Drie Brabantse jongeren over de impact van de coronacrisis


'We missen het échte contact met vrienden en familie'

Erinn (16)

Maaike (22)

Evelyn (22)

De redactie van de Brabantse Impact Monitor heeft Erinn, Maaike en Evelyn gevraagd een voorwoord te schrijven voor deze thema-editie over jongeren in coronatijd.

Wie had ooit kunnen bedenken dat we door een virus zoveel mogelijk thuis moesten blijven en het contact met anderen beperken. Helaas is dit nu wel onze dagelijkse realiteit. In dit voorwoord delen we met jullie onze ervaringen en de impact van corona op ons leven.

Zo heb ik (Erinn) alleen nog maar online les. Ik heb het idee dat ik hierdoor niet écht kennis maak met mijn opleiding. Ook mis ik mijn familie en mijn oma die op een gesloten afdeling voor mensen met dementie verblijft. We zien elkaar niet meer met z’n allen tegelijk en dat maakt me verdrietig.

Dat herken ik (Maaike) ook, ik voel me best eenzaam door mijn werk in de zorg. Ik ben net afgestudeerd en woon nog in mijn studentenkamer. Mijn vrienden werken ook in de zorg, waardoor we weinig contact hebben met elkaar. Mijn familie zie ik ook weinig, omdat ik hen niet wil besmetten. Ik (Evelyn) vind het thuiswerken het lastigste. Ook vind ik het moeilijk mezelf te blijven motiveren om elke dag dingen te doen. Dit zorgt ervoor dat ik wat sneller geprikkeld ben en iets minder vrolijk dan normaal.

Zorgen dat je bezig blijft, is een manier om ermee om te gaan. Zo probeer ik (Erinn) mijn afleiding te zoeken in school, werk en veel Netflix. Ik (Maaike) vind het fijn om hard te lopen, zo maak ik mijn hoofd leeg. Ik (Evelyn) zie een klein groepje vrienden heel regelmatig. Het helpt te praten met elkaar en nog wat leuke dingen te beleven.

Natuurlijk zien we ook wel lichtpuntjes. Ik (Maaike) vind het goed dat mensen omdenken. En dat er minder auto’s rijden, is goed voor het milieu. Dat merk ik (Erinn) ook. Het is rustiger op straat waardoor de lucht een stuk schoner is.

Ik (Evelyn) merk aan mezelf en anderen dat we creatiever zijn geworden. De situatie dwingt ons te kijken naar wat nog wél kan. Ik wil mijn tijd thuis nuttig besteden en zo is gezond eten en sporten een doel geworden. Doordat ik gedwongen werd om alleen te zijn, ben ik dit meer gaan waarderen. En ondanks dat ik een aantal vrienden minder zie, zijn er ook vrienden die ik nu juist meer spreek. Het is cool dat er door corona ook positieve dingen gebeuren.

Erinn, Maaike en Evelyn

Dit voorwoord is tot stand gekomen in samenwerking met het Jongerennetwerk Samen met de Jeugd, waarin Erinn, Maaike en Evelyn actief zijn, en het Innovatienetwerk Jeugd.

www.innovatienetwerkjeugd.nl - www.samenmetdejeugd.nl