3

2,5 JAAR SNELHEIDSMETER SPAARPOT

Alweer tweeënhalf jaar toert de snelheidsmeterspaarpot door Brabant. De toer begon in Helmond, in mei 2018. De snelheidsmeter die goed weggedrag beloont stond inmiddels al op 28 verschillende plekken, in zo’n 20 verschillende gemeenten.

Er gaat veel positiviteit uit van de snelheidsmeterspaarpot. Gedeputeerde Christophe van der Maat noemt het “Een systeem dat op een positieve manier bijdraagt aan gedragsverandering”. Het systeem zet verkeersveiligheid weer op de kaart én op het netvlies van de buurt.

GEMEENTEN DOEN AANVRAAG

Daarom vragen gemeenten zélf de snelheidsmeterspaarpot aan bij de provincie. Gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder van de gemeente Oss (en ook verkeersveiligheidsambassadeur van de regio ‘s- Hertogenbosch) Joop van Orsouw, onthulden als één van de eersten een snelheidsmeterspaarpot. Die stond aan de Meester van Coothstraat in Lith, nabij een basisschool. Joop van Orsouw: “Dit is een redelijk drukke doorgaande weg, waar regelmatig te hard wordt gereden. Ik ben blij dat we daar nu ook zelf iets aan kunnen doen.”

BETROKKEN

Het zijn vooral mensen uit de buurt die te hard rijden. Met het sparen voor een bepaald doel in de buurt, voelen mensen zich meer betrokken. Zeker als de beloning (bijvoorbeeld een speeltuintje) zichtbaar is, zullen ze daar aan denken wanneer ze het punt voorbij rijden, en eerder geneigd zijn de snelheid laag houden. Dat is het idee.

DE SNELHEIDSMETERSPAARPOT HOE WERKT HET?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. Provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeterspaarpot. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. De meter staat 3 weken op één plaats.

DE SNELHEIDSMETERSPAARPOT STAAT VAN 14 DECEMBER TOT EN MET 4 JANUARI 2021 IN SINT ANTHONIS.

Volgend jaar heeft de provincie nog volop mogelijkheden om de spaarpot in te plannen. Misschien wel in jouw gemeente?

ER IS DIT JAAR AL GESPAARD VOOR...

EINDHOVEN Basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad en de wijk rondom school VELDHOVEN Herinrichten van het pleintje op de Reuzenberg WINTELRE Jong Nederland STEENSEL GEMEENTE EERSEL Picknicktafel voor het nieuwe speelbos SON GEMEENTE SON EN BREUGEL Veilige speelvoorziening in het centrum

HOEVEN GEMEENTE HALDERBERGE Stawip in speeltuin VESSEM GEMEENTE EERSEL Jong Nederland BREDA Wijk Doornbos CUIJK Stichting Doehuis MIDDELRODE GEM. SINT-MICHIELSGESTEL Skelters en materialen voor een verkeersplein voor basisschool Herman Jozef

PERSAANDACHT

De Helmondse primeur trok veel persaandacht, zelfs internationaal! The Guardian schreef erover. Er was een item op TV in Hart van Nederland en er stond een artikel in De Telegraaf. Regionaal deed Omroep Brabant verslag met een artikel en in het radioprogramma Wakker! (vanaf 22 min.) Het Eindhovens Dagblad publiceerde dit artikel.

www.nulverkeersdodenbrabant.nl

Digitaal Magazine Verkeersveiligheid | 2020