Elianne van Elderen schrijft herdenkingsgedicht slachtoffers coronapandemie

Door: Jeroen van Oort

Elianne van Elderen werd in 1997 in Best geboren en studeerde creative writing aan Hogeschool Artez. De afgelopen twee jaar nam ze deel aan het talentontwikkelingstraject WOLK. WOLK is de Talenthub Letteren van Noord-Brabant, een gezamenlijk talentontwikkelingstraject van literaire organisaties Tilt, Poetry Circle Nowhere en Watershed. Van Elderen stond al met eigen werk op verschillende podia en won diverse prijzen. Langs de vernieuwde N69 liggen in beton gegoten dichtregels van haar, die samen één gedicht vormen. Als echte Brabantse is ze zeer vereerd dat ze – op voorspraak van een motie in Provinciale Staten - de opdracht heeft gekregen een herdenkingsgedicht te maken voor de slachtoffers van de coronapandemie. Vrijdag 5 november mag ze het herdenkingsgedicht voordragen in de vergadering van Provinciale Staten en op zondag 7 november in een herdenkingsdienst in de Sint Jan in Den Bosch.

“Net als elke regio in Nederland heeft Brabant, misschien zelfs wel elke plaats in Brabant, een eigen cultuur. De vele persoonlijke netwerken die er in Brabant zijn, vind ik typisch Brabants. Iedereen kent iedereen. Dat is echt wel anders dan in andere delen van het land, waar mensen soms toch wat afstandelijker van elkaar leven. Omdat het een echt een gedicht van en voor Brabant moet worden, is die betrokkenheid op elkaar wel een heel belangrijk gegeven,” vertelt Van Elderen. “Omdat ik uit Brabant kom, ken ik dat van binnenuit. Dat gevoel moet in het gedicht komen.”

“Omdat ik uit Brabant kom, ken ik dat van binnenuit. Dat gevoel moet in het gedicht komen.”

Brabant was de eerste regio in Nederland die met corona te maken kreeg, mensen hadden in het begin echt geen idee wat het was. Die onwennigheid en de cultuur maakten misschien ook wel dat het in Brabant wat moeilijker was de regels na te leven. Intussen hebben ruim 300.000 Brabanders corona gehad en er zijn meer dan 3.100 mensen aan overleden. Iedereen kent dan ook wel iemand met ernstige gevolgen van de ziekte of iemand die aan corona stierf.

“Een gedicht dat die grote getallen raakt wordt niet persoonlijk. Mensen denken in hun verdriet en gemis ook niet aan grote getallen, maar missen de kleine dingetjes van hun dierbaren, de dingen die specifiek voor de betreffende persoon waren. Dat persoonlijke probeer ik in het gedicht te vatten.”

Elianne van Elderen gaat grondig te werk bij het maken van een gedicht. Ze leest heel veel om in de stemming te komen en schrijft steekwoorden op die haar inspireren. Zo bouwt ze met wat ze verzamelt aan een verhaallijn. “Ik sprak met gedeputeerde Van Gruijthuisen. Die gaf echt het vertrouwen dat nodig is om een gedicht te kunnen maken. Ik heb één echte meelezer, ook een schrijfprofessional. Die ken ik van een zomerschrijfcursus en hij was ook docent op de opleiding. Hij is meer bekend dan ik met grote opdrachtgevers als een provincie.”

Van Elderen hoopt dat het gedicht na de voordracht in Provinciale Staten en de Sint Jan op papier beschikbaar komt. “Er is gesproken over verspreiding via boekhandels, bijvoorbeeld tegen een geringe vergoeding of gratis bij een bepaald aankoopbedrag. Maar hoe dat precies gaat weet ik nog niet. De tekst moet dan ook eerst nog langs een vormgever. Nu kijk ik vooral uit naar de twee bijeenkomsten waar ik het gedicht mag voordragen. Ik hoop dat dat hele waardige bijeenkomsten zullen zijn.”

U kunt de bijeenkomst via internet meemaken:

De vergadering van Provinciale Staten begint vrijdag 5 november om 9.30 uur. Het herdenkingsgedicht is aan het begin van de vergadering. Op www.brabant.nl vindt u op vrijdag 5 november de link naar de lifestream van de vergadering, zodat u thuis de voordracht van het gedicht kunt meebeleven.