Samen vernieuwend boeren

Met sensoren en camera’s op tractors en drones scannen Brabantse boeren de bodem, bepalen ze hoe planten groeien en wat die nodig hebben. We noemen dat precisielandbouw.

Samen vernieuwend boeren

Met sensoren en camera’s op tractors en drones scannen Brabantse boeren de bodem, bepalen ze hoe planten groeien en wat die nodig hebben. We noemen dat precisielandbouw. Dankzij deze innovatieve technologieën heeft Nederland een van de hoogste landbouwopbrengsten ter wereld. En die zijn nodig. Want inmiddels zijn er 7,5 miljard mensen op de wereld, die allemaal moeten eten. Dankzij precisielandbouw besparen boeren bovendien water, mest, gewasbeschermingsmiddelen en energie. Wel zo duurzaam. En goed voor de economie. Want Nederland exporteert niet alleen landbouwproducten, maar ook kennis. Bekijk de film Precisielandbouw hiernaast.


Aardappelboer Jacob van der Born kan niet meer zonder: “Het is als hobby begonnen, maar inmiddels kan ik op mijn werk niet meer zonder. Ik werk met verschillende type camera’s onder de drones. Gewone spiegelreflexcamera’s, maar ook minisport-camera’s of camera’s waarmee je de voedingstoestand van een aardappel kunt zien, of de hoeveelheid loof.”

© Isabelle Boon

Precisielandbouw met aardappelboer Jacob van der Borne

© Isabelle Boon

© Nesta