Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Eerste QR-codeweekend is rustig verlopen, zo zien de burgemeesters van Cuijk, Mill en Grave

Ondanks een demonstratie van tegenstanders van het coronabeleid, zaterdag, kijkt de burgemeester van Cuijk tevreden terug op het eerste weekend zonder anderhalve meter en met een verplichte QR-codecheck voor de horeca en theaters.

Ruim 4100 naalden vonden een arm in de prikbus van GGD West- Brabant

Voor u ligt de door TNO uitgevoerde systeemanalyse ‘Sociale impact van Corona’. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het rijk en de VNG, gecoördineerd door het ministerie van SZW. In dit document worden de effecten van de crisis in het sociaal domein systematisch en integraal in kaart gebracht. Hierbij draagt de analyse bij aan het maatschappelijke doel: Het voorkomen van het ontstaan of verzwaren van sociale en maatschappelijke problematiek bij Nederlandse huishoudens als gevolg van de coronacrisis.

Door corona geen stage? Ondernemende studenten starten eigen bedrijf

Geen medestudenten leren kennen, hele dagen achter een beeldscherm zitten en stages die uitgesteld worden. De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij jongeren. Maar sommige studenten zijn letterlijk ondernemende types: zij starten een eigen bedrijf. "Het was even spannend, maar ik heb het nu drukker dan ooit."

Terugblik congres: Impact van corona op het openbaar bestuur

De wereldwijde coronacrisis dwingt nieuw beleid en keuzes af op diverse terreinen. Wat is de impact van de pandemie op het binnenlands bestuur? Daarover organiseerden Platform31, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Thorbeckeleerstoel van de Universiteit Leiden op vrijdag 25 juni een digitaal congres. Heeft u het congres gemist of wilt u onderdelen terugkijken? In een aftermovie nemen we u in vogelvlucht mee langs een aantal hoogtepunten van het congres. Wilt u meer zien? Kijk dan het volledige congres terug.

De sociale impact van de coronacrisis

Voor u ligt de door TNO uitgevoerde systeemanalyse ‘Sociale impact van Corona’. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het rijk en de VNG, gecoördineerd door het ministerie van SZW. In dit document worden de effecten van de crisis in het sociaal domein systematisch en integraal in kaart gebracht. Hierbij draagt de analyse bij aan het maatschappelijke doel: Het voorkomen van het ontstaan of verzwaren van sociale en maatschappelijke problematiek bij Nederlandse huishoudens als gevolg van de coronacrisis.

Mentale gezondheid in eerste helft 2021 op dieptepunt

In de eerste twee kwartalen van 2021 was 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Dit percentage is sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met de monitoring van de mentale gezondheid, niet zo hoog geweest. De mentale gezondheid is gemeten via een vragenlijst waarin wordt gevraagd naar vijf aspecten: somberheid, zenuwachtigheid, in de put zitten, rust en kalmte, en gelukkig zijn.

Brabantse advocaten spannen kort geding aan tegen coronapas

Advocaten uit Breda ondernemen juridische stappen tegen de invoering van de coronapas. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. De rechtbank Den Haag buigt zich dinsdag om 13.00 uur over de zaak.

Gunstig regionaal ecosysteem Eindhoven

Niet alleen de verwachtingen van ondernemers zijn minder positief, ook de bedrijvigheid zelf is in de Randstad meer getroffen. Raspe: “De onderliggende bedrijvendynamiek blijkt buiten de grootstedelijke regio’s minder hard tot stilstand gekomen dan in de grote steden in de Randstad. Neem Brainport Eindhoven, in de regio Zuidoost-Noord-Brabant. Deze regio toont relatief meer starters, minder stoppers en relatief weinig faillissementen. Een relatief gunstige dynamiek dus. Een duidelijke indicatie dat het regionale ecosysteem gunstige omstandigheden biedt voor bedrijven, zelfs in een economische crisis.”

Coronastickers op treinstations worden verwijderd: 'Belangrijk moment voor de reizigers'

NS en ProRail gaan de coronastickers op de stations verwijderen nu het daar niet langer verplicht is om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden.

Gaan we door het coronavirus anders om met griep?

1,5 meter afstand, hoesten in je elleboog en bij de lichtste verkoudheid linea recta naar de teststraat. Voor COVID-19 zijn we streng, maar hoe zit dit met influenza (klassieke griep). Gaan we door het coronavirus nu ook anders en voorzichtiger om met griep?

In België zweren ze bij één maatregel: te veel CO2 in het café? Iedereen eruit

In België verdwijnen op 1 oktober de meeste coronamaatregelen. Eentje blijft er fier overeind: de CO2-meter. ,,Wordt het lampje rood, dan is het foute boel.”

Corona laat nog geen grote effecten zien op de winkelvoorraad in Brabant

Ondanks corona lag het aantal winkelsluitingen in 2020 lager dan in 2019, 322 ten opzichte van 394 winkels. De leegstand in winkels is in 2020 verder gestegen naar 8,7%. In 2020 zijn meer panden gebruikt voor andere vormen van retail dan detailhandel, bijvoorbeeld cultuur en ontspanning of dienstverlening, dan in 2019. De effecten van corona lijken (tot eind 2020) dus nog mee te vallen. Dat blijkt uit de Brabantse Retail Monitor 2021 van de provincie.

We mogen weer naar kantoor, maar is dat wel zo fijn?

Groen licht uit Den Haag: we mogen weer naar kantoor. Hoe gaan we dat doen? Bedrijven in de regio delen hun inzichten.

Zestiende Krabbefestival zorgt voor feest in de binnenstad: ‘Zo fijn dat het weer mag’

,,Het was gewoon fantastisch”, verzucht Frans Koolen, voorzitter van dweilband de Leutige Krabben na afloop van het Krabbefestival. ,,De bands hebben het ontzettend naar hun zin gehad, het publiek was enthousiast, het Beursplein en de Grote Markt zaten vol. Kippenvel.”

Brabantse Ziekenhuizen gaan samen personeelstekorten aanpakken

Negen Brabantse ziekenhuizen gaan samenwerken om meer zorgmedewerkers op te leiden en te behouden voor de zorg. Dat is nodig omdat het personeelstekort is opgelopen door de coronacrisis.

Workplace Vitality Hub officieel van start

Op 28 juni vond de bestuurlijke kick-off plaats van de Workplace Vitality Hub (WPVH) in de smart office op High Tech Campus 85. In het bijzijn van genodigden, ondertekenden de partners de samenwerkingsovereenkomst. Een formeel en feestelijk moment.