Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Coronacijferkoning Marino van Zelst: ‘Het blijft raar dat mensen waarde hechten aan mijn mening’

Hij legde Hugo - de coronaminister - nog één keer uit hoe het nou écht zat met ‘zijn’ dashboard. Duidde aan de Op1-tafel het coronabeleid en is stamgast bij EenVandaag. Marino van Zelst (31) is, als ‘chef cijfers’ van het gevreesde Red Team, allang geen anoniem wetenschapper meer. De coronacrisis veranderde veel, zo niet alles, voor de geboren Sprang-Capellenaar. ,,Ik heb het zelf veroorzaakt.”

Inzicht in beweegredenen van vaccinatieweigeraars en handelingsopties voor beleidsmakers en professionals

Inzicht in beweegredenen van vaccinatieweigeraars en handelingsopties voor beleidsmakers en professionals

Eenmalig €2,6 miljoen extra impulsgelden voor culturele initiatieven

De behoefte aan impulsgelden is groter dan was voorzien. Daarom verhoogt Gedeputeerde Staten van Brabant, naar aanleiding van een motie van CDA Brabant, Lokaal Brabant en 50Plus Brabant, het budget voor dit en volgend jaar naar maximaal € 2,4 miljoen per jaar. Vanwege deze eenmalige extra impuls van € 1,3 miljoen per jaar wordt de Makersregeling per direct opengesteld. Het Impulsgeldenprogramma draagt substantieel bij aan de duurzame versterking van de Brabantse cultuursector.

Alvast voorbereiden op de volgende pandemie. Interview met Professor Peter van Bergeijk.

Op een dag krijgen we te maken met een nieuwe pandemie, dat is een feit, stelt hoogleraar Peter van Bergeijk. Zijn boek De volgende pandemie - Een deltaplan voor overleving verschijnt deze week.

Rucphense psycholoog na jaar corona: ‘Eenzaamheid springt eruit’

Een jaar geleden opende ze haar praktijk in Rucphen. Corona beheerste ons leven op alle fronten. Ook de agenda van psycholoog Esther Dams. ,”Wat hier opvalt is de eenzaamheid. We zijn sociale wezens. Als we elkaar niet meer kunnen ontmoeten, heeft dat impact.”

Dit zijn de lessen van 1,5 jaar coronacrisis.

Om de ‘pandemic preparedness’ van Nederland te vergroten.

Opinie: Laten we het hebben over de keuzekwesties die sudderen ónder de coronacrisis

Nu de acute fase van de coronapandemie voorbij is, moet er een coronabestendige zorg worden ingericht. Politici lijken te kiezen voor doorgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen om de zorg te ontlasten. Maar wat willen de burgers?

Bij een derde bezoeken aan restaurants en cafés geen check op coronapas

Van alle bezoeken aan de horeca, bioscopen, concertzalen en andere gelegenheden wordt er bij ruim een derde (35 procent) niet gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS onder een representatieve groep van bijna 2300 volwassen Nederlanders.

Ook derde prik voor ouderen: ‘Oppepper van immuunsysteem’

Vanaf november komen Nederlandse ouderen in aanmerking voor een derde inenting tegen het coronavirus. De ‘oudste ouderen’ in verpleeghuizen zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt. Begin november worden de details bekend gemaakt.

Corona blijft belangrijke inkomstenbron voor Thermo Fisher, moeder van FEI en Phenom in Eindhoven

Daar waar corona opdook, volgde ‘Thermo Fisher Scientific’. Het Amerikaanse moederbedrijf van Fei en Phenom uit Eindhoven draagt bij aan de bestrijding van corona. En profiteert daar financieel enorm van.

NZa ziet coronadruk oplopen, ziekenhuizen Brabant schalen planbare zorg af

De ziekenhuizen staan op het punt om de planbare zorg opnieuw af te schalen vanwege de toenemende coronadruk. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit. Op dit moment kunnen de ziekenhuizen de druk nog wel aan, maar vanwege de toename van het aantal coronapatiënten op de IC's en andere ziekenhuisafdelingen wordt dat steeds moeilijker.

Forse achterstanden in voortgezet onderwijs door coronapandemie

Op middelbare scholen zijn door de coronapandemie forse achterstanden ontstaan, met name bij leerlingen op het vmbo. Ook bij de basisscholen zijn er achterstanden, maar die zijn kleiner, blijkt uit een rapportage van het ministerie van Onderwijs. Behalve achterstanden bij het leren zijn er ook zorgen over het welbevinden van kinderen op scholen.

Gommers en Kuipers kritisch: 'Sturen op besmettingen had reguliere zorg minder belast'

Intensivist Diederik Gommers en ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers zeggen tegen Nieuwsuur dat als Nederland een strategie had gekozen om het aantal besmettingen laag te houden, dat veel had kunnen uitmaken.