Dag van de Duurzaamheid

Welke duurzame stappen heb jij gezet?

Precies een maand geleden vond de Dag van de Duurzaamheid plaats in ons provinciehuis. Met dit jaar als thema: Duurzaamheid in je werk: hoe kun jij je werk (nog) duurzamer doen? Hoe heb jij in de afgelopen maand jouw werk nog duurzamer gedaan? We blikken met dit magazine terug op de Dag van de Duurzaamheid!

De dag werd geopend door directeur Jochem Meulesteen, waarna we werden meegenomen in de wereld van duurzaamheid en klimaatverandering door klimatoloog en weerman Peter Kuipers Munneke. Zie hieronder drie tips van Peter Kuipers Munneke om duurzaamheid toe te passen in je werk! Na de opening vonden verschillende workshops plaats. Ook stond de hal van ons provinciehuis de hele dag in het teken van duurzaamheid. We kijken terug op een geslaagde dag. En in de woorden van directeur Jochem Meulesteen: ‘Op naar meer edities!’.

Interview met Michèle Vlug

1. Wat is voor jou het belangrijkste aspect van duurzaamheid?

Dat duurzaamheid als containerbegrip gaat “landen” bij ons allemaal. Duurzaamheid gaat in essentie over ‘balans’. Het komt erop neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn. Zodanig dat we de aarde niet uitputten en netjes kunnen doorgeven voor volgende generaties.

2. Hoe ziet duurzaam werken er voor jou uit?

IIk geloof dat als een ieder doet wat hij of zij kan, we al een heel eind komen om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door bewust om te gaan met vervoer. Kom jij met het OV, de fiets of juist met de auto naar het provinciehuis? En maak je al gebruik van de Amber elektrische voertuigen bij dienstreizen? Maar het kan ook met voeding. Scheid jij je afval bewust en voorkom je verspilling van onze voeding? Het komt allemaal neer op een bewuste omgang met je omgeving. Vanuit de directie kunnen we zaken faciliteren en soms ook verbieden. Maar zoals de slogan zegt: ‘Een betere wereld begint bij jezelf’.

3. Laten we vooruitblikken: hoe ziet het provinciehuis er over vijf jaar uit?

Duurzaam ondernemen is dan een fundamenteel uitgangspunt binnen de provincie. Hoe mooi zou het zijn als we gezamenlijk handelen vanuit een duurzame, circulaire economie en met elkaar geen enkele CO2 uitstoot genereren? Duurzaam ondernemen betekent dan ook dat we er alles aan doen om onze processen en prestaties te verbeteren in gebieden waar wij een significante milieu impact of sociale impact hebben. We gebruiken dan 100 procent groene energie én wekken zelf energie op met zonnepanelen. Naast een OV business card maken we als collega’s gebruik van Mobility as a Service, natuurlijk zoveel mogelijk elektrisch. Printers zijn verleden tijd, onze schoonmakers gebruiken biologisch afbreekbare producten én we zorgen dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dan nu het geval is, bij ons werken.

Maar wist je al dat we ons als provincie nu al inzetten voor milieuzorg – verkleinen van onze voetafdruk? Milieuzorg krijgt veel aandacht in het provinciehuis. Bij Infra en Mobiliteit proberen we bijvoorbeeld zo goed mogelijk circulair en duurzaam in te kopen. En we hebben een milieuzorgsysteem wat inhoudt dat milieurisico’s van de bedrijfsvoering worden bekeken en beheerst. En zo zorgen we voor een duurzamer en efficiënter provinciehuis! Benieuwd naar de resultaten en besparingen? Lees hier dan snel verder!

Michèle Vlug | directielid

4. Hoe duurzaam leef jij eigenlijk?

Ik probeer bewust keuzes te maken, maar ik ben ook eerlijk als ik zeg dat dit niet op alle vlakken even makkelijk is. Reizen met het OV doe ik af en toe en minder dan ik eigenlijk zou willen. Verder probeer ik korter te douchen, de verwarming een graadje lager te zetten en de droger zo min mogelijk te gebruiken. Daarnaast doe ik mijn inkopen op een bewuste manier. Sinds ik een werkbezoek heb gebracht aan een waterzuiveringsinstallatie, gebruik ik ook biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Het zijn allemaal kleine dingen die een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving.

5. Welke duurzame tip wil je meegeven aan onze collega’s?

Alle kleine beetjes helpen, dus kijk eens in je directe omgeving wat jij kunt bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. Op www.milieubewust.net staan interessante tips die je aan het denken zetten. En als je daar dan toch naar toe ‘googled’: wist je dat er een zoekmachine bestaat waarmee je een boom kunt planten? De zoekmachine heet Ecosia. Zij doneren het geld dat met advertenties verdiend wordt aan boomplantages in Burkina Faso, Madagaskar en Peru. Interessant toch?

3 tips van klimatoloog en weerman Peter Kuipers Munneke

1.

Ga eens na hoeveel ton CO2 jij uitstoot. Met een paar milieubewuste keuzes kunnen grote klimaatklappers gemaakt worden!

2.

Ga altijd het volgende duurzame R-rijtje af wanneer je iets nodig hebt, bijvoorbeeld op kantoor. Lukt de eerste op de lijst (echt) niet, ga dan pas door naar de volgende. Zo draag je bij aan een duurzame wereld!

3.

In Brabant liggen heel veel mooie en goede fietspaden. Waarom pak je niet gewoon de (elektrische) fiets naar je werk? Goed voor je gezondheid, geest en het milieu!

Installatiesafari

Onze installatietechnische collega Jan Verhoeven gaf twee keer een rondleiding langs verschillende technische installaties van het provinciehuis, zoals de WKO-installatie. Jan vertelde dat in het kader van duurzaamheid en energiebesparing ‘de verdiepingen iets minder verwarmd kunnen worden én zelfs minder bezette verdiepingen tijdelijk afgesloten kunnen worden’. Daarop zei één van de deelnemers: ‘Inderdaad! Soms zitten er maar 2 of 3 mensen op een verdieping. En dat is zonde‘. Jan voegde daaraan toe: ‘Technisch gezien kunnen we per verdieping verwarmen en mensen vragen alleen naar een hogere verdieping te gaan als de verdieping drukbezet is. Zo zouden we heel veel energie kunnen besparen.'

Doorgedraaide Duurzaamheid

Bij Infra en mobiliteit zijn ze al goed op weg met duurzaam en circulair inkopen. Collega Marco van Dorst gaf een workshop over circulariteit en duurzaamheid in je projecten. Hoe zorg je ervoor dat het verhaal in de hele keten opgepakt wordt? De deelnemers vonden het een zeer geslaagde workshop: ‘Het is écht een uitdaging om iedereen mee te krijgen. Daar zijn we wel achter gekomen tijdens deze workshop. Maar Marco heeft veel waardevolle inzichten gedeeld om toch concreet aan de slag te gaan met circulariteit en duurzaamheid!’

Gedragskennis

‘Wil je dat je doelgroep iets anders doet, andere keuzes gaat maken? Kruip dan in de huid van je doelgroep! Welke drijfveren en belemmeringen heeft de doelgroep? En wat zijn de omgevingsfactoren? Waarom vertoont iemand dit gedrag nu nog niet?’ Al dit soort vragen kwamen aan bod tijdens de workshop ‘Gedragskennis’. De deelnemers vonden de workshop zeer interessant, mede omdat er veel praktische voorbeelden zijn behandeld. Eén van de deelnemers zei na afloop: ‘Ik ben zelf gedragswetenschapper, maar heb vandaag heel veel geleerd over doelgroepen en hoe je daarmee omgaat in je projecten.’

Hal

In de hal vond van alles plaats! Er stond een No escape room met vragen over duurzaamheid, een rad van duurzame participatie, een biechtstoel en een spel over leghaantjes. Het spel stelde een scherpe morele vraag: wat doen we met de kleine haantjes die uit het ei komen? Ze leggen geen eieren en zijn niet interessant voor de vleesindustrie. Ze worden nu dus “vernietigd”. Door het zo scherp te stellen, maakte het spel veel los. Eén van de deelnemers zei: ‘Ik wist echt niet dat we zo omgaan met kuikens!’

Meer weten?

www.brabant.nl