Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Minder coronapatiënten dan vorig jaar, toch dreigt code zwart: zo zit dat

Coronapatiënten liggen soms in ziekenhuisbedden op de gang en zorgpersoneel valt oververmoeid uit door de enorme drukte in de ziekenhuizen. Code zwart ligt op de loer, wat betekent dat niet iedereen meer geholpen kan worden. Toch liggen er minder mensen met corona in het ziekenhuis dan tijdens de eerste coronagolf. Hoe kan het dan dat de situatie nu al zo uit de hand loopt?

Scholen zijn met kunst- en vliegwerk nog open: 'We snakken naar wat rust'

Het piept en het kraakt op de basisscholen in Brabant. Klassen zitten in quarantaine, leraren zijn besmet en het is improviseren om de boel draaiende te houden. Dat zien de Brabantse scholenkoepels. "We roeien met de riemen die we hebben."

Kabinet: boete voor schenden 1,5 meterplicht

Het is vanaf woensdag weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Tot nu gold het advies om dat te doen, in afwachting van de wettelijke regeling die heringevoerd moest worden. 

Ria mag om zeldzame bloedziekte geen coronaprik en krijgt geen QR-code

Ze had het graag gewild, een prik tegen corona. Maar Ria van den Bosch heeft een zeldzame bloedziekte en een vaccin zou haar over het randje kunnen duwen. Tja, geen prik, geen groen QR-scherm, die kant lijkt het op te gaan. 'Krijg ik nu een sticker opgeplakt dat ik niet meer mag meedoen?’

Hoogste aantal besmettingen in week tijd ooit in Brabant: 23.043 mensen positief getest

Het aantal gemelde positieve coronatesten in Brabant heeft een nieuw weekrecord bereikt. In een week zijn de cijfers met iets meer dan 49 procent gestegen. Deze week zijn 7.597 meer nieuwe besmettingen in Brabant gemeld, ten opzichte van vorige week. Sinds het begin van de coronapandemie zijn er in Brabant weer meer dan 23.000 besmettingen gemeld.

Moeten we leren leven met corona? ‘Als circulatie zo hoog is, kún je niet met het virus leven’

Kunnen we ons zorgsysteem zo organiseren dat we goede zorg kunnen blijven bieden, ook in coronatijd? Wat zijn dan de scenario’s? We vragen het de mensen die er middenin staan.

Het virus bleek niet de grote gelijkmaker

Op 16 maart 2020 hield premier Mark Rutte een inmiddels historische toespraak waarin hij de ingrijpende gevolgen schetste van het coronavirus dat zich zojuist ook in Nederland had aangediend. Naar aanleiding daarvan schreef ik met Paulien Bongers een opiniestuk getiteld ‘Veerkracht in een geïnfecteerde samenleving’, dat morgen precies 20 maanden geleden in deze krant verscheen. In deze bijdrage kijk ik terug vanuit de vraag hoe veerkrachtig onze samenleving is bleken en wat er meer nodig is.

Als je grip wilt houden op een complexe crisis, dan kan systeemanalyse daarbij helpen

Complexe crisissituaties vormen een bedreiging van onze veiligheid. Met behulp van systeemanalyse brengen TNO-onderzoekers de onderliggende factoren in kaart om zo meer grip op de situatie te krijgen.

Feestreisjes Schijndels café naar België afgelast: 'Veiligheid voorop'

Café De Sok uit Schijndel zet een streep door twee geplande feestreisjes naar Turnhout, op vrijdag en zondag. Aangescherpte coronamaatregelen in België gooien roet in het eten. Ook was er veel ophef ontstaan over de actie en werd de eigenaar van het café bedreigd. "De veiligheid van de feestgangers staat voorop."

25 oud-Kamerleden lopen corona op tijdens uitstapje naar Kasteel Helmond

Zo'n 25 oud-leden van de Tweede Kamer hebben corona opgelopen tijdens een gezamenlijk uitje naar Kasteel Helmond. Het gaat om meer dan de helft van alle aanwezigen. Alle deelnemers aan het uitje waren gevaccineerd, laat de voorzitter van de vereniging van oud-parlementariërs (VOP), Jan-Kees Wiebenga, weten. "Het is heel vreemd en raadselachtig."

Pastoor John die met corona op de ic belandde, is aan de beterende hand

Het gaat weer iets beter met pastoor John, die met corona op de intensive care belandde. Hij is van de beademing af, dat meldt het parochiebestuur. Er gaat een zucht van verlichting door de gemeenschap.

Gevaccineerde en ongevaccineerde patiënten op de corona-afdeling

Wie liggen er op de corona-afdeling van een ziekenhuis en waarom liggen ze daar? Verslaggever Jan Waalen liep eerder deze week mee op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Op de afdeling trof hij gevaccineerde en ongevaccineerde patiënten, ieder met hun eigen verhaal.