijk. Wat moeten we als Brabanders absoluut weten van Duitsland en de Duitsers? Welke impact en kansen kan dat voor Brabant hebben? Kortom: wat kan Brabant leren van het succesverhaal van Laptop und Lederhose? En ook: hoe jaloers kijken Duitsers naar het Nederlandse innovatieklimaat?

Geanimeerde sfeer Gasten en sprekers waren blij op een fysieke bijeenkomst aanwezig te zijn, voor velen weer voor het eerst sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat werd snel duidelijk door de geanimeerde sfeer op én naast het podium. Op het podium ontstond een gepassioneerde discussie tussen sprekers René Cuperus (Instituut Clingendael) en PG Kroeger (historicus en podcastmaker) over de richting van de Nederlands-Duits politieke verhoudingen. Behalve de politiek was er ook ruim aandacht voor human interest en cultuur. De Duitse journaliste Ruth van Doornik maakte de afgelopen tijd meerdere reizen door de provincie en ging in gesprek met de hier woonachtige Duitse expats. Niet alleen de mooie kanten, maar ook de moeite die het soms kost om échte vriendschappen te sluiten met Nederlanders kwamen aan bod. Germanist en schrijver Jerker Spits verhaalt over de Duitse liefde voor Nederlandse literatuur. En tv-journalist Roger Abrahams ging in op hoe Nederlanders de Duitse cultuur waarderen.

Martijn van Gruijthuijsen: “Door de mondiale dynamiek van vandaag moeten we ons zeker bewuster worden van de goede buur die we aan Duitsland hebben. Met de verkenning geeft BrabantKennis vanuit verschillende invalshoeken inzicht in wat daarvoor nodig is.”

Niet vanzelfsprekend Met misschien wel als belangrijkste conclusie dat we Duitsland niet als vanzelfsprekend kunnen zien. Én dat onze oriëntatie op Duitsland in deze tijden van geopolitieke veranderingen wel degelijk zou moeten toenemen.

Aan het einde van de bijeenkomst nam gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen de pocket in ontvangst uit handen van directeur Jos van den Broek van BrabantKennis. “Beter een goede buur dan een verre vriend gaat voor Brabant en Duitsland zeker op, maar is geen vanzelfsprekendheid”, reageerde de gedeputeerde na afloop.

MEER LEZEN OVER DUITSLANDKENNIS?