Martijn van Gruijthuijsen

Gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling

Afgelopen februari zei ik dat het licht aan het einde van de tunnel langzaam in zicht kwam. Ik kan u zeggen: ik ben heel blij dat ik die woorden niet hoef in te slikken.

De afgelopen maanden kon onze maatschappij stapje voor stapje meer open. De meeste Nederlanders zijn inmiddels volledig gevaccineerd, de horeca kan weer volledig open, en ook de zwaar getroffen evenementensector kan weer aan de slag.

Sterker uit de crisis komen. Dat was de opdracht die we ons en de Brabantse steden gaven bij de lancering van de Brabantse Actie- en Investeringsagenda Coronaherstel, een groot pakket aan acties en investeringen. Inmiddels blijkt: Brabant heeft zich als groeimotor van Nederland kranig geweerd en staat er zelfs beter voor dan voor de crisis.

De steunpakketten vanuit het Rijk, de actie- en investeringsagenda, en noodsteun vanuit ons, de gemeenten en de BOM hebben duidelijk hun werk gedaan. Nu breekt er een spannende tijd aan. Hoe draait de economie als we het infuus aan steunpakketten eruit halen? Zien we deze winter een nieuwe golf, of laten we juist alle maatregelen los? We blijven alert en ook de Brabantse Impact Monitor verschijnt het hele jaar nog. Welke lessen hebben we in de crisis geleerd? Ik neem in ieder geval mee dat we in een crisis samen kunnen komen en de handen uit de mouwen kunnen steken. De Actie- en Investeringsagenda bevat een hoop versnellingen en investeringen die onze mooie provincie nu en de komende jaren beter en mooier gaat maken. Deze investeringen uit Brabant zijn lang niet allemaal gerelateerd aan corona, maar de crisis liet zien dat er nu actie nodig was. Denk aan digitalisering, vergroening van onze binnensteden, of het om- en bijscholen van talent op de arbeidsmarkt. Het laat zien dat we samen kunnen komen om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Het is een samenwerking die smaakt naar meer, ook zonder crisis